Gå videre til hovedindholdet

Maple mustard salmon / Laks med ahornsirup og sennepFor nylig havde vi på mit arbejde udvekslingsbesøg helt fra Canada, og som tak for værtsskab (i mangel på et bedre ord) fik vi den fineste store flaske ahornsirup, som jeg fik lov til at forvalte på mine kollegers vegne og (forhåbentlig) til fælles glæde. Flere af mine kolleger foreslog først, at jeg kunne lave pandekager med sirup, men jeg tænkte, at selvom det unægteligt er lækkert, måtte vi da kunne lave noget mere originalt end det, så i de næste indlæg går vi maple syrup bonanza her på bloggen. 

Første ret i rækken er denne, som vores meget søde udvekslingsbesøgende sagde, at hun ofte selv spiste hjemme i Canada; nemlig laks med ahornsirup og sennep.

Og lad mig sige det lige ud: Det smager herregodt! Blandingen af den  barske sennep med den søde sirup, den salte soya og fedmen fra smør og laks er helt fantastisk. Og det er også en fantastisk nem ret at lave - det eneste man skal være opmærksom på, er at laksen ikke får for lang tid i ovnen, så den bliver tør. Laksen smager godt både varm og kold, og det er helt sikkert en ret, som man ikke skal skamme sig over at komme på påskebordet om et par uger! 

Nu er det ikke alle, der lige har fået ½ liter ahornsirup kastet i nakken af en flink canadier, og det er jo noget dyrt stads, men jeg er simpelthen i tvivl, om hvorvidt man kan bruge helt almindeligt mørkt sirup, som jo er mere overkommeligt i pris, i denne ret. Mest er jeg i tvivl, fordi jeg vil tro, at almindelig sirup brænder hurtigere på end ahornsirup. Så derfor vil jeg umiddelbart anbefale, at man investerer i the real deal til denne ret. Den overlabre smag er det hele værd!
Maple mustard salmon (4 pers)
4 stykker laks eller en hel, lille lakseside
25 g smør
50 g ahornsirup
2 tsk soya
2 tsk grovkornet sennep

Instruktioner:
Jamen, det er SÅ nemt! Det eneste, man skal være opmærksom på, er ikke at lade laksen få for længe i ovnen.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Læg laksen i et bagefast fad.

Smelt smørret og bland det med sirup, soya og sennep og hæld det med en ske ud over laksen, så fisken dækkes godt. 

Bag i ca. 15 min., men hold godt øje med at fisken ikke får for meget. Den skal være netop gennembagt, men ikke blive tør.

Server lige fra ovnen med en god salat eller ovnkartofler. Smager dog også godt afkølet dagen efter.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)