Gå videre til hovedindholdet

Chicken jalfreziChicken jalfrezi er endnu en af de der utallige lækre curry-retter, man kender fra de indiske restauranter, men som faktisk er virkelig nem at lave selv derhjemme. Det er en rigtig fin hverdagsret - især fordi den smager endnu bedre dagen efter, den er lavet, og man derfor med fordel kan lave en ordentlig grydefuld. Retten kan også sagtens fryses ned, og vips, så har man en skøn ret til en travl regnsvejrsdag.

Opskriften herunder er stort set grøntsagsfri, men man kan nemt tilføje flere grøntsager, f.eks. en rød peber, en uortodoks gulerod, champignoner, ærter eller noget helt femte, som blot steges let og simrer videre i saucen. 

Traditionelt kan chicken jalfrezi være en rimelig krasbørstig sag med flere forskellige typer af chili i. Opskriften herunder vil føre til en ret mild og børnevenlig ret, som er varmt krydret, men fløden tager toppen af hvad der måtte være af stærk smag. Hvis enkelte af de voksne (eller børnene!) ønsker en stærkere ret, kan man nemt skrue op for smag og styrke med tilbehøret, især den friske chili. Hvis alle ønsker en stærkere ret, skruer man selvfølgelig bare op for krydderierne i selve retten. कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
Chicken jalfrezi (4 pers.)
Kød:
3-4 kyllingebryster
1 rødløg
1 tsk gurkemeje
1 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk salt
1 spsk ghee eller smagsneutral olie

Løg-halløj:
2 fed hvidløg
1 rødløg
Evt en smule chipotle chili
1 spsk ghee eller smagsneutral olie

Sauce:
1 spsk ghee eller smagsneutral olie 
2 tsk garam masala
1 tsk gurkemeje
1 tsk koriander
2 ds hakket tomat
½ dl fløde eller yoghurt naturel
Salt

Til servering:
Basmati ris
Brød (naan, chapati eller som her laccha paratha - opskrift følger i næste indlæg)
Frisk koriander
Lime i skiver
Chili i tynde skiver

Instruktioner:
Start med at skære kyllingebrysterne i mundrette stykker og kom dem i en skål. Drys alle krydderierne over og vend rundt med fingrene eller en ske, så kyllingen er dækket helt af krydderierne.

Stil skålen med kylling til side, men du skærer løg til løj-halløjet: Hak hvidløg fint og rødløg groft. Smelt lidt ghee i en pande og kom begge slags løg heri - evt. sammen med lidt chili - og steg ved middelvarme til løgene er bløde og gennemsigtige. Kom 3 dl. vand ved og lad simre 5 minutters tid. Herefter kommes løgblandingen i en blender og blendes til en glat masse (jo, det er altså rigtig nok!). Stil løgblandingen til side.

Herefter smeltes igen lidt ghee på panden, og kyllingen brunes heri. Den skal blot være brunet på alle sider og ikke gennemstegt. Put herefter kyllingestykkerne over i en skål, og stil dem til side.

Nu laves saucen (skyl evt. panden en gang, hvis den ser nasty ud - men ellers kan lidt kyllingerester bare være med til at give god smag): Smelt ghee i panden og steg krydderierne (garam masala, gurkemeje og koriander) et par minutter ved middel varme. Kom den hakkede tomat og løg-halløjet ved, og lad simre 10-12 minutter, til saucen er kogt godt ind. Smag til med salt, og kom herefter også kyllingen i. Lad kødet simre med til kyllingestykkerne er netop møre og færdige. Kom fløde (eller yoghurt) i saucen og smag til en sidste gang.

Server med basmatiris, frisk koriander, lime og chili i skiver samt et godt fladbrød.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt