Gå videre til hovedindholdet

Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/)

Efter kulden og mørket for alvor har gjort sit indtog, er det som om min hjerne ikke kan fokusere på andet end sammenkogte retter - altså når det handler om aftensmad. Ellers kan jeg godt tænke på andre ting. Sådan da. Men dels er sammkogte retter sådan en rigtig velsmagende efterårs-hygge ting og dels er det bare SÅ nemt at lave en stor portion med kød og masser af grøntsager og andre gode sager, så man har til et par dage (og også gerne lidt til fryseren), så man slipper for at tænke på madlavning andre dage.

Den sammenkogte ret er en form for marokkansk-inspireret tagine - pånær at den så ikke er lavet i en rigtig tagine, men i en stegeso. Men smagen er varm og krydret og ren Marokko! 

Det centrale krydderi i retten er et blandingskrydderi kaldet ras el hanout, hvilket betyder noget i retning af "krydderihandlerens hoved", hvilket indikerer at det er en blanding der varierer i indhold og blandingsforhold alt efter hvem der blander den. Typisk indgår dog kardemomme, kanel, spidskommen, chili, koriander, chili og muskatnød. Totalt lækkert! Man kan selvfølgelig lave en blanding selv, men jeg har set ras el hanout som færdigblanding i indtil flere dagligvare butikker, og den er ihvertfald også til at få fingre i hos etniske købmænd.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).


Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager (5-6 pers)
500 g gullaschkød
1 spsk smagsneutral olie
1 rødløg
2 fed hvidløg
2 + 2 tsk ras-el-hanout
2 små stænger kanel eller 1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 aubergine
2 gulerødder i tern
2 ds hakket tomat
Ca. 5 dl oksebouillon 
4-5 dadler
1 ds kikærter, drænet
Salt & peber

Til servering:
Krydret couscous
Frisk koriander

Instruktioner:
Vend oksekødsternene godt i 2 tsk ras-el-hanout, og lad kødet trække smag herfra, mindst 1 time men gerne natten over på køl.

Brun oksekødet i en gryde med lidt olie. Hak løg og hvidløg. Skær auberginen i tern og skræl gulerødder og skær i rustikke skiver. Fjern sten fra dadlerne og skær dem i 2-3 stykker. Kom det hele i gryden med kød sammen med det sidste ras-el-hanout, kanel, ingefær, koriander og spidskommen og steg videre til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom hakkede tomater i og hæld bouillon ved til det dækker kød og grøntsager. Smag til med salt og peber.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hvis gryden er ovnfast kommes den direkte i ovnen med låg på. Ellers hældes den i et ovnfast fad/stegso med låg. Lad simre i ovnen 1½-2 timer.

10 minutter før retten skal ud af ovnen kommes drænede kikærter ved. Smag til og server med couscous og frisk koriander.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte