Gå videre til hovedindholdet

Norske solboller

 

Jeg er (som sædvanlig) lidt bagud. De her lækre norske solboller spises nemlig traditionelt på soldagen, d. 21. januar, i det nordlige Norge for at fejre, at de mørkeste dage nu er ovre, og solen så småt begynder at vende tilbage. Det er selvfølgelig den gule creme i bollens midte, der symboliserer solen (ja, indrømmet, det er måske lidt langt ude, men enhver undskyldning for at bruge creme er helt okay med mig).

Jeg havde tænkt mig at bage solboller som en slags alternativ fastelavnsbolle, da der jo i begge dele indgår den magiske tre-enighed: bolle, creme og glasur. Så i forhold til soldagen er jeg lidt sent ude, men i forhold til fastelavn er jeg i rigtig god tid - så mon ikke det går lige op? Solboller (og fastelavnsboller) er i det hele taget så gode, at de ikke burde begrænses til en enkelt dag, men i stedet skulle spredes ud over hele året. Der er lidt mere bolledej i dem her end i en almindelig fastelavnsbolle. Men de er bløde og virkeligt lækre - og så er de en helt del nemmere at bage end almindelige fastelavnsboller, fordi cremen bare skal placeres i en hulning i bollen og ikke overtales til at blive inden i den. Deilig mat!

Norske solboller (10 store boller)
Dej:
100 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
75 g rørsukker (eller alm sukker)
350-400 g mel  + ekstra til formning af bollerne

Fyld:
Ca. 2½ dl færdiglavet vanillecreme (evt. creme fra pose rørt op i mælk, efter instrukserne på posen)

Glasur:
1 dl flormelis
Ca 2 tsk kogende vand
Evt lidt hasselnødder

Instruktioner:
Smelt smørret i en kasserolle. Hæld mælken i og lun den op til væsken er lunken/lillefinger-varm. Hæld mælkeblandingen over i en stor røreskål. Smuldr gæren i, og opløs den i væsken. Rør sukker, kardemomme og vanillesukker i, og kom herefter det meste af melet i (350 g), og rør sammen til en meget blød, lidt klistret dej. Kom lidt ekstra mel i, hvis dejen er meget klistret. Dæk skålen med et rent klæde, og lad hæve 1 times tid et lunt sted.

Kom et drys mel på bordet, og hæld dejen ud herpå, og slå den ned. Form boller, som stilles med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem lidt flade, så de minder om burgerboller. Dæk med et klæde og lad hæve igen ca. 20 min. Varm imens ovnen op til 185 grader varmluft. 

Lav en fordybning i hver bolle, og prop så meget kagecreme i hver bolle, som du kan slippe afsted med. Bag midt i ovnen 10-15 min, til bollerne er netop færdigbagte. 

Lad bollerne køle helt af og pynt dem herefter med glasur rørt sammen af flormelis og lidt kogende vand. Drys evt. med lidt hasselnødder.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte