Gå videre til hovedindholdet

Norske solboller

 

Jeg er (som sædvanlig) lidt bagud. De her lækre norske solboller spises nemlig traditionelt på soldagen, d. 21. januar, i det nordlige Norge for at fejre, at de mørkeste dage nu er ovre, og solen så småt begynder at vende tilbage. Det er selvfølgelig den gule creme i bollens midte, der symboliserer solen (ja, indrømmet, det er måske lidt langt ude, men enhver undskyldning for at bruge creme er helt okay med mig).

Jeg havde tænkt mig at bage solboller som en slags alternativ fastelavnsbolle, da der jo i begge dele indgår den magiske tre-enighed: bolle, creme og glasur. Så i forhold til soldagen er jeg lidt sent ude, men i forhold til fastelavn er jeg i rigtig god tid - så mon ikke det går lige op? Solboller (og fastelavnsboller) er i det hele taget så gode, at de ikke burde begrænses til en enkelt dag, men i stedet skulle spredes ud over hele året. Der er lidt mere bolledej i dem her end i en almindelig fastelavnsbolle. Men de er bløde og virkeligt lækre - og så er de en helt del nemmere at bage end almindelige fastelavnsboller, fordi cremen bare skal placeres i en hulning i bollen og ikke overtales til at blive inden i den. Deilig mat!

Norske solboller (10 store boller)
Dej:
100 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
75 g rørsukker (eller alm sukker)
350-400 g mel  + ekstra til formning af bollerne

Fyld:
Ca. 2½ dl færdiglavet vanillecreme (evt. creme fra pose rørt op i mælk, efter instrukserne på posen)

Glasur:
1 dl flormelis
Ca 2 tsk kogende vand
Evt lidt hasselnødder

Instruktioner:
Smelt smørret i en kasserolle. Hæld mælken i og lun den op til væsken er lunken/lillefinger-varm. Hæld mælkeblandingen over i en stor røreskål. Smuldr gæren i, og opløs den i væsken. Rør sukker, kardemomme og vanillesukker i, og kom herefter det meste af melet i (350 g), og rør sammen til en meget blød, lidt klistret dej. Kom lidt ekstra mel i, hvis dejen er meget klistret. Dæk skålen med et rent klæde, og lad hæve 1 times tid et lunt sted.

Kom et drys mel på bordet, og hæld dejen ud herpå, og slå den ned. Form boller, som stilles med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem lidt flade, så de minder om burgerboller. Dæk med et klæde og lad hæve igen ca. 20 min. Varm imens ovnen op til 185 grader varmluft. 

Lav en fordybning i hver bolle, og prop så meget kagecreme i hver bolle, som du kan slippe afsted med. Bag midt i ovnen 10-15 min, til bollerne er netop færdigbagte. 

Lad bollerne køle helt af og pynt dem herefter med glasur rørt sammen af flormelis og lidt kogende vand. Drys evt. med lidt hasselnødder.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b