Gå videre til hovedindholdet

Jordbær-rabarbertærte med frangipane
Mere kage, ja, men nu med en helt legal og reel årsag, nemlig min mands fødselsdag i går. 

Jeg er meget vild med fødselsdage (både min egen og andres), men min mand not so much, så jeg prøver at styre mig og holde det rimeligt low key. Men kage skal der altså til, når der er fødselsdag. Det kommer man ikke udenom. Min mand ville gerne have en tærte, og nu hvor de første rabarber er begyndt at dukke op i butikkerne, endte det med at blive en jordbær-rabarbertærte ovenpå en gang marcipan-agtig frangipane. Tærten har en supersprød bund, men fyldet bliver noget "vådt" pga. den megen væde fra frugten. Derfor er det vigtigt at huske at vende jordbær og rabarber godt i maizena, før frugten fordeles på kagen, så væden kan holdes lidt i skak og blive jævnet lidt.

Pynten på tærten (ikke opskriften, men pynten) er et totalt plagiat af én af de smukke tærter i den britiske bager Julie Jones' skønne bagebog Soulful Baker, som brandvarmt kan anbefales, hvis man på nogen måde er til kagepyntning. Bogen er smækfuld af fine kager og inspiration.


Jordbær-rabarbertærte med frangipane (8-10 pers.)
Dej:
450 g mel + lidt ekstra til udrulning
150 g flormelis
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
1 lille nip fint salt
225 g koldt smør
2 store æg

Frangipane:
150 g smør, stuetemperatur
150 g sukker, gerne rørsukker
150 g mandelmel
2 æg

Desuden:
Lidt smør til at smørre tærteformen
4-5 rabarberstængler

Ca. 150 g jordbærbær 
2 spsk sukker
2½ spsk maizena
½ tsk vanillesukker

Instruktioner:
Dej:
Bland mel, flormelis, vanillesukker, kardemomme og salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og gnid det ud i melblandingen, til det er som groft rasp. Slå æggene ud i en anden skål og pisk dem let sammen. Hæld hvad der svarer til 1½ æg i mel-&-smør-blandingen, og sæt det sidste af det sammenpiske æg på køl - det skal bruges til at pensle tærten senere.

Saml hurtigt dejen med ægget (dvs. dejen skal ikke æltes, men blot hænge godt sammen). Ægget burde være nok, men er det helt umuligt at få dejen til at hænge sammen, kan der tilsættes en anelse meget koldt vand. Start med en teskefuld. 

Del dejen i to del: 1/3 (der skal bruges til pynte-låg) og 2/3 der skal bruges til bunden. Rul dem til kugler og flad dem lidt ud - så er de nemmere at rulle ud senere. Pak dem ind i husholdningsfilm, og læg dem på køl ½ times tid.

Frangipane:
Bland først sukker, mandelmel og smør i en skål. Rør godt sammen, gerne med en elpisker. Kom herefter de to æg i og rør godt igennem til en blød marcipan-agtig masse. Stil til side.

Samling:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Rul dejen til tærtebunden tyndt ud på et meldrysset bord, så den passer til tærteformen (formen jeg brugte var 23 cm i diameter). Dejen skal være ca ½ cm tyk.

Smør tærteformen med lidt smør. Læg den udrullede dej forsigtigt over i tærteformen. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne. Er der dej tilovers kan den kommes i puljen med dejen til låget - eller fryses ned og bruges en anden god gang.


Forbag tærtebunden i ovnen i 15 min. Det gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 15 min. På den måde sikrer man en sprød bund trods alle tærtens våde elementer.

Mens bunden bager rulles dejen ud til låget. Her kan man free style og pynte som man vil: Man kan lave et klassisk gitter, udstikke blomster eller lade sig inspirere af billederne på Julie Jones' instagram-profil, @julie_jonesuk. Jeg brugte inspiration fra sidstnævnte, runde udstikkere, en blomster udstikker, og trillede små kugler af lidt af dejebn. Skal det være helt enkelt, kan man rulle dejen ud, skære et X i midten og lægge over tærten. Det smager fuldstændigt lige så fint, som hvis der pyntes i vildskab.

Tag tærtebunden ud, lad afkøle et par minutter og fordel herefter frangipan'en heri. Skær rabarber og jordbær i skiver og vend det forsigtigt med sukker, vanillesukker og maizena (som tager jævner saften fra frugten). Fordel frugten ovenpå frangipan'en. 

Kom herefter pynt/låg på tærten og pensl med lidt sammenpisket æg.

Bag herefter tærten i ca. 25 minutter til låget er gyldent og gennembagt.

Tærten smager skønt både kold og lun med is, flødeskum eller creme fraiche. Kan holde sig fint på køl et par dage, men kan også fryses.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)