Gå videre til hovedindholdet

Rabarber- og fennikelsalat med saltmandler og gedeostSå blev det rabarber-tid igen. 

Jeg er faktisk ikke sådan helt oppe og ringe over rabarber generelt, men bliver alligevel en lille smule stresset, når de dukker op i butikkerne. De er her jo kun så kort, og tænk, hvis jeg nu går glip af noget godt (#rabarberFOMO?).

For eksempel kan jeg godt lide denne salat, der er fuld af smag og forskellige teksturer og hvor rabarberens syrligthed og blødhed, spiller fint op imod knasende nødder, sej fennikel og cremet-blød gedeost.

Forresten: Magter du ikke rabarber, kan man fint bruge noget andet sødt-syrligt i salaten, f.eks. hindbær.

Brug endelig spiselige blomster til pynt, nu hvor de pibler frem alle steder. Her har jeg brugt stedmoderblomster (usprøjtede og ikke tisset på af hunde eller andet godtfolk), men man kunne også have brugt mælkebøtter, som er alle vegne lige nu. Nogen bander over dem og synes, de er det ondeste ukrudt. Men jeg synes egentlig, de er så fine - som små, gule sole i alt det grønne - og så husker jeg altid på, at de anses for at være prydblomster i f.eks. Canada, hvor man sår dem i krukker.  One man's trash is another man's treasure, som de vist siger i England.
Rabarber og fennikel salat med saltmandler og gedeost (4-6 pers som tilbehør)
1 fennikel
1 spsk olivenolie
3-4 stængler rabarber
1½ spsk sukker
75-100 g babyspinat
2 håndfulde saltmandler (købt færdige eller se nem opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html)
Ca 50 g frisk, blød gedeost
2 spsk olivenolie og 1 spsk balsamicoeddike (eller anden god eddike)
Salt og peber
Evt. lidt spiselige blomster til pynt (her stedmoderblomster)

Instruktioner
Varm ovnen op til 200 grader varmluft.

Imens skæres fennikel i tynde skiver (2-3 mm), og rabarberen i stykker på 1-2 cm.

Kom fennikel-stykkerne på en bagepapirklædt bageplade i ét lag, pensl stykkerne og kom pladen i ovnen ca. 20 min. Det gør ikke noget, at stykkerne er forskellige i form og størrelse. Det gør bare, at nogle stykker bliver lidt sprøde, andre karameliserede i kanten, mens der er lidt mere bid i endnu andre. 

Rabarberne vendes med lidt sukker og lægges også i ét lag på en anden bagepapirklædt bageplade. Bages i 5-8 min. Hold øje med dem: De skal begynde at blive bløde, men skal selvfølgelig ikke smatte ud. Det er en hårfin balance med de rabarber, så stik lige forsigtigt til dem med en finger efter 5 min og derefter en gang i minuttet til de er bagte men faste. Så skal de ud.

Både fennikel og rabarber køler af til rumtemperatur.

Anret spinaten i et stort fad og læg her på fennikel, rabarberstykker, mandler og små stykker gedeost. Ryst olie og eddike sammen og smag til med lidt salt og peber, og dryp over salaten. Pynt evt. til sidst med lidt spiselige blomster.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt