Gå videre til hovedindholdet

Maple mustard salmon / Laks med ahornsirup og sennepFor nylig havde vi på mit arbejde udvekslingsbesøg helt fra Canada, og som tak for værtsskab (i mangel på et bedre ord) fik vi den fineste store flaske ahornsirup, som jeg fik lov til at forvalte på mine kollegers vegne og (forhåbentlig) til fælles glæde. Flere af mine kolleger foreslog først, at jeg kunne lave pandekager med sirup, men jeg tænkte, at selvom det unægteligt er lækkert, måtte vi da kunne lave noget mere originalt end det, så i de næste indlæg går vi maple syrup bonanza her på bloggen. 

Første ret i rækken er denne, som vores meget søde udvekslingsbesøgende sagde, at hun ofte selv spiste hjemme i Canada; nemlig laks med ahornsirup og sennep.

Og lad mig sige det lige ud: Det smager herregodt! Blandingen af den  barske sennep med den søde sirup, den salte soya og fedmen fra smør og laks er helt fantastisk. Og det er også en fantastisk nem ret at lave - det eneste man skal være opmærksom på, er at laksen ikke får for lang tid i ovnen, så den bliver tør. Laksen smager godt både varm og kold, og det er helt sikkert en ret, som man ikke skal skamme sig over at komme på påskebordet om et par uger! 

Nu er det ikke alle, der lige har fået ½ liter ahornsirup kastet i nakken af en flink canadier, og det er jo noget dyrt stads, men jeg er simpelthen i tvivl, om hvorvidt man kan bruge helt almindeligt mørkt sirup, som jo er mere overkommeligt i pris, i denne ret. Mest er jeg i tvivl, fordi jeg vil tro, at almindelig sirup brænder hurtigere på end ahornsirup. Så derfor vil jeg umiddelbart anbefale, at man investerer i the real deal til denne ret. Den overlabre smag er det hele værd!
Maple mustard salmon (4 pers)
4 stykker laks eller en hel, lille lakseside
25 g smør
50 g ahornsirup
2 tsk soya
2 tsk grovkornet sennep

Instruktioner:
Jamen, det er SÅ nemt! Det eneste, man skal være opmærksom på, er ikke at lade laksen få for længe i ovnen.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Læg laksen i et bagefast fad.

Smelt smørret og bland det med sirup, soya og sennep og hæld det med en ske ud over laksen, så fisken dækkes godt. 

Bag i ca. 15 min., men hold godt øje med at fisken ikke får for meget. Den skal være netop gennembagt, men ikke blive tør.

Server lige fra ovnen med en god salat eller ovnkartofler. Smager dog også godt afkølet dagen efter.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)