Gå videre til hovedindholdet

Pretty in pink / Rabarberkage med mandelflager




Hmm, jeg kan godt se, at hvis man kigger ud over de sidste indlæg, så har der sneget sig en hel del kager ind på bloggen, selvom jeg rent faktisk synes, jeg gør en indsats for, at der skal være lidt af hvert. Og her er så en kage mere...

I blame corona. Og så har jeg i øvrigt heller ikke modtaget nogen klager over kage-kadencen, så mon ikke det er okay?

Jeg er først som voksen blevet rabarber-fan, men synes stadig, at de syrlige stænger altså behandles rigtigt og blandes med andre gode sager for at blive fuldt ud spiselige. Men så kan de til gengæld også blive sygt lækre, f.eks. som chutney, i en salat eller selvfølgelig i kage.

Denne her kage er helt enormt simpel og hurtigt lavet - og så smager den simpelthen så lækkert - ikke mindst med en klat creme fraiche til. Kagen er tæt på at være en pundkage, men jeg har brugt en smule mandelmel, som gør kagen ekstra saftig i midten og let karameliseret på toppen (= yum). Derudover brugte jeg havredrik i stedet for almindelig komælk, for selvom sidstnævnte fungerer helt fint, har havremælk lidt mere fedme og sødme, der også gør noget rigtig godt for kagen. 

Kagen smager bedst den dag, den er bagt, men er som nævnt hurtig at smide sammen - måske lidt over en time alt i alt, inklusiv bagetid - så der er ikke noget stress ved denne kage.



Pretty in pink - Rabarberkage med mandelflager (8 pers)

250 g rabarber

1 citron

3 spsk sukker

150 g smør, stuetemperatur + 1 spsk smør til formen

150 sukker

2 æg

150 g mel + 1 spsk til formen

50 g mandelmel

1 tsk bagepulver

1 tsk vanillesukker

1 tsk kardemomme

1 dl mælk (alm. mælk eller f.eks. mandeldrik eller havredrik)

2 spsk mandelflager

Til pynt: Et drys flormelis og spiselige blomster

Instruktioner:

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skær rabarber i mindre stykker diagonalt (ca. 1½ cm store stykker), og læg stykkerne i en lage med 3 spsk. sukker og saft fra 1 citron. Lad "marinere", mens du laver dejen, 15-20 min.

Pisk sukker og smør luftigt og cremet i en skål, 3-4 min. Kom æggene i ét ad gangen og rør godt efter hvert. Bland mel, mandelmel, bagepulver, vanillesukker og kardemomme i en anden skål. Tilsæt sammen med mælken og rør sammen til det lige er blandet.

Smør en tærteform eller lignende med smør og drys med mel. Fordel dejen i formen. Pynt med rabarberstykkerne og pres dem en lille smule ned i dejen. Drys med mandelflager.

Bag midt i ovnen i 25-30 min, eller til kagen er gylden i kanterne og netop bagt.

Lad afkøle og pynt evt. med et drys flormelis og/eller spiselige blomster.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...