Gå videre til hovedindholdet

Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager



(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/)

Efter kulden og mørket for alvor har gjort sit indtog, er det som om min hjerne ikke kan fokusere på andet end sammenkogte retter - altså når det handler om aftensmad. Ellers kan jeg godt tænke på andre ting. Sådan da. Men dels er sammkogte retter sådan en rigtig velsmagende efterårs-hygge ting og dels er det bare SÅ nemt at lave en stor portion med kød og masser af grøntsager og andre gode sager, så man har til et par dage (og også gerne lidt til fryseren), så man slipper for at tænke på madlavning andre dage.

Den sammenkogte ret er en form for marokkansk-inspireret tagine - pånær at den så ikke er lavet i en rigtig tagine, men i en stegeso. Men smagen er varm og krydret og ren Marokko! 

Det centrale krydderi i retten er et blandingskrydderi kaldet ras el hanout, hvilket betyder noget i retning af "krydderihandlerens hoved", hvilket indikerer at det er en blanding der varierer i indhold og blandingsforhold alt efter hvem der blander den. Typisk indgår dog kardemomme, kanel, spidskommen, chili, koriander, chili og muskatnød. Totalt lækkert! Man kan selvfølgelig lave en blanding selv, men jeg har set ras el hanout som færdigblanding i indtil flere dagligvare butikker, og den er ihvertfald også til at få fingre i hos etniske købmænd.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).


Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager (5-6 pers)
500 g gullaschkød
1 spsk smagsneutral olie
1 rødløg
2 fed hvidløg
2 + 2 tsk ras-el-hanout
2 små stænger kanel eller 1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 aubergine
2 gulerødder i tern
2 ds hakket tomat
Ca. 5 dl oksebouillon 
4-5 dadler
1 ds kikærter, drænet
Salt & peber

Til servering:
Krydret couscous
Frisk koriander

Instruktioner:
Vend oksekødsternene godt i 2 tsk ras-el-hanout, og lad kødet trække smag herfra, mindst 1 time men gerne natten over på køl.

Brun oksekødet i en gryde med lidt olie. Hak løg og hvidløg. Skær auberginen i tern og skræl gulerødder og skær i rustikke skiver. Fjern sten fra dadlerne og skær dem i 2-3 stykker. Kom det hele i gryden med kød sammen med det sidste ras-el-hanout, kanel, ingefær, koriander og spidskommen og steg videre til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom hakkede tomater i og hæld bouillon ved til det dækker kød og grøntsager. Smag til med salt og peber.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hvis gryden er ovnfast kommes den direkte i ovnen med låg på. Ellers hældes den i et ovnfast fad/stegso med låg. Lad simre i ovnen 1½-2 timer.

10 minutter før retten skal ud af ovnen kommes drænede kikærter ved. Smag til og server med couscous og frisk koriander.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...