Gå videre til hovedindholdet

Super bowlHjemme hos os er det ikke overraskende mest mig, der laver aftensmaden, men ind i mellem får jeg spat af det eller kommer sent hjem fra arbejde, og så er det min mand, der står for madlavningen - og han er irriterende god til det. 

Sidst han stod for maden, lavede han denne fantastiske buddha bowl fra Valdemarsro (se opskriften her). Jeg har siden lavet den i mange forskellige varianter, og min foreløbige favorit er denne, som er fuld af alt godt fra Mellemøsten: fra hummus og falafler til aubergine,  granatæblekerner og couscous. Hvis ikke alle i husholdingen er lige vild med alle ingredienserne (utaknemmelige skarn!), kan man servere det hele i små skåle, så alle selv kan blande deres egen bowle. Der burde være noget for de fleste her.

Obs! Min mand mener, retten her er ren plagiat af den fra Valdemarsro - og jeg kan godt se i bakspejlet, at der er pænt mange lighedspunkter. Men lad det i så fald være min hyldest til den skønne buddha bowl på Valdemarsro. Okay? 
 
Super bowl (rigeligt til 4 pers)
Couscous:
300 g couscous
5 dl koldt vand
Saft af 1 lille citron
2 spsk jomfruolivenolie
1 håndfuld frisk mynte
Salt 

Grøntsager:
400 g cherrytomater
1 stor sød kartoffel
1 aubergine
2-3 peberfrugter - f.eks. rød og orange
2 spsk jomfru olivenolie
Salt

Desuden
12 falafler (hjemmelavede (opskrift her) eller fra frost)
1 ds. belugalinser
2-3 dl hummus (hjemmelavet (opskrift her) eller færdigkøbt)
Kerner fra 1 granatæble
Evt. pistacienødder, nigellafrø og/eller sesamfrø 
Evt. frisk mynte, koriander og/eller persille til 

Tahindressing:
3 store spsk tahin
Saft af 1 lille citron
½-1 fed finthakket hvidløg
½-1 dl vand
Salt og peber

Instruktioner:
Couscous
Kom couscous i en skål og hæld det kolde vand over og lad det stå lidt og opsuge vandet, 8-10 min. Rør lidt rundt i grynene og vær sikker på at al væden er optaget - ellers vent et par minutter, før du går videre. Bland herefter citronsaft og olie i og smag til med salt. Hak mynten fint og bland den i.

Grøntsager:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.
Skær cherrytomaterne midt over, skræl og skær den søde kartoffel i tern (ca. 1x1 cm), skær auberginen i tern (1x1 cm) og skær peberfrugterne i skiver. Vend én grøntsag ad gangen med lidt olivenolie og et godt nip salt i en skål, og bred det hele ud i ét lag på en bageplade med bagepapir. Prøv at holde tomaterne for sig, for de splatter lidt ud. Bag i ca.35 min. til grøntsagerne er mørre og lækre. Varm falaflerne på en anden plade, hvis du bruger falafler fra frost.

Dressing:
Rør tahinen blød med citronsaften og bland hvidløg  i. Rør vand i lidt ad gangen til konsistensen er som du ønsker - jeg kan godt lide den ret lind (selvom jeg hader ordet "lind"). Smag til med salt og peber. Server i en skål "on the side", så man selv kan dosere dressingen.

Anret individuelle bowler med lidt af det hele eller server alle delene i mindre skåle, inkl. drænede belugalinser, hummus, granatæblekerner, nødder/kerner og friske krydderurter, så de kræsne man selv kan blande sin egen bowle.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte