Gå videre til hovedindholdet

Gullasch suppe


(Reklame/ oksekød modtaget som gave)

Efterår er gryderets- og simremadstid for mig, og få retter repræsenterer begge dele bedre end en god gang gullasch med kød og grøntsager. Retten forbindes oprindeligt med Ungarn og andre Centraleuropæiske lande, men er med årene blevet udbredt til resten af (den vestlige) verden, og det er der altså rigtig god grund til. Den er, som mine to piger ville sige, mega-satisfying med sit møre kød og varme (men ikke stærke) krydderier. Gullasch spises ofte med ris eller kartofler/kartoffelmos, men er her lavet som en suppe, så kartofler og gulerødder er inkorporeret. Det betyder, at når retten er sat til at simre, skal man faktisk ikke lave mere end måske lige at smage til en sidste gang, inden den serveres. Totalt work smarter, not harder.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Gullasch suppe (6-8 pers)

500 g gullaschkød

3 spsk hvedemel

Salt & peber

Smagsneutral olie til stegning

1 stort løg

1 tsk spidskommen

4 tsk god paprika

1 lille ds tomatpure

2 ds hakket tomat

3-4 gulerødder

8-10 små kartofler

3-4 dl oksebouillon

3 laurbærblade

1 tsk farin

Salt & peber


Instruktioner:

Tø kødet op i køleskabet. Skær kødet i rustikke stykker på ca. 2x2 cm.

Kom mel i en dyb tallerken og bland det med lidt salt og 

peber, og vend kødstykkerne heri, så de er helt dækkede.

Varm lidt olie i en stor, tykbundet gryde og brun kødstykkerne ad to omgange, så de har god plads. Læg dem på en tallerken efterhånden som de bliver færdige og stil til side. 

Tag gryden af varmen.

Skær løget i tynde strimler. Kom lidt ny olie i gryden, varm 
op til middelvarme og kom løgstrimlerne i sammen med paprika og spidskommen. Steg løgene til de er bløde og lækre.
Imens gøres gulerødder og kartofler klar: Gulerødder og 
kartofler rengøres og skæres i rustikke stykker (2-3 cm).

Kom den brunede kød, tomatpure, hakket tomat og 
oksebouillon i gryden sammen med laurbærblade og farin og 
vend det forsigtigt sammen. Varm op til kogepunktet, skru ned og lad simre 3-4 timer.
Smag til med salt og peber og server med hakket persille.

Smager endnu bedre dagen efter.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)