Gå videre til hovedindholdet

Tamago sando / Japansk æggesandwich


Min ældste datter på 12 er vild med japanske manga-tegneserier (særligt My hero academy, hvis der skulle være nogen kendere, der følger med her). Derudover er hun stort set også vegetar (på nær bacon. Fordi, altså, bacon er jo bacon) og unaturligt glad for toastbrød, så da jeg faldt over en opskrift på japansk æggesandwich, tænkte jeg straks, at jeg ville lave sådan én til hende. Hun var dog ikke meget for den, da den er jo ikke toastet og ikke indeholder cheddarost (dybt suk). Men dét var hendes lillesøster til gengæld. Hun gav sandwichen den vel nok største kompliment en håndmad kan få, da hun erklærede "Dét skal vi have til min fødselsdag!".

Japanske æggesandwich - eller tamago sando - er ganske simple at lave og kræver kun ganske få ingredienser ud over æg og sandwichbrød. Traditionelt laves de med kridhvidt brød, men det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til (selvom jeg ikke er bange for gluten), så til sandwichen på billedet er brugt det lidt mørkere kartoffelsandwichbrød. Og så står der i samtlige de opskrifter jeg har kigget igennem, at skorpen skal skæres af - så her er vi virkelig ude i en sandwich, der ikke ikke yder nogen som helst form for modstand eller kræver det store af tyggemusklerne. Til gengæld smager den godt nok til at være fødselsdags-føde.

Velbekomme / 頂きます

Tamago sando (2 stk.)
4 skiver kridhvidt sandwichbrød (eller din foretrukne form for sandwichbrød. Jeg har brugt kartoffelsandwichbrød)
Lidt smør
3 æg
2 spsk kewpie mayonnaise (japansk mayonnaise) - eller alm. mayonaise
2 spsk mælk eller fløde
1 knsp sukker
Salt & peber
Evt lidt purløg

Instruktioner:
Kog æggene i 12 min. til de er hårdkogte.

Hæld koldt vand over æggene, og lad dem afkøle helt. Pil skallen af og skær dem i halve. Tag æggeblommerne ud, og kom dem i en skål. Bland blommerne godt med mayo, mælk og sukker til en ensartet masse. Smag til med salt og peber. Hak æggehviderne i mindre stykker - groft eller fint alt efter, hvad du/I foretrækker - og bland dem i æggeblommerne.

Smør sandwichbrødet med lidt smør, og fordel æggefyldet på to af skiverne - læg de to andre skiver over og pres dem let sammen (uden af fyldet skvatter ud, selvklart). Skær kanterne af, og skær sandwich'ene over  - enten i trekanter eller rektangler. Drys evt. med lidt hakket purløg og friskkværnet peber. Spis! 頂きます

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...