Gå videre til hovedindholdet

Svensk kladdkaka med karamel og havsalt



Hvis man er typen, der godt kan lide at slikke den sidste rå kagedej af skeen, er denne kage lige sagen. 

Kladdkaka er den svenske udgave af en brownie, og en kage mere klistret og snasket og chokolade't end det her, skal man lede længe efter. Faktisk kan man helt selv bestemme præcist, hvor snasket man vil have den ved at bage kagen hhv. et par minutter længere (for en fastere kage) eller kortere (for en snasket og våd kage). Den er desuden utroligt nem at bage. Det er helt klart sådan en kage, børnene nemt kan være med til at bage. 

Den helt basale kladdkaka er skøn!! Her er dog lavet en variant, hvor der ganske enkelt er kommet stykker af chokolade med karamel og havsalt ovenpå den ubagte kage. Det giver lidt ekstra smag og knas til denne bløde, vidunderlige kage. Heja Sverige!

Kladdkaka med karamel og havsalt (9 STORE stykker)
150 g smør + ekstra til at smørre formen
3 æg
3 dl sukker
200 g mel
1 dl kakao (usødet)
1 tsk vanillesukker
1 nip fint salt
100 g. mørk chokolade med karamel og havsalt (eller din yndlingschokolade)

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Smelt smørret i en kasserolle ved lav varme. Slå imens æggene ud i en skål og rør sukkeret ud heri. Rør det smeltede smør i. Bland alle de tørre ingredienser (mel, kakao, vanille og salt i en anden skål og sigt det ned i smørblandingen. 

Hæld dejen i en smurt form på ca. 25x25 cm. Knæk chokoladen i mindre stykker og fordel dem ovenpå dejen. Bag nu kagen mellem 10 og 14 minutter. 10 minutter giver en meget klistret kage, mens 14 min. giver en mere fast kage. Det er smag og behag.

Kagen smager godt, mens den stadig er lun, men smager også virkelig godt afkølet. Kan holde sig et par dage ved stuetemperatur, pakket i husholdningsfilm eller lign. Smaklig måltid, som de siger i Sverige

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)