Gå videre til hovedindholdet

Maple pecan pieI anden etape af ahornsirup føljetonen (se første del her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/03/maple-mustard-salmon-laks-med.html) skal vi en tur i det søde køkken og lave en pecan pie, som især associeres med det amerikanske (sydstats)køkken.

Lad os bare være ærlige omkring, at det ikke er en smuk tærte, vi har med at gøre her. Den ligner 50 shades of brown, men som med så mange andre ting i livet, er det det indre og ikke udseendet, der tæller. Og det indre i denne her tærte er ret så awesome: Helt sprød mørdej fyldt med pecannødder og saftig-blød karamel. Jeg serverede denne tærte for mine kolleger, og den fik mange rosende ord med på vejen og faktisk også et par deciderede "tak for kage"-knus. Så kan man som kage-bager ikke ønske sig mere!

I denne opskrift kan man sagtens bruge almindeligt mørk eller lys sirup som erstatning for ahornsiruppen - men ahornsirup giver bare en ekstra god smag.

Maple pecan pie (10-12 pers)
Mørdej
150 g mel + ekstra til udrulning
1 spsk sukker
½ tsk fint salt
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
½ tsk kardemomme (kan udelades)
75 g koldt smør + ekstra til at smørre tærteformen 
1 sammenpisket æg
Evt. lidt iskoldt vand

Fyld
200 g pecannødder
75 g smør
100 g farin
1 stor spsk mel
1 tsk vanilleekstrakt eller vanillesukker
½ tsk fint salt
3 store æg
2,5 dl ahornsirup (eller alm. mørk sirup)

Instruktioner
Til mørdejen blandes mel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker. Skær det kolde smør i mindre stykker (eller riv det på den grove side af et rivejern) og gnid det ud i melblandingen. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg - kom ægget i lidt ad gangen, så dejen ikke bliver for våd. Hvis dejen er for tør, kommes en smule iskoldt vand i til dejen netop er samlet. Dejen skal ikke æltes - bare samles. Saml dejen til en kugle og læg den på køl 20-30 min.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Strø lidt mel ud på køkkenbordet og rul dejen tyndt ud, så den kan dække en tærteform på ca 25 cm i diameter. Kom dejen i en smurt tærteform

Dejen skal forbages for at blive sprød. Traditionelt gør man det ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner i og derefter bage den 15 min. Jeg plejer at kunne klare denne del ved at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (15 min) skære overskydende dej væk. Det giver en mere... rustik kant, men er nemmere, synes jeg, end at skulle bøvle med bønner. 

Mens dejen forbages blandes smør, farin, mel vanille, salt, æg og sirup sammen i en skål.

Når dejen er forbagt, tages den ud af ovnen og nødderne kommes i (de kan kommes i hele eller hakkes groft, hvilket gør kagen lidt nemmere at skære). Hæld sirupsblandingen over og kom tærten tilbage i ovnen (uden at spilde!!). Bages 35-40 min. Dæk evt. tærtens kanter med lidt stanniol, hvis kanterne er ved at blive for mørke.

Smager dejligt både varm, lun og afkølet og meget gerne sammen med en kugle god vanille-is.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)