Gå videre til hovedindholdet

Svensk kladdkaka med karamel og havsaltHvis man er typen, der godt kan lide at slikke den sidste rå kagedej af skeen, er denne kage lige sagen. 

Kladdkaka er den svenske udgave af en brownie, og en kage mere klistret og snasket og chokolade't end det her, skal man lede længe efter. Faktisk kan man helt selv bestemme præcist, hvor snasket man vil have den ved at bage kagen hhv. et par minutter længere (for en fastere kage) eller kortere (for en snasket og våd kage). Den er desuden utroligt nem at bage. Det er helt klart sådan en kage, børnene nemt kan være med til at bage. 

Den helt basale kladdkaka er skøn!! Her er dog lavet en variant, hvor der ganske enkelt er kommet stykker af chokolade med karamel og havsalt ovenpå den ubagte kage. Det giver lidt ekstra smag og knas til denne bløde, vidunderlige kage. Heja Sverige!

Kladdkaka med karamel og havsalt (9 STORE stykker)
150 g smør + ekstra til at smørre formen
3 æg
3 dl sukker
200 g mel
1 dl kakao (usødet)
1 tsk vanillesukker
1 nip fint salt
100 g. mørk chokolade med karamel og havsalt (eller din yndlingschokolade)

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Smelt smørret i en kasserolle ved lav varme. Slå imens æggene ud i en skål og rør sukkeret ud heri. Rør det smeltede smør i. Bland alle de tørre ingredienser (mel, kakao, vanille og salt i en anden skål og sigt det ned i smørblandingen. 

Hæld dejen i en smurt form på ca. 25x25 cm. Knæk chokoladen i mindre stykker og fordel dem ovenpå dejen. Bag nu kagen mellem 10 og 14 minutter. 10 minutter giver en meget klistret kage, mens 14 min. giver en mere fast kage. Det er smag og behag.

Kagen smager godt, mens den stadig er lun, men smager også virkelig godt afkølet. Kan holde sig et par dage ved stuetemperatur, pakket i husholdningsfilm eller lign. Smaklig måltid, som de siger i Sverige

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt