Gå videre til hovedindholdet

Gullasch suppe


(Reklame/ oksekød modtaget som gave)

Efterår er gryderets- og simremadstid for mig, og få retter repræsenterer begge dele bedre end en god gang gullasch med kød og grøntsager. Retten forbindes oprindeligt med Ungarn og andre Centraleuropæiske lande, men er med årene blevet udbredt til resten af (den vestlige) verden, og det er der altså rigtig god grund til. Den er, som mine to piger ville sige, mega-satisfying med sit møre kød og varme (men ikke stærke) krydderier. Gullasch spises ofte med ris eller kartofler/kartoffelmos, men er her lavet som en suppe, så kartofler og gulerødder er inkorporeret. Det betyder, at når retten er sat til at simre, skal man faktisk ikke lave mere end måske lige at smage til en sidste gang, inden den serveres. Totalt work smarter, not harder.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Gullasch suppe (6-8 pers)

500 g gullaschkød

3 spsk hvedemel

Salt & peber

Smagsneutral olie til stegning

1 stort løg

1 tsk spidskommen

4 tsk god paprika

1 lille ds tomatpure

2 ds hakket tomat

3-4 gulerødder

8-10 små kartofler

3-4 dl oksebouillon

3 laurbærblade

1 tsk farin

Salt & peber


Instruktioner:

Tø kødet op i køleskabet. Skær kødet i rustikke stykker på ca. 2x2 cm.

Kom mel i en dyb tallerken og bland det med lidt salt og 

peber, og vend kødstykkerne heri, så de er helt dækkede.

Varm lidt olie i en stor, tykbundet gryde og brun kødstykkerne ad to omgange, så de har god plads. Læg dem på en tallerken efterhånden som de bliver færdige og stil til side. 

Tag gryden af varmen.

Skær løget i tynde strimler. Kom lidt ny olie i gryden, varm 
op til middelvarme og kom løgstrimlerne i sammen med paprika og spidskommen. Steg løgene til de er bløde og lækre.
Imens gøres gulerødder og kartofler klar: Gulerødder og 
kartofler rengøres og skæres i rustikke stykker (2-3 cm).

Kom den brunede kød, tomatpure, hakket tomat og 
oksebouillon i gryden sammen med laurbærblade og farin og 
vend det forsigtigt sammen. Varm op til kogepunktet, skru ned og lad simre 3-4 timer.
Smag til med salt og peber og server med hakket persille.

Smager endnu bedre dagen efter.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte