Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, søde & salte cashewnødder


Nødder er desværre stadig en ret dyr spise, så når jeg ser et godt tilbud, slår jeg til som en kløfthammer og kom på den måde - før coronakrisen - i besiddelse af en ordentlig portion usaltede cashewnødder, som jeg i første omgang brugte til en omgang tikka masala. Resten af nødderne lå så et godt stykke tid og kiggede på mig nede fra køkkenskuffen. 

Nu hvor mine to piger, som går i hhv. 2. og 4 klasse, er begyndt i skole igen, er cashewnødderne blevet omdannet til en meget populær Efter-skoletid-snack med honning og salt, der giver den der lækre sød-salte smag til de sprøde nødder.  Især min yngste datters indtag af dem skal rationeres, for ellers er de alle væk på ingen tid (det er i øvrigt hendes hånd, der ses på et af billederne; helt udtørret af at vaske, vaske, vaske og spritte de hænder og på trods af både kopattesalve og glycerin håndcreme). Mine piger er SÅ glade for at komme i skole igen og se deres venner. Hvor jeg i sidste uge mildt sagt var noget utryg ved at sende dem afsted, må jeg nu sige, at manner, jeg har sgu noget ondt af de store børn og unge, der stadig skal holde sig hjemme og sandsynligvis, som det ser ud nu, skal hjemmeskoles frem til sommerferien. Puh, det der psykiske velvære skal altså heller ikke underkendes, og jeg kan virkelig godt forstå, at det er hårdt for dem ikke se deres kammerater. Jeg håber sådan, at det kan lykkes med håndvask og 2 meters afstand og alt det der hejs at holde den (dumme, latterlige, lorte) virus i skak, så der kan blive åbnet lidt mere op for alle dem, der trænger til selskab. Dumme, trælse corona-bæ!

Nånånå. Tilbage til den nødde-snack der. Jeg har ikke prøvet opskriften her med andre typer nødder, men jeg kan kun forestille mig, at den også er god med rå, usaltede mandler, pistacienødder, hasselnødder, jordnødder eller en blanding af flere slags nødder, så brug endelig bare, hvad der gemmer sig i skabet af nødde-rester. Ud over at være en måske lidt ekstravagent eftermiddagssnack, vil den også passe godt som velkomstsnack, når vi engang igen kan invitere til noget, der fordrer en velkomssnack. Åh, det bliver så skønt!

Sprøde søde & salte cashewnødder
150 g rå, usaltede cashewnødder (eller andre nødder)
2 spsk honning
1 spsk sesamfrø
Flagesalt (hvidt eller sort eller begge dele)

Instruktioner:
Rist sesamfrøene let på en tør pande og lad dem afkøle lidt.

Lad imens ovnen varme op til 175 grader varmluft. 

Bland nødder, honning og sesamfrø godt sammen i en skål. Det er klistret arbejde, der nemmest gøres med et par gafler (og måske nogle rene fingre). 

Kom nødderne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Skil dem godt ad - igen nemmest med et par gafler og klør fem.

Bag dem i ovnen i ca. 15 min. Efter 7-8 minutter vendes der lidt rundt i nødderne, så de bliver jævnt bagt. Hold øje med dem de sidste minutter og tag dem ud, før de bliver for mørke.

Tag nødderne ud af ovnen og drys med salt, mens de stadig er varme og klistrede (jeg synes godt, de kan klare en del salt, så jeg brugte ca. 1 spsk til denne portion, men smag lidt til undervejs - uden at brænde tungen). Hvis de er klistret sammen igen, deles de lidt med et par gafler. Lad afkøle helt på bagepladen, inden de kommes i en skål eller beholder. Holder fint 4-5 dage i en lufttæt beholder.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)