Gå videre til hovedindholdet

Maple pecan pieI anden etape af ahornsirup føljetonen (se første del her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/03/maple-mustard-salmon-laks-med.html) skal vi en tur i det søde køkken og lave en pecan pie, som især associeres med det amerikanske (sydstats)køkken.

Lad os bare være ærlige omkring, at det ikke er en smuk tærte, vi har med at gøre her. Den ligner 50 shades of brown, men som med så mange andre ting i livet, er det det indre og ikke udseendet, der tæller. Og det indre i denne her tærte er ret så awesome: Helt sprød mørdej fyldt med pecannødder og saftig-blød karamel. Jeg serverede denne tærte for mine kolleger, og den fik mange rosende ord med på vejen og faktisk også et par deciderede "tak for kage"-knus. Så kan man som kage-bager ikke ønske sig mere!

I denne opskrift kan man sagtens bruge almindeligt mørk eller lys sirup som erstatning for ahornsiruppen - men ahornsirup giver bare en ekstra god smag.

Maple pecan pie (10-12 pers)
Mørdej
150 g mel + ekstra til udrulning
1 spsk sukker
½ tsk fint salt
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
½ tsk kardemomme (kan udelades)
75 g koldt smør + ekstra til at smørre tærteformen 
1 sammenpisket æg
Evt. lidt iskoldt vand

Fyld
200 g pecannødder
75 g smør
100 g farin
1 stor spsk mel
1 tsk vanilleekstrakt eller vanillesukker
½ tsk fint salt
3 store æg
2,5 dl ahornsirup (eller alm. mørk sirup)

Instruktioner
Til mørdejen blandes mel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker. Skær det kolde smør i mindre stykker (eller riv det på den grove side af et rivejern) og gnid det ud i melblandingen. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg - kom ægget i lidt ad gangen, så dejen ikke bliver for våd. Hvis dejen er for tør, kommes en smule iskoldt vand i til dejen netop er samlet. Dejen skal ikke æltes - bare samles. Saml dejen til en kugle og læg den på køl 20-30 min.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Strø lidt mel ud på køkkenbordet og rul dejen tyndt ud, så den kan dække en tærteform på ca 25 cm i diameter. Kom dejen i en smurt tærteform

Dejen skal forbages for at blive sprød. Traditionelt gør man det ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner i og derefter bage den 15 min. Jeg plejer at kunne klare denne del ved at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (15 min) skære overskydende dej væk. Det giver en mere... rustik kant, men er nemmere, synes jeg, end at skulle bøvle med bønner. 

Mens dejen forbages blandes smør, farin, mel vanille, salt, æg og sirup sammen i en skål.

Når dejen er forbagt, tages den ud af ovnen og nødderne kommes i (de kan kommes i hele eller hakkes groft, hvilket gør kagen lidt nemmere at skære). Hæld sirupsblandingen over og kom tærten tilbage i ovnen (uden at spilde!!). Bages 35-40 min. Dæk evt. tærtens kanter med lidt stanniol, hvis kanterne er ved at blive for mørke.

Smager dejligt både varm, lun og afkølet og meget gerne sammen med en kugle god vanille-is.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt