Gå videre til hovedindholdet

Super bowl



Hjemme hos os er det ikke overraskende mest mig, der laver aftensmaden, men ind i mellem får jeg spat af det eller kommer sent hjem fra arbejde, og så er det min mand, der står for madlavningen - og han er irriterende god til det. 

Sidst han stod for maden, lavede han denne fantastiske buddha bowl fra Valdemarsro (se opskriften her). Jeg har siden lavet den i mange forskellige varianter, og min foreløbige favorit er denne, som er fuld af alt godt fra Mellemøsten: fra hummus og falafler til aubergine,  granatæblekerner og couscous. Hvis ikke alle i husholdingen er lige vild med alle ingredienserne (utaknemmelige skarn!), kan man servere det hele i små skåle, så alle selv kan blande deres egen bowle. Der burde være noget for de fleste her.

Obs! Min mand mener, retten her er ren plagiat af den fra Valdemarsro - og jeg kan godt se i bakspejlet, at der er pænt mange lighedspunkter. Men lad det i så fald være min hyldest til den skønne buddha bowl på Valdemarsro. Okay? 
 
Super bowl (rigeligt til 4 pers)
Couscous:
300 g couscous
5 dl koldt vand
Saft af 1 lille citron
2 spsk jomfruolivenolie
1 håndfuld frisk mynte
Salt 

Grøntsager:
400 g cherrytomater
1 stor sød kartoffel
1 aubergine
2-3 peberfrugter - f.eks. rød og orange
2 spsk jomfru olivenolie
Salt

Desuden
12 falafler (hjemmelavede (opskrift her) eller fra frost)
1 ds. belugalinser
2-3 dl hummus (hjemmelavet (opskrift her) eller færdigkøbt)
Kerner fra 1 granatæble
Evt. pistacienødder, nigellafrø og/eller sesamfrø 
Evt. frisk mynte, koriander og/eller persille til 

Tahindressing:
3 store spsk tahin
Saft af 1 lille citron
½-1 fed finthakket hvidløg
½-1 dl vand
Salt og peber

Instruktioner:
Couscous
Kom couscous i en skål og hæld det kolde vand over og lad det stå lidt og opsuge vandet, 8-10 min. Rør lidt rundt i grynene og vær sikker på at al væden er optaget - ellers vent et par minutter, før du går videre. Bland herefter citronsaft og olie i og smag til med salt. Hak mynten fint og bland den i.

Grøntsager:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.
Skær cherrytomaterne midt over, skræl og skær den søde kartoffel i tern (ca. 1x1 cm), skær auberginen i tern (1x1 cm) og skær peberfrugterne i skiver. Vend én grøntsag ad gangen med lidt olivenolie og et godt nip salt i en skål, og bred det hele ud i ét lag på en bageplade med bagepapir. Prøv at holde tomaterne for sig, for de splatter lidt ud. Bag i ca.35 min. til grøntsagerne er mørre og lækre. Varm falaflerne på en anden plade, hvis du bruger falafler fra frost.

Dressing:
Rør tahinen blød med citronsaften og bland hvidløg  i. Rør vand i lidt ad gangen til konsistensen er som du ønsker - jeg kan godt lide den ret lind (selvom jeg hader ordet "lind"). Smag til med salt og peber. Server i en skål "on the side", så man selv kan dosere dressingen.

Anret individuelle bowler med lidt af det hele eller server alle delene i mindre skåle, inkl. drænede belugalinser, hummus, granatæblekerner, nødder/kerner og friske krydderurter, så de kræsne man selv kan blande sin egen bowle.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)