Gå videre til hovedindholdet

Farverig januar-salatGodt nytår!

Jeg har bestemt mig for at genoplive bloggen efter at have været i blog-hi det sidste halve år. Det skyldes dels, at jeg i august startede nyt (drømme-)job og dels en mærkelig form for corona-mathed, der lagde sig over mig i efteråret. Begge dele førte til, at det her i huset rent madmæssigt mest har stået på nemme, gamle (og gode, bevares) travere, og jeg har ikke været særligt eventyrlysten på madfronten. Med andre ord har der ikke været ret meget blog-værdigt mad på menuen. 

Corona-matheden har jeg for så vidt stadig, men selvom starten af 2021 kommer til at byde på mere af det, vi er vandt til fra 2020 med nedlukning og grå dage, så symboliserer årsskriftet alligevel en frisk start, som har givet mig lyst til at kaste mig ud i nye kulinariske oplevelser. Måske det også kan hjælpe med at holde humøret oppe i de mørke vintermåneder, vi har foran os?

Vi lægger stille og roligt ud med en nem, frisk og mættende frokostsalat. Jeg har her brugt sorte ris, men mest for syns skyld (og fordi vi lige havde nogen i køkkenskuffen). Man kan lige så fint bruge brune ris eller en anden slags grov ris eller f.eks. kogte hvedekerner. Salaten kan fint holde sig et par dage på køl, så lav gerne en lidt større portion til madpakken eller hjemmekontors-frokosten.

Farverig januar-salat (1 prs)
Salat:
1½ dl kogte og afkølede sorte eller brune ris (svarer ca til 1 dl ukogte)
1 mandarin (frisk eller fra dåse)
1/4 lille rødløg
5-10 valnødder eller pecannødder
1 stor gulerod
En håndfuld blandet salat 
Lidt frisk, mild gedeost eller fetaost
Lidt sesamfrø og/eller nigellafrø (kan udelades)
 
Dressing:
2 tsk god olivenolie
2 tsk citronsaft eller eddike
½ tsk honning eller sukker
Salt og peber

Instruktioner:
Kog og afkøl risene, hvis du ikke i forvejen har en rest, du kan bruge. Skræl mandarinen og del i både. Hak rødløget fint. Riv guleroden groft, og hak valnødderne groft. Bland alle disse dele sammen med de skyllede salatblade.

Rør ingredienserne til dressingen godt sammen, smag til og hæld over salaten. Drys med lidt frisk gedeost, skåret i mindre stykker og med sesam- eller nigellafrø - eller begge dele.

Opbevares på køl og kan holde sig 1-2 dage.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)