Gå videre til hovedindholdet

Korvapuusti / Finske kanelgifler



I Danmark har vi kanelsnegle, i Sverige har de de skønne kannelsnurrer - og i Finland har de korvapuusti. Forskellen mellem dem ligger ikke så meget i ingredienserne eller smagen, men mere i selve udformningen, hvor den finske udgave mest af alt minder om en lidt skæv giffel. Men sygt lækre er de i hvert fald! Og skulle der blive en enkelt eller to til overs, egner de sig fint til at fryse og kan så varmes op i ovnen på en sørgelig regnvejrsdag, som den danske vinter efterhånden har en del af.



Korvapuusti/ Finske kardemommegifler (15 stk)
2½ dl mælk
15 g. gær
75 g sukker
1 nip fint salt
½ tsk kardemomme
1 æg
Ca. 500 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g blødt smør

Fyld:
75 g blødt smør
25 g sukker
50 g farin
2 tsk kanel

Drys:
1 æg
Perlesukker 

Instruktioner:
Start med at tage smør ud af køleskabet, da alt smør i denne opskrift skal være blødt.

Lun mælken i en kasserolle eller i mikroovnen - den skal være lillefinger varm, dvs. bare lunken, ikke alt for varm. Kom mælken i en røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt. Kom det meste af melet i og ælt dejen godt igennem -  gerne i en røremaskine. Tilsæt den bløde smør lidt ad gangen i små klumper og ælt godt ind i dejen, til den er lækkert glat og smidig. Tilsæt mere mel, hvis dejen er meget klistret.

Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og rulles ud til et rektangel på ca. 40x50 cm. Smelt smørret til fyldet og smør det ud over dejen. Bland de to slags sukker og kanelen godt sammen og drys jævnt ud over smørret. Rul dejen sammen til en roulade/pølse, som man ville gøre til kanelsnegle. Skær dejen ud i ca. 15 trekanter, der er ca. 2 cm i den ene ende og 5 cm i den anden. 
Læg bagepapir på en bageplade og stil giflerne med med god afstand med den brede kant nedad og den lille/tynde kant opad. 

Giv alle giflerne et godt tryk ned i midten med pegefingeren. Dæk med et rent klæde og lad hæve lunt i 30 min. 

Varm ovnen op til 200 grader varmluft.
Pisk ægget sammen og pensl giflerne hermed og drys med en generøs omgang perlesukker. Bag midt i ovnen 10-15 min. Tag ud af ovnen, når de er gyldne og netop bagte. 

Lad afkøle let inden de spise - men de er fantastiske og bedst helt varme og lige taget ud af ovnen.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...