Gå videre til hovedindholdet

Peberkagehus nr I, 2019





Så blev det endelig, endelig, endelig december. Årets bedste måned - sammen med juli - og måske også lidt juni og august - og maj, som også er okay. Men altså december er skøn, er det jeg prøver på at sige.

Som en relativt ny tradition er jeg begyndt at lave et kagehus i starten af december. I år er det blevet til hele to af slagsen, fordi min dygtige fætter Daniel, som er kok på Limfjordens Hus i Glyngøre (hvilket jeg vist har pralet med før), spurgte om jeg ville lave et kagehus til restauranten. Det tog jeg som en stor kompliment, og der var da ikke noget jeg hellere ville. Så huset på billederne her  står nu i Glyngøre og spreder julehygge, håber jeg. Vi kunne dog ikke leve uden kagehus her i Tilst, så en uges tid senere bagte jeg et hus mere - som du kan se i næste indlæg.

Mine bedste tips til at bygge et peberkagehus er (som også fremhævet i de forrige års kagehus): 

1) En god dej! Jeg har prøvet flere forskellige slags deje, men min favorit er klart den fra Annemette Voss' dejlige bog "Kagekarma". Opskriften findes også på nettet lige her: http://www.barneguiden.dk/artikler/annemette-voss-overskuelige-kagehus. Jeg brugte dobbelt op på opskriften for at kunne lave huset her, men brugte kun ½ tsk bagepulver. 

2) Stil dejen koldt, inden den rulles ud OG igen efter den er skåret ud - mindst ½ time og gerne længere. Jeg brugte det store udendørs køleskab, dvs. vores overdækkede terrasse - for det er nemmere end at rydde hele køleskabet for at få plads. Når dejen er helt kold, holder den formen meget bedre, når den bages. 

3). Hvis dejen hæver eller flyder lidt ud under bagningen, kan man godt nå at rette op på det, hvis man er hurtig til at skære siderne til, lige når kagerne er taget ud af ovnen og stadig er bløde og medgørlige. 

4). Jeg bruger royal icing af pasteuriseret æggehvide og flormelis til at sætte siderne sammen med frem for den mere traditionelle karamel. Dels holder royal icing godt sammen på huset, og dels kan man nemt skjule diverse små skønhedsfejl med royal icing. Lav en ret fast royal icing (dvs. put lidt ekstra flormelis i), så den hurtigt sætter sig og holder bedre på de tunge kagestykker.  

Skabelonen til huset her kommer fra denne hjemmeside: https://joshuamehigan.net/#gingerbread-house-patterns-victorian, men der findes masser af andre fine og gratis skabeloner på nettet. Bare google "Gingerbread house template", og så myldrer det frem med muligheder.

Rigtig god december og bagelyst!


Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...