Gå videre til hovedindholdet

Arroz con pollo / Spanske ris med kyllingI december var jeg i København med mine gode venner Thomas og Katrine for at se Henry Rollins' travel slideshow, hvor den tidligere punkrocker (som i parentes bemærket stadig er SÅ sej og sjov og en gudsbenådet historiefortæller) viste billeder og fortalte historier fra sine mange rejser. En af de ting han sagde, satte sig fast i mig, selvom det nok bare var en sidebemærkning. Han sagde, at når man bor i USA, kan man rejse i mange timer med tog eller bil eller fly - og stadig være i USA. Og derfor har mange amerikanere kun rejst i og set og oplevet USA og har måske derfor en noget begrænset forståelse af, hvordan folk i andre lande lever. Men i Europa, sagde han, er vi så heldige, at vi ikke skal rejse ret langt for at være i et helt andet land med helt andre skikke, helt andre landskaber, en anden arkitektur og ja, en anden madkultur. Det er jo egentlig en banal betragtning, men det er jo også fuldstændig rigtigt og nemt at glemme, at man ikke behøver bevæge sig ret langt for at opleve noget nyt.  

Nåmen, det fik mig til at tænke på, at for mig er det her med at lave mad fra forskellige lande også en måde at rejse og opleve noget nyt på. Det giver, ihvertfald for mig, et strejf af noget friskt og eksotisk i hverdagen at lave retter fra fremmede himmelstrøg. Jeg kan blive ved med at blive begejstret over, at man med stort set de samme ingredienser kan lave alverdens vidt forskellige retter ved blot at ændre lidt på krydderierne og tilberedningsmetoderne. Det er da awesome, som mine to piger ville sige.  

Så i dag går turen til skønne Spanien. Det spanske køkken forbinder jeg med mad, der er rustik og fuld af smag. Det gælder også denne hverdagsret med mør kylling, som oveni købet er nem at lave. Buen apetito!
Spansk ris med kylling (4 pers.)
Krydderiblanding:
2 tsk paprika
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
1 tsk fint salt
1 tsk spidskommen
½ tsk chili
1 tsk stødt koriander
1 tsk gurkemeje

3-4 stykker kyllingebryst
2,5 dl ris
1 rød peber i små tern
5 dl kyllingebouillon (eller 4 dl og 1 dl hvidvin)
1 ds hakkede tomater
Lidt olivenolie
Salt og peber

Til servering:
Store, grønne oliven med mandler
En citron i skiver
Persille

Instruktioner:
Bland først alle krydderierne til krydderiblandingen godt sammen og del portionen i to.

Skær kyllingebrysterne i rustikke stykker og kom dem i en skål sammen med den ene halvdel af krydderiblandingen. Vend godt rundt, så kyllingestykkerne er helt dækkede.

Varm olie i en pande og brun kyllingestykkerne på alle sider. Den skal ikke gennemsteges, bare brunes. Tag stykkerne op på en tallerken og stil til side.

Kom om nødvendigt lidt mere olie på panden og kom risen på sammen med den røde peber (i tern) og den anden halvdel af krydderiblandingen. Lad stege et par minutter og kom herefter bouillon og hakket tomat ved. Lad simre ti min og kom herefter kyllingestykkerne ved og lad simre ti minutter mere, til kyllingen er mør og risen færdigkogt. Smag til med salt og peber. Er saucen meget syrlig, kan man komme et nip sukker i.

Server med grønne oliven, citron og persille.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)