Gå videre til hovedindholdet

Gammeldags krydderkage med kærnemælk og hakkede pekannødder
Jeg kan virkelig godt lide både at bage og at smage kager, jeg ikke har prøvet før, men nogle gange får jeg bare en nostalgisk længsel efter min barndoms kager. Her er der især to, der stikker ud: Ud over den klassiske klassens time kage fra den husstandsomdelte Karolines Køkken kogebog, så ligger krydderkagen også meget højt på listen. Det er sådan en lidt ydmyg kage, der ikke ser ud af meget, men som gemmer på et saftigt indre og en sprød skorpe samt en delikat, varm og ikke for overvældende krydderi-smag, der adskiller den markant fra dens fætter, sandkagen.

Denne opskrift er ret traditionel, men jeg har dog pimpet krydderkagen lidt op ved at komme hakkede pekannødder i og ved at bruge min mest fancy kageform (som er mønstret og guldfarvet og ligner noget, der har været brugt som rekvisit i både Star Wars og Game of Thrones, og som - og her håber jeg virkelig ikke, at min mand læser med, for han er ikke er fan af omfangsrigt køkkenudstyr, der ikke jævnligt tages i brug - har stået ubrugt hen i et skab, siden jeg købte den for godt et år siden). Kagen smager dog lige så fortræffeligt, hvis den bages i en helt traditionel brødform.

Jeg har kun brugt en smule kanel i opskriften her, fordi jeg synes, at for meget kanel gør kagen for julet. Men det står én helt frit for at skrue op for krydderierne i det hele taget. Sådan som fordelingen er i opskriften herunder, rammer man efter min mening den klassiske 80'er krydderkage-smag, som er sød uden at være alt for sød og krydret uden at krydderierne slår én helt ud af kurs. 

Mine unger og deres to veninder, der prøvesmagte kagen, gav den alle thumbs op. Da jeg bad om mere ros en uddybende kommentar, gav min yngste datter mig allernådigst den enkle, men egentlig også fyldestgørende bemærkning: "Den smager rigtig godt". Og den dom er jeg faktisk selv helt enig i.


Gammeldags krydderkage med kærnemælk og hakkede pekannødder (14-16 pers.)
350 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 strøget tsk fint salt
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
½ tsk kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk muskatnød
100 g hakkede pekannødder
3 store æg
150 g sukker
150 g farin
1 stort skrællet og revet æble
1½ dl smagsneutral olie
2 dl kærnemælk
Endvidere lidt smør og ekstra mel til at smøre bageformen

Instruktioner:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Bland mel grundigt med bagepulver, natron, salt, kardemomme, vanillesukker, kanel, stødt ingefær, muskatnød og hakkede pekannødder i en skål og stil til side.

Slå de tre æg ud i en stor skål og pisk dem let sammen. Kom sukker og farin i og pisk godt sammen - gerne et minuts tid. Kom herefter det revne æble i og rør igen godt rundt. Kom endelig olie i og rør godt sammen.

Kom nu æggeblandingen og kærnemælken i melblandingen - gerne af to omgange - og rør til alle dele er netop blandet.

Smør en bageform (eller to - for det er en stor portion) med smør og drys med mel. Hæld overskydende mel ud, så der bare er et tyndt lag tilbage i formen. Kom dejen i, og bag den ca. 35 til 40 minutter. Stik i kagen med en strikkepind: Kommer pinden op uden rå dej på, er kagen færdig.

Lad kagen afkøle 10-15 minutter i formen inden den tages ud. Drys den evt med lidt flormelis og spiselige blomster som pynt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt