Gå videre til hovedindholdet

Hummus bil lahmeHov...

Helt uplanlagt er der gået sommerferie i bloggen. Selvom jeg som altid har mange ideer til mad-retter og faktisk også har en del færdige billeder af gode sommer-retter, så kan jeg overhovedet ikke bekvemme mig til at få skrevet opskrifterne ned, og det er lige som om computer-skærmen bare overhovedet ikke trækker lige nu. Og det er såmænd ikke fordi jeg laver noget fornuftigt i stedet for (f.eks. er fjernsynsskærmen blevet ok flittigt brugt), men måske trænger jeg bare til at slukke for SoMe lidt? Ihvertfald tyder alt på, at der bliver droslet lidt ned for aktiviteten her på bloggen i ferien. 

Men den arabiske ret hummus bil lahme - der betyder hummus med krydret kød - når lige med her i svinget. Det er fløjlsblød hummus (jeg har lært et trick, som kan ses i opskriften) og saftigt krydret kød. Heri kan man dyppe både pitabrød eller grøntsager skåret i tynde skiver, f.eks. smager gulerødder og agurk rigtig godt til. En ret, der er god at lave til mange, evt. som del af en meze med flere små retter.

God sommer! Vi ses ind i mellem:-)
Hummus bil lahme (4 pers.)
Hummus:
2 ds. kikærter
2 spsk tahin
2 spsk friskpresset citronsaft
1 fed hvidløg
Ca. 1 dl vand
2 spsk god olivenolie (kan udelades)
Salt

Krydret kød:
400 g hakket oksekød eller lammekød - eller en blanding af disse to
1 tsk olivenolie
1 fed hvidløg
1 tsk allehånde
1 tsk kanel
1 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 spsk tomatpure (kan udelades)
Salt og peber

Desuden:
40 g ristede pinjekerner
En håndfuld frisk bredbladet persille
Citronskiver

Hummus:
Okay, den første del her er lidt besværligt og man kan godt lade være at gøre det, men det giver den blødeste hummus jeg nogensinde selv har lavet, så altså: Start med at dræne kikærterne for væske og smut dem så ud af deres tynde skind/skal. Det tager noget tid, men hvis man sætter noget god musik på eller får børnene til at hjælpe, går det ok hurtigt, og det er virkelig besværet værd (man kan selvfølgelig også bare bruge kikærterne som de er med skind på). De nu "nøgne" kikærter blendes nu grundigt med resten af ingredienserne til en helt glat og usandsynligt lækker hummus. Kom lidt ekstra vand i, hvis blenderen har svært ved at få fat. Smag til med salt og evt. ekstra citron. Stil til side ved stuetemperatur, mens du laver kødet.

Krydret kød:
Varm olien i en gryde eller pande og brun kødet heri. Kom krydderierne i. Hvis det virker meget tørt, kan man komme lidt tomatpure i. Smag til med salt og peber.

Kom hummus'en i en stor skål og anret kødet ovenpå. Drys med ristede pinjekerner og grofthakket bredbladet persille. 

Server retten varm eller lun med skiver af pitabrød og grøntsager til og evt. lidt citronskiver til at give et frisk pift til retten.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt