Gå videre til hovedindholdet

Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager



(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/)

Efter kulden og mørket for alvor har gjort sit indtog, er det som om min hjerne ikke kan fokusere på andet end sammenkogte retter - altså når det handler om aftensmad. Ellers kan jeg godt tænke på andre ting. Sådan da. Men dels er sammkogte retter sådan en rigtig velsmagende efterårs-hygge ting og dels er det bare SÅ nemt at lave en stor portion med kød og masser af grøntsager og andre gode sager, så man har til et par dage (og også gerne lidt til fryseren), så man slipper for at tænke på madlavning andre dage.

Den sammenkogte ret er en form for marokkansk-inspireret tagine - pånær at den så ikke er lavet i en rigtig tagine, men i en stegeso. Men smagen er varm og krydret og ren Marokko! 

Det centrale krydderi i retten er et blandingskrydderi kaldet ras el hanout, hvilket betyder noget i retning af "krydderihandlerens hoved", hvilket indikerer at det er en blanding der varierer i indhold og blandingsforhold alt efter hvem der blander den. Typisk indgår dog kardemomme, kanel, spidskommen, chili, koriander, chili og muskatnød. Totalt lækkert! Man kan selvfølgelig lave en blanding selv, men jeg har set ras el hanout som færdigblanding i indtil flere dagligvare butikker, og den er ihvertfald også til at få fingre i hos etniske købmænd.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).


Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager (5-6 pers)
500 g gullaschkød
1 spsk smagsneutral olie
1 rødløg
2 fed hvidløg
2 + 2 tsk ras-el-hanout
2 små stænger kanel eller 1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 aubergine
2 gulerødder i tern
2 ds hakket tomat
Ca. 5 dl oksebouillon 
4-5 dadler
1 ds kikærter, drænet
Salt & peber

Til servering:
Krydret couscous
Frisk koriander

Instruktioner:
Vend oksekødsternene godt i 2 tsk ras-el-hanout, og lad kødet trække smag herfra, mindst 1 time men gerne natten over på køl.

Brun oksekødet i en gryde med lidt olie. Hak løg og hvidløg. Skær auberginen i tern og skræl gulerødder og skær i rustikke skiver. Fjern sten fra dadlerne og skær dem i 2-3 stykker. Kom det hele i gryden med kød sammen med det sidste ras-el-hanout, kanel, ingefær, koriander og spidskommen og steg videre til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom hakkede tomater i og hæld bouillon ved til det dækker kød og grøntsager. Smag til med salt og peber.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hvis gryden er ovnfast kommes den direkte i ovnen med låg på. Ellers hældes den i et ovnfast fad/stegso med låg. Lad simre i ovnen 1½-2 timer.

10 minutter før retten skal ud af ovnen kommes drænede kikærter ved. Smag til og server med couscous og frisk koriander.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...