Gå videre til hovedindholdet

Rabarber gin fizz


Ahrmen, hvad skete der lige for vejret så?!? Så var det næsten sommer, og nu er det koldt og vådt og blæsende efterår. Det er faktisk ikke i orden. Men det skal alligevel ikke holde os tilbage fra at udnytte, at det trods alt er rabarbersæson, hvilket giver grobund for en drink med dejlig  frisk forårs-rabarbersmag. Så må man bare lege, at solen skinner udenfor.

En klassisk gin fizz er en meget simpel (og lækker) drink, der hovedsageligt består af gin, sukkersirup og citron, så i denne version er den smimple sukkersirup blot udskiftet med en lækker rabarbersirup. Der er som oftest også æggehvide i en original gin fizz, men den har jeg udeladt her, fordi jeg synes, det gør drinken lidt for tung sammen med den søde rabarber.

Rabarbersirup eller -saft kan købes i de fleste større supermarkeder, men det er nemt at lave og virkelig drønlækkert. Opskriften herunder giver nok rabarbersirup til 4-6 drinks, men hvis man synes, det nok lige er i overkanten, kan man også blot blande den op med koldt vand, og så har man den lækreste rabarbersaftevand.

Rabarber gin fizz

Rabarbersirup (4-5 dl):
Ca. 1 bundt rabarber (500 g)
Koldt vand
150 g sukker
Evt ½ stang vanille (kan udelades)
Evt ½ tsk atamon

Rabarber gin fizz:
1/4 del gin
1/4 del rabarbersirup
1/2 del gingerbeer (eller danskvand, hvis man af uvisse årsager ikke kan lide ginger beer)
Lidt friskpresset citron 
Isterninger eller knust is
Citron og evt spiselige blomster til pynt

Instruktioner
Til rabarbersiruppen renses rabarberne og skæres i skiver på ca. ½ cm. Kom rabarberstykkerne i en kasserolle og dæk med vand til ca. 1½ cm over rabarberne. Bring i kog og skru ned, og lad væsken simre i 20 min. Si væsken over i en ren gryde (rabarberresterne skal desværre bare smides ud. Der er ikke noget smag tilbage i dem), og hæld 150 g sukker i og læg evt. en halv flækket vanillestang i (kan udelades for en mere ren rabarbersmag). Bring væsken i kog og lad simre 10 min - jo længere tid væsken simrer, jo tykkere bliver den. Tilsæt evt. ½ tsk atamon, så saften holder sig bedre. Lad saften køle af og stil den på køl, til den skal bruges.

Til drinken blandes gin og rabarbersaft i et glas. Tilsæt ginger beer/danskvand og smag til med lidt citronsaft. Kom godt med is i, pynt evt. med en citronskive og lidt blomster og server straks. 

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...