Gå videre til hovedindholdet

Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granolaSom jeg vist efterhånden en del gange har udbredt mig om, er jeg ikke specielt glad for flade rugbrødsmadder. Men øllebrød? Dét er en helt anden sag. Jeg kan både lide øllebrød, der er lavet af det der pulver, man kan købe, men endnu bedre og faktisk lige så nemt, er det at lave øllebrøden selv. Som navnet siger er det en ret, der hovedsageligt består af øl og vand, men faktisk synes jeg (og ikke mindst mine børn), at det smager lige så godt bare at bruge et godt, smagfuldt (gammelt) rugbrød og vand og lidt brun farin. Og dét er da nemt. 

Flødeskum skal der til, og når jeg har tid, kan jeg også godt lide at skrumle lidt sprød rugbrødsgranola sammen. Det giver grøden et lækkert og sprødt element.

Og så er det en dansk ret, der har hundredevis af år på bagen, og det er både lidt vildt og smukt at tænke på, mens man spiser det. 
Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granola (3-4 portioner)
Øllebrød
300 g rugbrød uden skorpe
1-3 dl vand (eller hvidtøl eller æblejuice)
3 spsk brun farin
1 nip salt
Evt. lidt appelsinsaft (kan udelades)

Knas
200 g (helst lidt tørt) rugbrød uden skorpe
25 g smør
½ dl sirup (ahornsirup er rigtig godt, men almindelig lys eller mørk sirup duer bestemt også)
75 g grofthakkede mandler (eller andre usaltede nødder)
1 dl havregryn

Til servering
½ dl letpisket fløde

Instruktioner
Dagen før:
Til øllebrøden rives rugbrødet i mindre stykker og lægges i blød i koldt vand natten over. Stil det bare tildækket på køkkenbordet. Vandet skal kun lige netop dække rugbrødet.

Granola'en kan også laves dagen i forvejen: 
Smelt smørret på en pande, og kom siruppen ved. Skær eller smuldr rugbrødet i mindre stykker og kom det i panden sammen med grofthakkede nødder og havregryn. Steg på panden ved middelhøj varme til nødder og rugbrød er sprødt og lækkert - 10-15 min (længere hvis rugbrødet er meget fugtigt). Spred granolen ud på et stykke bagepapir til afkøling. Opbevares herefter i en lufttæt beholder til det skal bruges.

På dagen:
Til øllebrøden kommes rugbrødet i en gryde sammen med lidt vand (eller juice eller øl) - hvor meget væske, der skal kommes i kommer an på, hvor "våd" den opblødte rugbrød er i forvejen. Kom også farin og evt saft fra ½ appelsin i gryden. Lad koge op under omrøring, og lad herefter simre uden låg i ca. 10 minutter under jævnlig omrøring, til grøden har den ønskede konsistens. Smag til med et nip salt og evt. lidt mere farin.

Server varm med lidt letpisket flødeskum og knas.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt