Gå videre til hovedindholdet

Gullasch suppe


(Reklame/ oksekød modtaget som gave)

Efterår er gryderets- og simremadstid for mig, og få retter repræsenterer begge dele bedre end en god gang gullasch med kød og grøntsager. Retten forbindes oprindeligt med Ungarn og andre Centraleuropæiske lande, men er med årene blevet udbredt til resten af (den vestlige) verden, og det er der altså rigtig god grund til. Den er, som mine to piger ville sige, mega-satisfying med sit møre kød og varme (men ikke stærke) krydderier. Gullasch spises ofte med ris eller kartofler/kartoffelmos, men er her lavet som en suppe, så kartofler og gulerødder er inkorporeret. Det betyder, at når retten er sat til at simre, skal man faktisk ikke lave mere end måske lige at smage til en sidste gang, inden den serveres. Totalt work smarter, not harder.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Gullasch suppe (6-8 pers)

500 g gullaschkød

3 spsk hvedemel

Salt & peber

Smagsneutral olie til stegning

1 stort løg

1 tsk spidskommen

4 tsk god paprika

1 lille ds tomatpure

2 ds hakket tomat

3-4 gulerødder

8-10 små kartofler

3-4 dl oksebouillon

3 laurbærblade

1 tsk farin

Salt & peber


Instruktioner:

Tø kødet op i køleskabet. Skær kødet i rustikke stykker på ca. 2x2 cm.

Kom mel i en dyb tallerken og bland det med lidt salt og 

peber, og vend kødstykkerne heri, så de er helt dækkede.

Varm lidt olie i en stor, tykbundet gryde og brun kødstykkerne ad to omgange, så de har god plads. Læg dem på en tallerken efterhånden som de bliver færdige og stil til side. 

Tag gryden af varmen.

Skær løget i tynde strimler. Kom lidt ny olie i gryden, varm 
op til middelvarme og kom løgstrimlerne i sammen med paprika og spidskommen. Steg løgene til de er bløde og lækre.
Imens gøres gulerødder og kartofler klar: Gulerødder og 
kartofler rengøres og skæres i rustikke stykker (2-3 cm).

Kom den brunede kød, tomatpure, hakket tomat og 
oksebouillon i gryden sammen med laurbærblade og farin og 
vend det forsigtigt sammen. Varm op til kogepunktet, skru ned og lad simre 3-4 timer.
Smag til med salt og peber og server med hakket persille.

Smager endnu bedre dagen efter.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)