Gå videre til hovedindholdet

Boxty / Sprøde, irske kartoffelpandekagerD. 17. marts fejrer irerne - og ikke mindst irske efterkommere i USA - deres nationaldag, St. Patrick's day, opkaldt efter den irske skytshelgen. Det bruger jeg som en undskyldning for at lægge nogle irske retter på bloggen.

Og boxty er om noget en ærke-irsk ret. 

Boxty er en slags små pandekager lavet med både rå og kogte kartofler. De er sprøde udenpå og lækkert bløde indeni og smager mildt af en blanding af kartoffel og pandekage. Boxty er desuden en super god måde at undgå madspild på. Jeg fik ihvertfald både brugt nogle kogte og rå kartofler, vi havde til overs, samt det sidste af en liter kærnemælk, der stod i køleren. 

Boxty kan både spises til morgenmad og aftensmad og spises sammen med f.eks. laks, bacon, ahornsirup, pocherede æg, spejlæg eller som her creme fraiche og purløg. Egentlig kan man bare spise dem sammen med, hvad man ellers ville spise med små, ikke-søde pandekager. 

Det underlige navn boxty skulle stamme fra det gamle irske ord "bacstai", som betyder fattigmandsbrød. Retten er og har været så udbredt, at der ligefrem findes et (dejligt kønsdiskrimerende) rim om det: "Boxty on the griddle, boxty on the pan. If you can't make boxty, you'll never get a man". Jaja. Sæt igang!

Boxty (10-12 stk)
250 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
150 g kogte, moste kartofler (ca. 2 str. medium kartofler)
250 g revne, rå kartofler (ca. 3-4 str. medium kartofler)
3,5 dl kærnemælk (eller alm mælk)
1 æg
Smør til stegning

Til servering:
Creme fraiche
Purløg

Instruktioner
Bland mel, bagepulver og salt i en skål, og stil den til side.

I en anden skål blandes de kogte, afkølede, mosede kartofler (de smager bedst hvis de er most helt fint uden for mange klumper) med de rå, groftrevne kartofler. Bland melblandingen mel kartoffelblandingen.

Rør ægget ud i kærnemælken og kom det i mel-kartoffelblandingen ad to omgange. Du skal gerne ende med en ret fast pandekagedej, men er den alt for fast kommes lidt ekstra mælk i.

Varm smør på en pande, og steg dejen som små pandekager af flere omgange (jeg brugte lidt over ½ dl dej per pandekage. De hæver lidt pga. bagepulveret). Steg ved medium varme, så de rå kartofler kan nå at blive gennemstegt, uden at kartoflerne brænder på. Hold evt. de færdige boxty varme i ovnen på omkring 100 grader. Server straks - de bliver ikke bedre, end de er helt frisklavede. Server evt. med creme fraiche og purløg.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)