Gå videre til hovedindholdet

Maple mustard salmon / Laks med ahornsirup og sennepFor nylig havde vi på mit arbejde udvekslingsbesøg helt fra Canada, og som tak for værtsskab (i mangel på et bedre ord) fik vi den fineste store flaske ahornsirup, som jeg fik lov til at forvalte på mine kollegers vegne og (forhåbentlig) til fælles glæde. Flere af mine kolleger foreslog først, at jeg kunne lave pandekager med sirup, men jeg tænkte, at selvom det unægteligt er lækkert, måtte vi da kunne lave noget mere originalt end det, så i de næste indlæg går vi maple syrup bonanza her på bloggen. 

Første ret i rækken er denne, som vores meget søde udvekslingsbesøgende sagde, at hun ofte selv spiste hjemme i Canada; nemlig laks med ahornsirup og sennep.

Og lad mig sige det lige ud: Det smager herregodt! Blandingen af den  barske sennep med den søde sirup, den salte soya og fedmen fra smør og laks er helt fantastisk. Og det er også en fantastisk nem ret at lave - det eneste man skal være opmærksom på, er at laksen ikke får for lang tid i ovnen, så den bliver tør. Laksen smager godt både varm og kold, og det er helt sikkert en ret, som man ikke skal skamme sig over at komme på påskebordet om et par uger! 

Nu er det ikke alle, der lige har fået ½ liter ahornsirup kastet i nakken af en flink canadier, og det er jo noget dyrt stads, men jeg er simpelthen i tvivl, om hvorvidt man kan bruge helt almindeligt mørkt sirup, som jo er mere overkommeligt i pris, i denne ret. Mest er jeg i tvivl, fordi jeg vil tro, at almindelig sirup brænder hurtigere på end ahornsirup. Så derfor vil jeg umiddelbart anbefale, at man investerer i the real deal til denne ret. Den overlabre smag er det hele værd!
Maple mustard salmon (4 pers)
4 stykker laks eller en hel, lille lakseside
25 g smør
50 g ahornsirup
2 tsk soya
2 tsk grovkornet sennep

Instruktioner:
Jamen, det er SÅ nemt! Det eneste, man skal være opmærksom på, er ikke at lade laksen få for længe i ovnen.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Læg laksen i et bagefast fad.

Smelt smørret og bland det med sirup, soya og sennep og hæld det med en ske ud over laksen, så fisken dækkes godt. 

Bag i ca. 15 min., men hold godt øje med at fisken ikke får for meget. Den skal være netop gennembagt, men ikke blive tør.

Server lige fra ovnen med en god salat eller ovnkartofler. Smager dog også godt afkølet dagen efter.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte