Gå videre til hovedindholdet

Rabarber- og fennikelsalat med saltmandler og gedeostSå blev det rabarber-tid igen. 

Jeg er faktisk ikke sådan helt oppe og ringe over rabarber generelt, men bliver alligevel en lille smule stresset, når de dukker op i butikkerne. De er her jo kun så kort, og tænk, hvis jeg nu går glip af noget godt (#rabarberFOMO?).

For eksempel kan jeg godt lide denne salat, der er fuld af smag og forskellige teksturer og hvor rabarberens syrligthed og blødhed, spiller fint op imod knasende nødder, sej fennikel og cremet-blød gedeost.

Forresten: Magter du ikke rabarber, kan man fint bruge noget andet sødt-syrligt i salaten, f.eks. hindbær.

Brug endelig spiselige blomster til pynt, nu hvor de pibler frem alle steder. Her har jeg brugt stedmoderblomster (usprøjtede og ikke tisset på af hunde eller andet godtfolk), men man kunne også have brugt mælkebøtter, som er alle vegne lige nu. Nogen bander over dem og synes, de er det ondeste ukrudt. Men jeg synes egentlig, de er så fine - som små, gule sole i alt det grønne - og så husker jeg altid på, at de anses for at være prydblomster i f.eks. Canada, hvor man sår dem i krukker.  One man's trash is another man's treasure, som de vist siger i England.
Rabarber og fennikel salat med saltmandler og gedeost (4-6 pers som tilbehør)
1 fennikel
1 spsk olivenolie
3-4 stængler rabarber
1½ spsk sukker
75-100 g babyspinat
2 håndfulde saltmandler (købt færdige eller se nem opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html)
Ca 50 g frisk, blød gedeost
2 spsk olivenolie og 1 spsk balsamicoeddike (eller anden god eddike)
Salt og peber
Evt. lidt spiselige blomster til pynt (her stedmoderblomster)

Instruktioner
Varm ovnen op til 200 grader varmluft.

Imens skæres fennikel i tynde skiver (2-3 mm), og rabarberen i stykker på 1-2 cm.

Kom fennikel-stykkerne på en bagepapirklædt bageplade i ét lag, pensl stykkerne og kom pladen i ovnen ca. 20 min. Det gør ikke noget, at stykkerne er forskellige i form og størrelse. Det gør bare, at nogle stykker bliver lidt sprøde, andre karameliserede i kanten, mens der er lidt mere bid i endnu andre. 

Rabarberne vendes med lidt sukker og lægges også i ét lag på en anden bagepapirklædt bageplade. Bages i 5-8 min. Hold øje med dem: De skal begynde at blive bløde, men skal selvfølgelig ikke smatte ud. Det er en hårfin balance med de rabarber, så stik lige forsigtigt til dem med en finger efter 5 min og derefter en gang i minuttet til de er bagte men faste. Så skal de ud.

Både fennikel og rabarber køler af til rumtemperatur.

Anret spinaten i et stort fad og læg her på fennikel, rabarberstykker, mandler og små stykker gedeost. Ryst olie og eddike sammen og smag til med lidt salt og peber, og dryp over salaten. Pynt evt. til sidst med lidt spiselige blomster.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)