Gå videre til hovedindholdet

Farverig januar-salatGodt nytår!

Jeg har bestemt mig for at genoplive bloggen efter at have været i blog-hi det sidste halve år. Det skyldes dels, at jeg i august startede nyt (drømme-)job og dels en mærkelig form for corona-mathed, der lagde sig over mig i efteråret. Begge dele førte til, at det her i huset rent madmæssigt mest har stået på nemme, gamle (og gode, bevares) travere, og jeg har ikke været særligt eventyrlysten på madfronten. Med andre ord har der ikke været ret meget blog-værdigt mad på menuen. 

Corona-matheden har jeg for så vidt stadig, men selvom starten af 2021 kommer til at byde på mere af det, vi er vandt til fra 2020 med nedlukning og grå dage, så symboliserer årsskriftet alligevel en frisk start, som har givet mig lyst til at kaste mig ud i nye kulinariske oplevelser. Måske det også kan hjælpe med at holde humøret oppe i de mørke vintermåneder, vi har foran os?

Vi lægger stille og roligt ud med en nem, frisk og mættende frokostsalat. Jeg har her brugt sorte ris, men mest for syns skyld (og fordi vi lige havde nogen i køkkenskuffen). Man kan lige så fint bruge brune ris eller en anden slags grov ris eller f.eks. kogte hvedekerner. Salaten kan fint holde sig et par dage på køl, så lav gerne en lidt større portion til madpakken eller hjemmekontors-frokosten.

Farverig januar-salat (1 prs)
Salat:
1½ dl kogte og afkølede sorte eller brune ris (svarer ca til 1 dl ukogte)
1 mandarin (frisk eller fra dåse)
1/4 lille rødløg
5-10 valnødder eller pecannødder
1 stor gulerod
En håndfuld blandet salat 
Lidt frisk, mild gedeost eller fetaost
Lidt sesamfrø og/eller nigellafrø (kan udelades)
 
Dressing:
2 tsk god olivenolie
2 tsk citronsaft eller eddike
½ tsk honning eller sukker
Salt og peber

Instruktioner:
Kog og afkøl risene, hvis du ikke i forvejen har en rest, du kan bruge. Skræl mandarinen og del i både. Hak rødløget fint. Riv guleroden groft, og hak valnødderne groft. Bland alle disse dele sammen med de skyllede salatblade.

Rør ingredienserne til dressingen godt sammen, smag til og hæld over salaten. Drys med lidt frisk gedeost, skåret i mindre stykker og med sesam- eller nigellafrø - eller begge dele.

Opbevares på køl og kan holde sig 1-2 dage.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte