Gå videre til hovedindholdet

Koldhævet salt & peber grydebrød



Koldhævede brød og boller er virkelig geniale. Med et absolut minimum af indsats får man de lækreste brød med blød krumme og sej-sprød skorpe. Dejen skal hæve (mindst) natten over, så det eneste der kræves er, at man har lidt tid. 

Brødet her passer fint til morgenmad (til mange) eller som et stort madbrød. Jeg elsker salt&peber rundstykker, så her har jeg (med held) prøvet at genskabe smagen fra Tilst-bagerens skønne salt&peber rundstykker (som jeg i parentes bemærket slet ikke får ofte nok), men hvis man ikke er til den slags gøgl og pjat, kan man selvfølgelig bare udelade det.

Jeg har brugt tørgær i dejen, og det er jo noget mærkeligt noget, men det fungerer godt her - dels fordi man kan have det til at ligge i køleskabet i lang tid (op til et år, tror jeg) og dermed altid har gær på hånden til en bagningn, og så skal det ikke opløses i vand, før de andre ingredienser kommer i, så på den måde bliver bagningen endnu nemmere. Man kan dog sagtens bruge almindeligt frisk gær i opskriften. Så skal man blot opløse 25 g. frisk gær i det lunkne vand, før resten af ingredienserne kommes i. 

Dejen kan fint holde sig et par dage på køl, så hvis man ikke har lyst at bage et stort brød, kan man i stedet bruge en mindre del af dejen til at bage omgang morgen- eller eftermiddagsboller, som kan laves, lige når man har brug for dem. Resten af dejen kan så stilles på køl igen. På den måde kan man få friskbagte boller flere gange på en weekend for eksempel. Bollerne skal dog bages ved lidt lavere temperatur, 225 grader varmluft, og selvfølgelig i kortere tid end et stort brød, ca. 15-20 min. Dejen er ret våd i det, så skal man lave boller, er det nemmest at lægge dem på bagepladen med våde hænder eller en våd spiseske.

Rigtig god bagning!
Koldhævet salt&peber grydebrød (1 stort brød)
Brød
7 dl lunkent vand
1 pk tørgær (ca 1 spsk tørgær) 
1 tsk sukker
1 spsk salt
850 g mel (heraf kan 200 g udgøres af anden mel end hvedemel, f.eks. groft mel eller tipo 00 mel)

Topping
Blå birkes, sesamfrø, et nip sennepspulver, 1 nip paprika, groft salt, friskkværnet peber.

Desuden: En gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen ved høje temperaturer eller en stegeso.

Brød, dag 1: 
Kom det lunkne vand i en STOR skål (dejen hæver en hel del). Bland tørgær, sukker, salt og mel i en anden skål, og rør det herefter (med hånden, en ske eller en røremaskine) ud i vandet  til en nogenlunde glat masse - ca. 4-5 min. Hvis det kan lade sig gøre, så stil nu dejen med et viskestykke over ved stuetemperatur i 1 times tid for at få gang i hævningen. Ellers - eller herefter - dækkes skålen med dej med et stykke husholdningsfilm og stilles på køl i mindst 8 timer, gerne længere. Dejen kan stå på køl op til et par dage, før den bages.

Brød, dag 2:
Tag skålen med dej ud af køleren, så dejen står lidt tid ved stuetemperatur. Tænd for ovnen ved 250 grader varmluft. For imens gryde eller stegeso med et stykke bagepapir (nogen siger dejen ikke sidder fast i gryden pga de høje temperaturer, men det har jeg aldrig kunnet få til at lykkes, så bagepapir it is), kom låg på og kom gryde/stegeso tom ind i ovnen, så den når at blive brandvarm, inden dejen kommes i. 

Når ovnen er nået op på 250 grader, tages gryden/stegesoen ud, og dejen hældes direkte heri med lidt hjælp fra en dejskraber, men uden at presse luften ud af dejen. Drys rundhåndet med den ønskede topping (eller ingenting). Sæt låg på og stil den i ovnen i 30 min. Herefter tages låget af, der skrues ned til 200 g varmluft, og brødet bages yderligere 15 min, så skorpen bliver sprød og god. Bank på dejen, og hvis den lyder hul, er den ved at være færdig. Hvis ikke, får den lige nogle minutter ekstra. Ønskes en ekstra sprød skorpe, kan brødet tages ud af stegesoen og bages 5 min ekstra fritstående i ovnen.

Lad brødet køle godt af, inden det skæres, da skiverne ellers bliver grimme. Brødet må dog gerne være lunt, når det skæres. Egner sig fint til frysning.

Kommentarer

  1. I stedet for bagepapir kan bunden drysses med lidt mel inden dejen kommes i

    SvarSlet
    Svar
    1. God ide. Så er man sikker på, det ikke brænder på

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...