Gå videre til hovedindholdet

Bánh Xèo / Vietnamesiske pandekager med rejer og sur-sød dressingDet vietnamesiske køkken er fantastisk. Fyldt med friske krydderurter, sprøde grøntsager og intense, men ikke for stærke smage.


Bánh Xèo er en vietnamesisk pandekage med fyld, som er en populær form for street food i Vietnam, og det forstår man godt. Bánh Xèo er sprøde og gyldne og fulde af gode sager som svinekød, rejer og friske krydderurter.

Bánh Xèo betyder direkte oversat noget i retning af "sydende pandekage" på grund af den lyd dejen laver, når den rammer den varme pande. Man kan selvfølgelig fylde dem med lige hvad man vil, men i denne udgave har jeg valgt rejer og - lidt utraditionelt - champignon for at give saft, kraft og fylde uden at bruge kød (som vi i klimakrisens navn forsøger at skære ned på her i huset). 

Der bruges rismel i pandekagedejen. Den kan købes i asiatiske butikker til en billig penge. Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvordan resultatet vil blive, hvis man blot bruger almindeligt hvedemel frem for rismel. Især fordi der ikke er æg i dejen - den gyldne farve stammer fra gurkemeje. Under alle omstændigheder er det værd at opstøve noget rismel, da denne mel giver ekstra sprøde pandekager. 


I den autentiske udgave af retten kommer man dejen på en varm pande og kommer derefter fyldet på, så det steger direkte sammen med  - og ind i - pandekagen. Da jeg bor sammen med nogle kræsenpinde typer, der ikke spiser hvad som helst, valgte jeg dog her at lave pandekager og fyld hver for sig. På den måde kan man stille pandekager og alle de forskellige typer fyld på bordet, og så kan de spisende selv fylde deres egen pandekage. Retten tager lidt tid at lave, så jeg ser den helt klart som en weekend-ret. 

Ăn ngon nhé!


Banh Xeo med rejer og nuoc cham dressing (4 pers)
Pandekagedej:
250 g rismel
1 spsk majsstivelse
½ tsk fint salt
1 tsk gurkemeje
1 ds kokosmælk
Ca. 2 dl koldt vand
2 hakkede forårsløg
Lidt smagsneutral olie til stegning

Fyld:
300 g store rejer (gerne fra frost, optøede)
1 bk champignoner, renset og i skiver
2-3 forårsløg i tynde skiver
Et par håndfulde bønnespirer
6-8 tyndtskårne radisser 
Friske mynteblade
Frisk koriander
Frisk, rød chili i tynde skiver

Nuoc cham dressing:
½ finthakket fed hvidløg
Saft fra 1 lime
3 tsk sukker
1 tsk fiskesauce (eller ½ tsk salt)
½ finthakket rød chili
1 spsk sød chilisauce

Instruktioner:
Start med at røre ingredienserne til dressingen sammen. Smag til og stil til side.

Til pandekagerne blandes rismel, majsstivelse, salt og gurkemeje. Herefter blandes kokosmælk og vand i til en meget tynd dej (kom evt. lidt ekstra vand i. Dejen skal være lidt tyndere end almindelig pandekagedej). Bland til sidst hakkede forårsløg i. Varm lidt olie på en pande og steg tynde, sprøde pandekager ved middelhøj varme - et par minutter på hver side. Læg de færdige pandekager på en tallerken.

Steg imens først champignon og derefter rejer i lidt olie på en anden pande.

Server pandekager og dressing sammen med fyldet i små skåle så folk selv kan samle deres pandekage.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)