Gå videre til hovedindholdet

Pinaattiletut/ Finske spinatpandekager


 

Pinaattiletut.

Nej, jeg har ikke selv fundet på navnet. Det dækker over en finsk form for madpandekager lavet med spinat. De spises typisk til brunch eller som efter-skole snack, gerne sammen med råsyltede tyttebær. Super mums! Eller det syntes i hvert fald min yngste datter og jeg, mens den ældste - straks pandekagen kom i nærheden af hendes mund - fuld af væmmelse mente, at den smagte ALT for meget af spinat. Yngstebarnet og jeg (som i parentes bemærket rent faktisk smagte pandekagerne) syntes til gengæld ikke, at spinaten var specielt fremtrædende. Det var bare lækre, små, tykke pandekager, som oveni købet er nemme og hurtige at lave.

Pinaattiletut'erne markerer også afslutningen på det finske tema her på bloggen - i hvert fald for nu. Jeg er nemlig blevet anbefalet at prøve den finske dessert mämmi, så mon ikke den kommer til at optræde på disse sider engang?

Pinaattiletut/ Finske spinatpandekager (ca. 14 små pandekager)

4½ dl mælk

150 g frossen spinat - optøet

1 tsk bagepulver

2½ dl mel

1 dl fintvalsede havregryn

1 æg

½ tsk muskatnød

1 tsk salt

Lidt olivenolie til stegning


Instruktioner

Kom alle ingredienserne på nær olivenolien i en blender og blend et minuts tid eller to til en glat masse.

Varm lidt olie på en pande og bag små pandekager.

Serveres traditionelt med tyttebærsylt.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...