Gå videre til hovedindholdet

Korvapuusti / Finske kanelgiflerI Danmark har vi kanelsnegle, i Sverige har de de skønne kannelsnurrer - og i Finland har de korvapuusti. Forskellen mellem dem ligger ikke så meget i ingredienserne eller smagen, men mere i selve udformningen, hvor den finske udgave mest af alt minder om en lidt skæv giffel. Men sygt lækre er de i hvert fald! Og skulle der blive en enkelt eller to til overs, egner de sig fint til at fryse og kan så varmes op i ovnen på en sørgelig regnvejrsdag, som den danske vinter efterhånden har en del af.Korvapuusti/ Finske kardemommegifler (15 stk)
2½ dl mælk
15 g. gær
75 g sukker
1 nip fint salt
½ tsk kardemomme
1 æg
Ca. 500 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g blødt smør

Fyld:
75 g blødt smør
25 g sukker
50 g farin
2 tsk kanel

Drys:
1 æg
Perlesukker 

Instruktioner:
Start med at tage smør ud af køleskabet, da alt smør i denne opskrift skal være blødt.

Lun mælken i en kasserolle eller i mikroovnen - den skal være lillefinger varm, dvs. bare lunken, ikke alt for varm. Kom mælken i en røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt. Kom det meste af melet i og ælt dejen godt igennem -  gerne i en røremaskine. Tilsæt den bløde smør lidt ad gangen i små klumper og ælt godt ind i dejen, til den er lækkert glat og smidig. Tilsæt mere mel, hvis dejen er meget klistret.

Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og rulles ud til et rektangel på ca. 40x50 cm. Smelt smørret til fyldet og smør det ud over dejen. Bland de to slags sukker og kanelen godt sammen og drys jævnt ud over smørret. Rul dejen sammen til en roulade/pølse, som man ville gøre til kanelsnegle. Skær dejen ud i ca. 15 trekanter, der er ca. 2 cm i den ene ende og 5 cm i den anden. 
Læg bagepapir på en bageplade og stil giflerne med med god afstand med den brede kant nedad og den lille/tynde kant opad. 

Giv alle giflerne et godt tryk ned i midten med pegefingeren. Dæk med et rent klæde og lad hæve lunt i 30 min. 

Varm ovnen op til 200 grader varmluft.
Pisk ægget sammen og pensl giflerne hermed og drys med en generøs omgang perlesukker. Bag midt i ovnen 10-15 min. Tag ud af ovnen, når de er gyldne og netop bagte. 

Lad afkøle let inden de spise - men de er fantastiske og bedst helt varme og lige taget ud af ovnen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)