Gå videre til hovedindholdet

Jordbær-rabarbertærte med frangipane




Mere kage, ja, men nu med en helt legal og reel årsag, nemlig min mands fødselsdag i går. 

Jeg er meget vild med fødselsdage (både min egen og andres), men min mand not so much, så jeg prøver at styre mig og holde det rimeligt low key. Men kage skal der altså til, når der er fødselsdag. Det kommer man ikke udenom. Min mand ville gerne have en tærte, og nu hvor de første rabarber er begyndt at dukke op i butikkerne, endte det med at blive en jordbær-rabarbertærte ovenpå en gang marcipan-agtig frangipane. Tærten har en supersprød bund, men fyldet bliver noget "vådt" pga. den megen væde fra frugten. Derfor er det vigtigt at huske at vende jordbær og rabarber godt i maizena, før frugten fordeles på kagen, så væden kan holdes lidt i skak og blive jævnet lidt.

Pynten på tærten (ikke opskriften, men pynten) er et totalt plagiat af én af de smukke tærter i den britiske bager Julie Jones' skønne bagebog Soulful Baker, som brandvarmt kan anbefales, hvis man på nogen måde er til kagepyntning. Bogen er smækfuld af fine kager og inspiration.


Jordbær-rabarbertærte med frangipane (8-10 pers.)
Dej:
450 g mel + lidt ekstra til udrulning
150 g flormelis
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
1 lille nip fint salt
225 g koldt smør
2 store æg

Frangipane:
150 g smør, stuetemperatur
150 g sukker, gerne rørsukker
150 g mandelmel
2 æg

Desuden:
Lidt smør til at smørre tærteformen
4-5 rabarberstængler

Ca. 150 g jordbærbær 
2 spsk sukker
2½ spsk maizena
½ tsk vanillesukker

Instruktioner:
Dej:
Bland mel, flormelis, vanillesukker, kardemomme og salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og gnid det ud i melblandingen, til det er som groft rasp. Slå æggene ud i en anden skål og pisk dem let sammen. Hæld hvad der svarer til 1½ æg i mel-&-smør-blandingen, og sæt det sidste af det sammenpiske æg på køl - det skal bruges til at pensle tærten senere.

Saml hurtigt dejen med ægget (dvs. dejen skal ikke æltes, men blot hænge godt sammen). Ægget burde være nok, men er det helt umuligt at få dejen til at hænge sammen, kan der tilsættes en anelse meget koldt vand. Start med en teskefuld. 

Del dejen i to del: 1/3 (der skal bruges til pynte-låg) og 2/3 der skal bruges til bunden. Rul dem til kugler og flad dem lidt ud - så er de nemmere at rulle ud senere. Pak dem ind i husholdningsfilm, og læg dem på køl ½ times tid.

Frangipane:
Bland først sukker, mandelmel og smør i en skål. Rør godt sammen, gerne med en elpisker. Kom herefter de to æg i og rør godt igennem til en blød marcipan-agtig masse. Stil til side.

Samling:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Rul dejen til tærtebunden tyndt ud på et meldrysset bord, så den passer til tærteformen (formen jeg brugte var 23 cm i diameter). Dejen skal være ca ½ cm tyk.

Smør tærteformen med lidt smør. Læg den udrullede dej forsigtigt over i tærteformen. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne. Er der dej tilovers kan den kommes i puljen med dejen til låget - eller fryses ned og bruges en anden god gang.


Forbag tærtebunden i ovnen i 15 min. Det gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 15 min. På den måde sikrer man en sprød bund trods alle tærtens våde elementer.

Mens bunden bager rulles dejen ud til låget. Her kan man free style og pynte som man vil: Man kan lave et klassisk gitter, udstikke blomster eller lade sig inspirere af billederne på Julie Jones' instagram-profil, @julie_jonesuk. Jeg brugte inspiration fra sidstnævnte, runde udstikkere, en blomster udstikker, og trillede små kugler af lidt af dejebn. Skal det være helt enkelt, kan man rulle dejen ud, skære et X i midten og lægge over tærten. Det smager fuldstændigt lige så fint, som hvis der pyntes i vildskab.

Tag tærtebunden ud, lad afkøle et par minutter og fordel herefter frangipan'en heri. Skær rabarber og jordbær i skiver og vend det forsigtigt med sukker, vanillesukker og maizena (som tager jævner saften fra frugten). Fordel frugten ovenpå frangipan'en. 

Kom herefter pynt/låg på tærten og pensl med lidt sammenpisket æg.

Bag herefter tærten i ca. 25 minutter til låget er gyldent og gennembagt.

Tærten smager skønt både kold og lun med is, flødeskum eller creme fraiche. Kan holde sig fint på køl et par dage, men kan også fryses.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)