Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti med chorizo, spidskål og pangritata



En af de første kogebøger jeg stiftede bekendtskab med i mit liv var den lille, fine "Ung Mad fra Brugsen". For et stykke tid siden fandt jeg den så hjemme hos mine forældre, og det var virkeligt et sjovt gensyn. Dels fordi fordi den er fra 1985, og det er tydeligt, at den efter datidens standarder er helt fremme i skoene med nye eksotiske retter som pilafris, lammekarry, pitabrød og spansk kartoffelomelet. Dels indeholder bogen nogen af de første retter jeg nogensinde selv har prøvet at lave i et køkken.

Især har det vist sig, at den ret, der i bogen ganske simpelt kaldes "Spaghettigryde" og hovedsageligt består af spaghetti, kål og tomatpure, stadig holder her over 30 (!) år senere. Især er det opløftende, at noget så simpelt som kål kan smage så godt i en spaghettiret. Men selvom retten smager godt, som den beskrives i bogen (som min mand i øvrigt kalder "Midaldrende mad fra Brugsen", hvilket er lidt nedslående), er den så simpel, at det var svært ikke lige at tilføje lidt ekstra ingredienser.

For det første chorizo, som giver både et krydret og sprødt element til retten. For det andet har jeg tilføjet en gang pangritata, som består af sprødtristet brød og krydderier og også kaldes "fattigmands parmesan".  Man kan også sagtens bruge almindelig parmesan, hvis man ikke lige kan overskue at lave sprøde krummer, men pangritata giver lige lidt ekstra knas. En nem og meget lækker hverdagsret!
Spaghettigryde med spidskål, chorizo og pangritata (4 prs)
Pangritata
1 spsk olivenolie
Ca. 100 g tørt brød, gerne surdejsbrød
1 tsk tørret rosmarin eller ½ tsk frisk, hakket
Et nip salt

300 g spaghetti
Ca 175 g god, krydret chorizo

Sauce
1 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
1/3 spidskål i fine strimler
1 lille ds tomatpure
1 tsk god paprika
1 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk kapers (kan udelades, men giver en fin saltsmag)
Salt & peber

Instruktioner
Start med pangritata'en:
Skær skorpen af brødet, og blend eller smuldr krummen til, ja, krummer. Varm lidt olie op på en varm pande og kom krummerne i. Rør i dem, til de bliver helt sprøde. Kom lidt rosmarin og salt i. Hæld i en skål og stil til side.

Skær chorizoen i skiver á ca. ½ cm's tykkelse og steg dem sprøde på en tør, varm pande. Det tager 4-5 minutter. Læg dem på en tallerken med et stykke køkkenrulle over, så de kan dryppe lidt af. Rens panden.

Sæt vand med lidt salt over til spaghettien og kog den, mens du laver resten af saucen.


Svits det finthakkede hvidløg i en pande med lidt olivenolie. Kom den strimlede spidskål i sammen med paprika, tomatpure og vand og lad simre 5-10 min. Smag til med salt & peber og evt lidt sukker. 

Bland den færdigkogte spaghetti i saucen sammen med chorizo og evt. lidt kapers. Server med pangritata (eller parmesan).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)