Gå videre til hovedindholdet

Tamago sando / Japansk æggesandwich


Min ældste datter på 12 er vild med japanske manga-tegneserier (særligt My hero academy, hvis der skulle være nogen kendere, der følger med her). Derudover er hun stort set også vegetar (på nær bacon. Fordi, altså, bacon er jo bacon) og unaturligt glad for toastbrød, så da jeg faldt over en opskrift på japansk æggesandwich, tænkte jeg straks, at jeg ville lave sådan én til hende. Hun var dog ikke meget for den, da den er jo ikke toastet og ikke indeholder cheddarost (dybt suk). Men dét var hendes lillesøster til gengæld. Hun gav sandwichen den vel nok største kompliment en håndmad kan få, da hun erklærede "Dét skal vi have til min fødselsdag!".

Japanske æggesandwich - eller tamago sando - er ganske simple at lave og kræver kun ganske få ingredienser ud over æg og sandwichbrød. Traditionelt laves de med kridhvidt brød, men det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til (selvom jeg ikke er bange for gluten), så til sandwichen på billedet er brugt det lidt mørkere kartoffelsandwichbrød. Og så står der i samtlige de opskrifter jeg har kigget igennem, at skorpen skal skæres af - så her er vi virkelig ude i en sandwich, der ikke ikke yder nogen som helst form for modstand eller kræver det store af tyggemusklerne. Til gengæld smager den godt nok til at være fødselsdags-føde.

Velbekomme / 頂きます

Tamago sando (2 stk.)
4 skiver kridhvidt sandwichbrød (eller din foretrukne form for sandwichbrød. Jeg har brugt kartoffelsandwichbrød)
Lidt smør
3 æg
2 spsk kewpie mayonnaise (japansk mayonnaise) - eller alm. mayonaise
2 spsk mælk eller fløde
1 knsp sukker
Salt & peber
Evt lidt purløg

Instruktioner:
Kog æggene i 12 min. til de er hårdkogte.

Hæld koldt vand over æggene, og lad dem afkøle helt. Pil skallen af og skær dem i halve. Tag æggeblommerne ud, og kom dem i en skål. Bland blommerne godt med mayo, mælk og sukker til en ensartet masse. Smag til med salt og peber. Hak æggehviderne i mindre stykker - groft eller fint alt efter, hvad du/I foretrækker - og bland dem i æggeblommerne.

Smør sandwichbrødet med lidt smør, og fordel æggefyldet på to af skiverne - læg de to andre skiver over og pres dem let sammen (uden af fyldet skvatter ud, selvklart). Skær kanterne af, og skær sandwich'ene over  - enten i trekanter eller rektangler. Drys evt. med lidt hakket purløg og friskkværnet peber. Spis! 頂きます

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...