Gå videre til hovedindholdet

Pidé / Tyrkisk pizza med hakket kød og pinjekerner



(Reklame / modtaget som gave)

Det er jo en ganske lille blog jeg har mig her med ret få (men fantastiske, selvfølgelig!) læsere. Bloggen er klart en hobby for mig og ikke en business, og derfor har jeg heller ikke kørt noget som helst, der har haft noget som helst med reklamer at gøre eller tjent penge på den eller noget som helst ovre i den boldgade. Men så skete der noget, der måske er en lille smule derhenad. Min gode, tidligere kollega fra Syddansk Universitet, Jan (der i parentes bemærket var den første kollega jeg nogensinde delte kontor med, og dét var festligt) kontaktede mig for at høre, om jeg var med på en lille deal. Jan har en gård på det østlige Fyn med skotsk højlandskvæg (nemlig ja, det er de der fantastisk søde og fine langhårede køer, men det skal man måske ikke tænke på, mens man spiser dem), og han ville høre, om jeg mon var interesseret i at lave nogle kødretter og billeder deraf til hans hjemmeside - og det ville jeg meget gerne! Jeg bruger så også billederne her på min egen blog.

Vi har ellers her i familien skruet gevaldigt ned for vores kødforbrug af hensyn til klimaet, men Jan forklarede, at naturplejekvæg er både klimaneutralt og bæredygtigt, fordi kvæget spiser græs, der optager CO2 og fremmer kulstoflagringen i jorden. Han har også fokus på dyrevelfærd og selvfølgelig på kvalitetskød, så jeg ser det som en mulighed for at spise lækkert kød med god samvittighed. Hvis du er blevet nysgerrig, kan du se mere - også om leveringsmuligheder - på Jans hjemmeside: http://toftegaards-gaardbutik.dk/

Ud af alt det gode kød Jan leverede til vores lille fryser, var noget af det første, jeg kastede mig over hakkekødet. Det er bare så nemt og taknemmeligt at lave gode ting af, og jeg har længe haft lyst til at lave den skønne tyrkiske udgave af pizza'en, kaldet pidé. Pidé fås i mange forskellige varianter, men dette er min yndlings: Med saftigt hakkekød, varme krydderier, sød peberfrugt og sprøde pinjekerner i en sej og blød "brød-båd". Jeg har brugt tørgær i dejen, fordi jeg synes, det giver bunden en mere autentisk, lidt sej konsistens, men bruger man hellere frisk gær, udskifter man blot tørgæren med 25 g frisk gær. Enjoy!


Pidé / Tyrkisk pizza med hakket kød og pinjekerner (2 stk / 4 pers)
Dej:
1 pk tørgær
2,5 dl lunkent vand
1 tsk sukker
350 g mel
1 tsk fint salt

Fyld:
1 løg
1 spsk olivenolie
2 tsk stødt koriander
1 tsk paprika
2 tsk spidskommen
500 hakket oksekød
2 små ds tomatpure (eller 1 stor)
1 grøn og 1 rød peber
Salt og peber
1 pose pinjekerner (30 g)

Desuden:
1 æg og lidt olivenolie til pensling
Grofthakket persille

Instruktioner
Til dejen blandes gær, vand og sukker i en skål til gæren er opløst. Lad stå udækket i 10 min, til der er dannet godt med bobler i overfladen. Kom mel og salt i, og ælt dejen godt i 10 minutter - gerne på en røremaskine. Dejen skal blive glat og ret fast. Læg dejen i en skål, dæk med et klæde og lad hæve i 1 times tid.
Når der er ca 20 minutters hævetid tilbage forberedes fyldet, og ovnen tændes på 225 grader varmluft. Lad bagepladerne blive i ovnen, mens den varmer op, så de kan blive godt varme.
Hak løget fint og steg det på en stor pande i lidt olivenolie. Tilsæt spidskommen, koriander og paprika, og steg til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom kødet ved og steg det ved god varme til det er gennemstegt. Brug en ske til at røre rundt i kødet, så det bliver til mange mindre stykker, som i millionbøf. Når kødet er gennemstegt tilsættes tomatpure'en. Rør godt så tomatpure'en fordeles ensartet i kødet. Skær de to peberfrugter i mindre tern og tilsæt dem. Smag til med salt og peber.
Slå dejen ned og del den i to. Rul hver del ud til en tynd aflang cirkel/elipse, ca. 15x40 cm. Læg hver cirkel på et stykke bagepapir og fordel fyldet på dem, men lad ca 5 cm kant være fri for fyld. Drys med pinjekerner og fold dejkanterne ind over fyldet. Klem enderne godt sammen, så der ikke slipper fyld ud. Pensl siderne med lidt æg pisket sammen med en spsk olivenolie, og list pidé'erne over på de varme bageplader. Bages ca 10 min, eller til dejen er netop gennembagt. Drys med persille og server straks!



Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte