Gå videre til hovedindholdet

Pretty in pink / Rabarberkage med mandelflager
Hmm, jeg kan godt se, at hvis man kigger ud over de sidste indlæg, så har der sneget sig en hel del kager ind på bloggen, selvom jeg rent faktisk synes, jeg gør en indsats for, at der skal være lidt af hvert. Og her er så en kage mere...

I blame corona. Og så har jeg i øvrigt heller ikke modtaget nogen klager over kage-kadencen, så mon ikke det er okay?

Jeg er først som voksen blevet rabarber-fan, men synes stadig, at de syrlige stænger altså behandles rigtigt og blandes med andre gode sager for at blive fuldt ud spiselige. Men så kan de til gengæld også blive sygt lækre, f.eks. som chutney, i en salat eller selvfølgelig i kage.

Denne her kage er helt enormt simpel og hurtigt lavet - og så smager den simpelthen så lækkert - ikke mindst med en klat creme fraiche til. Kagen er tæt på at være en pundkage, men jeg har brugt en smule mandelmel, som gør kagen ekstra saftig i midten og let karameliseret på toppen (= yum). Derudover brugte jeg havredrik i stedet for almindelig komælk, for selvom sidstnævnte fungerer helt fint, har havremælk lidt mere fedme og sødme, der også gør noget rigtig godt for kagen. 

Kagen smager bedst den dag, den er bagt, men er som nævnt hurtig at smide sammen - måske lidt over en time alt i alt, inklusiv bagetid - så der er ikke noget stress ved denne kage.Pretty in pink - Rabarberkage med mandelflager (8 pers)

250 g rabarber

1 citron

3 spsk sukker

150 g smør, stuetemperatur + 1 spsk smør til formen

150 sukker

2 æg

150 g mel + 1 spsk til formen

50 g mandelmel

1 tsk bagepulver

1 tsk vanillesukker

1 tsk kardemomme

1 dl mælk (alm. mælk eller f.eks. mandeldrik eller havredrik)

2 spsk mandelflager

Til pynt: Et drys flormelis og spiselige blomster

Instruktioner:

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skær rabarber i mindre stykker diagonalt (ca. 1½ cm store stykker), og læg stykkerne i en lage med 3 spsk. sukker og saft fra 1 citron. Lad "marinere", mens du laver dejen, 15-20 min.

Pisk sukker og smør luftigt og cremet i en skål, 3-4 min. Kom æggene i ét ad gangen og rør godt efter hvert. Bland mel, mandelmel, bagepulver, vanillesukker og kardemomme i en anden skål. Tilsæt sammen med mælken og rør sammen til det lige er blandet.

Smør en tærteform eller lignende med smør og drys med mel. Fordel dejen i formen. Pynt med rabarberstykkerne og pres dem en lille smule ned i dejen. Drys med mandelflager.

Bag midt i ovnen i 25-30 min, eller til kagen er gylden i kanterne og netop bagt.

Lad afkøle og pynt evt. med et drys flormelis og/eller spiselige blomster.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte