Gå videre til hovedindholdet

Tamago sando / Japansk æggesandwich


Min ældste datter på 12 er vild med japanske manga-tegneserier (særligt My hero academy, hvis der skulle være nogen kendere, der følger med her). Derudover er hun stort set også vegetar (på nær bacon. Fordi, altså, bacon er jo bacon) og unaturligt glad for toastbrød, så da jeg faldt over en opskrift på japansk æggesandwich, tænkte jeg straks, at jeg ville lave sådan én til hende. Hun var dog ikke meget for den, da den er jo ikke toastet og ikke indeholder cheddarost (dybt suk). Men dét var hendes lillesøster til gengæld. Hun gav sandwichen den vel nok største kompliment en håndmad kan få, da hun erklærede "Dét skal vi have til min fødselsdag!".

Japanske æggesandwich - eller tamago sando - er ganske simple at lave og kræver kun ganske få ingredienser ud over æg og sandwichbrød. Traditionelt laves de med kridhvidt brød, men det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til (selvom jeg ikke er bange for gluten), så til sandwichen på billedet er brugt det lidt mørkere kartoffelsandwichbrød. Og så står der i samtlige de opskrifter jeg har kigget igennem, at skorpen skal skæres af - så her er vi virkelig ude i en sandwich, der ikke ikke yder nogen som helst form for modstand eller kræver det store af tyggemusklerne. Til gengæld smager den godt nok til at være fødselsdags-føde.

Velbekomme / 頂きます

Tamago sando (2 stk.)
4 skiver kridhvidt sandwichbrød (eller din foretrukne form for sandwichbrød. Jeg har brugt kartoffelsandwichbrød)
Lidt smør
3 æg
2 spsk kewpie mayonnaise (japansk mayonnaise) - eller alm. mayonaise
2 spsk mælk eller fløde
1 knsp sukker
Salt & peber
Evt lidt purløg

Instruktioner:
Kog æggene i 12 min. til de er hårdkogte.

Hæld koldt vand over æggene, og lad dem afkøle helt. Pil skallen af og skær dem i halve. Tag æggeblommerne ud, og kom dem i en skål. Bland blommerne godt med mayo, mælk og sukker til en ensartet masse. Smag til med salt og peber. Hak æggehviderne i mindre stykker - groft eller fint alt efter, hvad du/I foretrækker - og bland dem i æggeblommerne.

Smør sandwichbrødet med lidt smør, og fordel æggefyldet på to af skiverne - læg de to andre skiver over og pres dem let sammen (uden af fyldet skvatter ud, selvklart). Skær kanterne af, og skær sandwich'ene over  - enten i trekanter eller rektangler. Drys evt. med lidt hakket purløg og friskkværnet peber. Spis! 頂きます

Kommentarer

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte