Jeg er (som sædvanlig) lidt bagud. De her lækre norske solboller spises nemlig traditionelt på soldagen, d. 21. januar, i det nordlige Norge for at fejre, at de mørkeste dage nu er ovre, og solen så småt begynder at vende tilbage. Det er selvfølgelig den gule creme i bollens midte, der symboliserer solen (ja, indrømmet, det er måske lidt langt ude, men enhver undskyldning for at bruge creme er helt okay med mig).
Jeg havde tænkt mig at bage solboller som en slags alternativ fastelavnsbolle, da der jo i begge dele indgår den magiske tre-enighed: bolle, creme og glasur. Så i forhold til soldagen er jeg lidt sent ude, men i forhold til fastelavn er jeg i rigtig god tid - så mon ikke det går lige op? Solboller (og fastelavnsboller) er i det hele taget så gode, at de ikke burde begrænses til en enkelt dag, men i stedet skulle spredes ud over hele året. Der er lidt mere bolledej i dem her end i en almindelig fastelavnsbolle. Men de er bløde og virkeligt lækre - og så er de en helt del nemmere at bage end almindelige fastelavnsboller, fordi cremen bare skal placeres i en hulning i bollen og ikke overtales til at blive inden i den. Deilig mat!
Dej:
100 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
75 g rørsukker (eller alm sukker)
350-400 g mel + ekstra til formning af bollerne
100 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
75 g rørsukker (eller alm sukker)
350-400 g mel + ekstra til formning af bollerne
Fyld:
Ca. 2½ dl færdiglavet vanillecreme (evt. creme fra pose rørt op i mælk, efter instrukserne på posen)
Glasur:
1 dl flormelis
Ca 2 tsk kogende vand
Evt lidt hasselnødder
Instruktioner:
Smelt smørret i en kasserolle. Hæld mælken i og lun den op til væsken er lunken/lillefinger-varm. Hæld mælkeblandingen over i en stor røreskål. Smuldr gæren i, og opløs den i væsken. Rør sukker, kardemomme og vanillesukker i, og kom herefter det meste af melet i (350 g), og rør sammen til en meget blød, lidt klistret dej. Kom lidt ekstra mel i, hvis dejen er meget klistret. Dæk skålen med et rent klæde, og lad hæve 1 times tid et lunt sted.
Kom et drys mel på bordet, og hæld dejen ud herpå, og slå den ned. Form boller, som stilles med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem lidt flade, så de minder om burgerboller. Dæk med et klæde og lad hæve igen ca. 20 min. Varm imens ovnen op til 185 grader varmluft.
Lav en fordybning i hver bolle, og prop så meget kagecreme i hver bolle, som du kan slippe afsted med. Bag midt i ovnen 10-15 min, til bollerne er netop færdigbagte.
Lad bollerne køle helt af og pynt dem herefter med glasur rørt sammen af flormelis og lidt kogende vand. Drys evt. med lidt hasselnødder.
Kommentarer
Send en kommentar