Gå videre til hovedindholdet

Mine bedste chocolate chip cookies med flagesalt



Nogle retter og kager bliver klassikere med god grund, og sådan er det lige præcis med chocolate chip cookies. Selvom der findes mange vidunderlige former for cookies og småkager, så er de helt traditionelle choc chip cookies bare helt fantastiske, når de er bagt godt og med gode ingredienser.

Jeg har bagt en del chocolate chip cookies i tidernes løb, og dette er min bedste opskrift. Den giver cookies, der er lidt tykke og seje i midten og sprøde i kanten og en hel masse gode og store chokoladestykker (og ja, det ser sødt og fint ud med de der små chololade knappe-dimser, men køb nu en ordentlig mørk chokolade og hak den i stedet. Det smager SÅ meget bedre!). I denne udgave har jeg desuden drysset med lidt flagesalt. Det kan sagtens udelades, men prøv det lige en gang, for det fremhæver virkelig chokoladens smag.

Klassiske chocolate chip cookies med flagesalt (18 store stk)
275 g mel
1 tsk majsstivelse
1 tsk bagepulver
1 lille nip fint salt (lidt større nip hvis du ikke putter flagesalt ovenpå)
175 g smør, stuetemperatur
125 g farin
100 g hvidt sukker
1 æg og en æggeblomme
2 tsk flydende vanille (eller 1 tsk vanillesukker)
Ca. 185 g grofthakket mørk chokolade
Lidt flagesalt

Tag smørret ud af køleskabet og lad det stå og blive lidt blødt og medgørligt. 

Bland imens de tørre ingredienser (mel, majsstivelse, bagepulver og et nip salt - samt vanillesukker, hvis du ikke bruger flydende vanille).

I en anden skål piskes smørret grundigt sammen med farin og sukker samt flydende vanille. Herefter piskes æg og æggeblomme også grundigt i.

Kom nu melblandingen i og rør rundt med en ske til melet netop er blandet med de andre ingredienser til en ensartet masse - her skal ikke blandes for længe. 

Hak chokoladen groft og bland den i dejen. (Og gør dig selv den tjeneste lige at smage på dejen nu. Mmmm!).

Stil dejen på køl i ½ times tid. Varm imens ovnen op til 175 grader varmluft.

Læg bagepapir på to bageplader og brug en isske eller hænderne til at forme 18 kugler. Læg 9 stk med god afstand på hver plade, da de flyder noget ud under bagningen. Drys med en smule flagesalt. Bag en bageplade af gangen i ca. 10 min, men hold øje med dem - når cookies'ene er gyldne i kanten, er de færdige. De må gerne stadig være helt bløde eller se lidt ubagte ud i midten. Lad dem først afkøle et minuts tid på bagepladen (de er for bløde til at flytte, mens de er helt varme), og lad dem derefter afkøle helt på bagepapiret på en bagerist. 

Forbliver gode i 4-5 dage i en lufttæt beholder, men er allerbedst de første par dage efter bagning.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a