Gå videre til hovedindholdet

Bánh Xèo / Vietnamesiske pandekager med rejer og sur-sød dressingDet vietnamesiske køkken er fantastisk. Fyldt med friske krydderurter, sprøde grøntsager og intense, men ikke for stærke smage.


Bánh Xèo er en vietnamesisk pandekage med fyld, som er en populær form for street food i Vietnam, og det forstår man godt. Bánh Xèo er sprøde og gyldne og fulde af gode sager som svinekød, rejer og friske krydderurter.

Bánh Xèo betyder direkte oversat noget i retning af "sydende pandekage" på grund af den lyd dejen laver, når den rammer den varme pande. Man kan selvfølgelig fylde dem med lige hvad man vil, men i denne udgave har jeg valgt rejer og - lidt utraditionelt - champignon for at give saft, kraft og fylde uden at bruge kød (som vi i klimakrisens navn forsøger at skære ned på her i huset). 

Der bruges rismel i pandekagedejen. Den kan købes i asiatiske butikker til en billig penge. Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvordan resultatet vil blive, hvis man blot bruger almindeligt hvedemel frem for rismel. Især fordi der ikke er æg i dejen - den gyldne farve stammer fra gurkemeje. Under alle omstændigheder er det værd at opstøve noget rismel, da denne mel giver ekstra sprøde pandekager. 


I den autentiske udgave af retten kommer man dejen på en varm pande og kommer derefter fyldet på, så det steger direkte sammen med  - og ind i - pandekagen. Da jeg bor sammen med nogle kræsenpinde typer, der ikke spiser hvad som helst, valgte jeg dog her at lave pandekager og fyld hver for sig. På den måde kan man stille pandekager og alle de forskellige typer fyld på bordet, og så kan de spisende selv fylde deres egen pandekage. Retten tager lidt tid at lave, så jeg ser den helt klart som en weekend-ret. 

Ăn ngon nhé!


Banh Xeo med rejer og nuoc cham dressing (4 pers)
Pandekagedej:
250 g rismel
1 spsk majsstivelse
½ tsk fint salt
1 tsk gurkemeje
1 ds kokosmælk
Ca. 2 dl koldt vand
2 hakkede forårsløg
Lidt smagsneutral olie til stegning

Fyld:
300 g store rejer (gerne fra frost, optøede)
1 bk champignoner, renset og i skiver
2-3 forårsløg i tynde skiver
Et par håndfulde bønnespirer
6-8 tyndtskårne radisser 
Friske mynteblade
Frisk koriander
Frisk, rød chili i tynde skiver

Nuoc cham dressing:
½ finthakket fed hvidløg
Saft fra 1 lime
3 tsk sukker
1 tsk fiskesauce (eller ½ tsk salt)
½ finthakket rød chili
1 spsk sød chilisauce

Instruktioner:
Start med at røre ingredienserne til dressingen sammen. Smag til og stil til side.

Til pandekagerne blandes rismel, majsstivelse, salt og gurkemeje. Herefter blandes kokosmælk og vand i til en meget tynd dej (kom evt. lidt ekstra vand i. Dejen skal være lidt tyndere end almindelig pandekagedej). Bland til sidst hakkede forårsløg i. Varm lidt olie på en pande og steg tynde, sprøde pandekager ved middelhøj varme - et par minutter på hver side. Læg de færdige pandekager på en tallerken.

Steg imens først champignon og derefter rejer i lidt olie på en anden pande.

Server pandekager og dressing sammen med fyldet i små skåle så folk selv kan samle deres pandekage.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt