Gå videre til hovedindholdet

Hummus bil lahme



Hov...

Helt uplanlagt er der gået sommerferie i bloggen. Selvom jeg som altid har mange ideer til mad-retter og faktisk også har en del færdige billeder af gode sommer-retter, så kan jeg overhovedet ikke bekvemme mig til at få skrevet opskrifterne ned, og det er lige som om computer-skærmen bare overhovedet ikke trækker lige nu. Og det er såmænd ikke fordi jeg laver noget fornuftigt i stedet for (f.eks. er fjernsynsskærmen blevet ok flittigt brugt), men måske trænger jeg bare til at slukke for SoMe lidt? Ihvertfald tyder alt på, at der bliver droslet lidt ned for aktiviteten her på bloggen i ferien. 

Men den arabiske ret hummus bil lahme - der betyder hummus med krydret kød - når lige med her i svinget. Det er fløjlsblød hummus (jeg har lært et trick, som kan ses i opskriften) og saftigt krydret kød. Heri kan man dyppe både pitabrød eller grøntsager skåret i tynde skiver, f.eks. smager gulerødder og agurk rigtig godt til. En ret, der er god at lave til mange, evt. som del af en meze med flere små retter.

God sommer! Vi ses ind i mellem:-)
Hummus bil lahme (4 pers.)
Hummus:
2 ds. kikærter
2 spsk tahin
2 spsk friskpresset citronsaft
1 fed hvidløg
Ca. 1 dl vand
2 spsk god olivenolie (kan udelades)
Salt

Krydret kød:
400 g hakket oksekød eller lammekød - eller en blanding af disse to
1 tsk olivenolie
1 fed hvidløg
1 tsk allehånde
1 tsk kanel
1 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 spsk tomatpure (kan udelades)
Salt og peber

Desuden:
40 g ristede pinjekerner
En håndfuld frisk bredbladet persille
Citronskiver

Hummus:
Okay, den første del her er lidt besværligt og man kan godt lade være at gøre det, men det giver den blødeste hummus jeg nogensinde selv har lavet, så altså: Start med at dræne kikærterne for væske og smut dem så ud af deres tynde skind/skal. Det tager noget tid, men hvis man sætter noget god musik på eller får børnene til at hjælpe, går det ok hurtigt, og det er virkelig besværet værd (man kan selvfølgelig også bare bruge kikærterne som de er med skind på). De nu "nøgne" kikærter blendes nu grundigt med resten af ingredienserne til en helt glat og usandsynligt lækker hummus. Kom lidt ekstra vand i, hvis blenderen har svært ved at få fat. Smag til med salt og evt. ekstra citron. Stil til side ved stuetemperatur, mens du laver kødet.

Krydret kød:
Varm olien i en gryde eller pande og brun kødet heri. Kom krydderierne i. Hvis det virker meget tørt, kan man komme lidt tomatpure i. Smag til med salt og peber.

Kom hummus'en i en stor skål og anret kødet ovenpå. Drys med ristede pinjekerner og grofthakket bredbladet persille. 

Server retten varm eller lun med skiver af pitabrød og grøntsager til og evt. lidt citronskiver til at give et frisk pift til retten.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)