Gå videre til hovedindholdet

Lohikeitto / Finsk fiskesuppe med laks og dildFinland!

Nabolandet jeg ærlig talt ikke ved en ski' om! 

Jojo, det er noget med 1000 søer, saunaer, mumitrolde, lækkert design, og at de klarer sig rimeligt overlegent i PISA-undersøgelserne. Men derudover er jeg sørgeligt uvidende, og det gælder også, når det kommer til det finske køkken.

Men det man ikke ved, må man jo finde ud af! Så jeg gik på kulinarisk jagt på internettet efter klassiske finske retter. Jeg lavede dog den (heldige?) fodfejl at lade min yngste datter på 10 år kigge mig over skulderen, og der var virkeligt mange retter hun bekendtgjorde at hun ville nægte overhovedet at smage på. Jeg er nødt til at indrømme, at jeg heller ikke var super fristet af f.eks. hele fisk og flæsk indbagt i rugdej (søg på kalakukko).

Men jeg blev til gengæld fristet af lohikeitto, en suppe med laks, porre og kartofler. Vores naboer højt mod nord burde om nogen vide noget om gode vintersupper. Lohikeitto er da også en dejligt mild og cremet suppe, som får et skønt skud friskhed fra dilden, der tilsættes til sidst. Og så er den virkelig nem at lave. Hermed anbefalet.

Hyvää ruokahalua!

Lohikeitto / Finsk fiskesuppe (4 pers)

25 g smør

2 porrer

½ kg kartofler

2 gulerødder

1 l. fiskebouillon

400 g frisk laksefilet

2½ dl madfløde

En god håndfuld frisk dild

Evt et drys gurkemeje - for farvens skyld

Salt og peber


Instruktioner

Rens porrerne godt og skær dem i tynde skiver. Skræl kartoflerne og gulerødderne og skær dem i mindre stykke. 

Smelt smørret i en stor gryde og steg porrerne heri ved middel varme til de er bløde og klare - 3-4 min. Kom kartofler, gulerødder og bouillon i gryden og bring i kog. Lad simre i 10 min. til gulerødder og kartofler er lige knap møre.

Fjern imens skind og evt. ben fra laksen og skær i mundrette bider. Kom laks og fløde i suppen og lad simre 3-4 min. til laksen er netop mør.

Hak dilden fint og tilsæt den, evt. sammen med et drys gurkemeje. Smag til med salt og peber.

Tag suppen af varmen og lad den trække under låg i 5 min.


Kommentarer

 1. Kunne man mon blende suppen inden fisken kommer i? Når nu man har børn, som er meget bange for grøntsager? Tak for dejlige opskrifter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - og selv tak - dejligt du læser med! Jeg har ikke prøvet at blende den (selvom jeg kender alt til grøntsagsforskrækkede børn),, men er sikker på man sagtens kan blende suppen inden fisken og fløden kommes i - det kunne faktisk give en lækker og cremet suppe, tænker jeg.

   Slet
 2. Uh, den kender jeg godt - den lavede jeg under mit finske benspænd, og den er så god! Prøv også at lave mämmi. Det er en meget enkel og ret anderledes dessert :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet! Det er jeg ikke stødt på, så det måtte jeg straks lige google, og det ligner godt nok en snasket-lækker dessert, der er værd at prøve:-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)