Gå videre til hovedindholdet

Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granola



Som jeg vist efterhånden en del gange har udbredt mig om, er jeg ikke specielt glad for flade rugbrødsmadder. Men øllebrød? Dét er en helt anden sag. Jeg kan både lide øllebrød, der er lavet af det der pulver, man kan købe, men endnu bedre og faktisk lige så nemt, er det at lave øllebrøden selv. Som navnet siger er det en ret, der hovedsageligt består af øl og vand, men faktisk synes jeg (og ikke mindst mine børn), at det smager lige så godt bare at bruge et godt, smagfuldt (gammelt) rugbrød og vand og lidt brun farin. Og dét er da nemt. 

Flødeskum skal der til, og når jeg har tid, kan jeg også godt lide at skrumle lidt sprød rugbrødsgranola sammen. Det giver grøden et lækkert og sprødt element.

Og så er det en dansk ret, der har hundredevis af år på bagen, og det er både lidt vildt og smukt at tænke på, mens man spiser det. 
Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granola (3-4 portioner)
Øllebrød
300 g rugbrød uden skorpe
1-3 dl vand (eller hvidtøl eller æblejuice)
3 spsk brun farin
1 nip salt
Evt. lidt appelsinsaft (kan udelades)

Knas
200 g (helst lidt tørt) rugbrød uden skorpe
25 g smør
½ dl sirup (ahornsirup er rigtig godt, men almindelig lys eller mørk sirup duer bestemt også)
75 g grofthakkede mandler (eller andre usaltede nødder)
1 dl havregryn

Til servering
½ dl letpisket fløde

Instruktioner
Dagen før:
Til øllebrøden rives rugbrødet i mindre stykker og lægges i blød i koldt vand natten over. Stil det bare tildækket på køkkenbordet. Vandet skal kun lige netop dække rugbrødet.

Granola'en kan også laves dagen i forvejen: 
Smelt smørret på en pande, og kom siruppen ved. Skær eller smuldr rugbrødet i mindre stykker og kom det i panden sammen med grofthakkede nødder og havregryn. Steg på panden ved middelhøj varme til nødder og rugbrød er sprødt og lækkert - 10-15 min (længere hvis rugbrødet er meget fugtigt). Spred granolen ud på et stykke bagepapir til afkøling. Opbevares herefter i en lufttæt beholder til det skal bruges.

På dagen:
Til øllebrøden kommes rugbrødet i en gryde sammen med lidt vand (eller juice eller øl) - hvor meget væske, der skal kommes i kommer an på, hvor "våd" den opblødte rugbrød er i forvejen. Kom også farin og evt saft fra ½ appelsin i gryden. Lad koge op under omrøring, og lad herefter simre uden låg i ca. 10 minutter under jævnlig omrøring, til grøden har den ønskede konsistens. Smag til med et nip salt og evt. lidt mere farin.

Server varm med lidt letpisket flødeskum og knas.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt