Gå videre til hovedindholdet

Maple sticky buns


Her kommer foreløbigt sidste afsnit i ahornsirup-sagaen (se de første tre dele i de foregående indlæg), og nu bliver det meget, meget snasket!

Forestil dig de blødeste kanelsnegle du nogensinde har fået - og så kom en ordentlig omgang nødder og ekstra snasket sirups-nødde-snask ovenpå. Nogenlunde sådan er en sticky bun. Det er med andre ord ikke mad, der egner sig til en første date, for det er virkelig svært at spise med rene fingre og værdigheden i behold. 

Opskriften herunder er en let omskrevet (samt omregnet til det metriske system) udgave af den sticky bun opskrift, man kan finde på min absolutte yndlings madblog Half Baked Harvest. Find den originale opskrift her (og/eller tjek den fantastiske blog ud): https://www.halfbakedharvest.com/maple-pecan-sticky-buns/
Maple sticky buns (12 stk)
Dej:
100 g smør
2,5 dl mælk
25 g gær
125 g sukker
2 æg
1 tsk kardemomme
½ tsk vanillesukker
Ca 500 g mel + ekstra til udrulning

Fyld:
75 g blødt smør
100 g farin
2 tsk kanel

Topping:
100 g pecannødder
100 g smør
100 g farin
1 dl mælk
1 dl ahornsirup (eller alm. mørk eller lys sirup)

Instruktioner:
Start med dejen.
Smelt smørret i en kasserolle og kom mælken i. Tjek at det højst er lillefinger varmt (lad det ellers afkøle lidt) og opløs så gæren heri. Kom herefter væsken over i en røreskål og rør sukker, kardemomme, vanillesukker og æg ud heri. Start med at komme ca 450 g mel i og rør/ælt dejen sammen (denne dej er nemmest at røre med en køkkenmaskine - sorry). Hvis dejen er meget våd, kommes mere mel i, men dejen skal være blød og ikke for tør/melfyldt, får ellers bliver de færdige boller tørre. Rør/ælt dejen godt igennem og stil den herefter til hævning under et rent klæde i 1½ time.

Rør ingredienserne til fyldet sammen. 

Hak pecannødderne groft. Kom de øvrige ingredienser til toppingen i en kasserolle, lad det koge op og herefter simre i 3-5 minutter.

Slå dejen ned og rul den ud til et rektangel på ca 30x50 cm. Fordel fyldet over hele overfladen (jeg synes, det er nemmest at lægge små klatter fyld ud på dejen og herefter forsigtigt smørre det ud med en kniv eller ske). Rul dejen ret stramt sammen til en pølse og skær pølsen ud i 12 stykker (trim evt. enderne af).

Kom bagepapir i en bageform på ca. 25x35 cm og fordel de grofthakkede pecannødder heri. Hæld forsigtigt den let afkølede topping-blanding herover - sørg for at nødderne stadig er jævnt fordelt. Læg nu forsigtigt dej-sneglene ovenpå nødde-toppingen (3x4 stk). Læg et klæde over og lad efterhæve ½ time. 

Lad imens ovnen varme op til 175 grader varmluft.

Bag sticky buns'ene i 30-40 min til de er netop gennembagte. Tjek dem efter 15-20 min og læg et stykke staniol løst over dem, hvis de er ved at blive for mørke.

Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle 10 min i formen, før der lægges et skærebræt eller lignen over. Det hele vendes om, så bollerne vendes ud med toppingen øverst.

Smager skønnest lune og nybagt og er bedst den dag de er bagt. Kan dog lunes i ovnen dagen efter og være ganske udemærkede.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)