Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, søde & salte cashewnødder


Nødder er desværre stadig en ret dyr spise, så når jeg ser et godt tilbud, slår jeg til som en kløfthammer og kom på den måde - før coronakrisen - i besiddelse af en ordentlig portion usaltede cashewnødder, som jeg i første omgang brugte til en omgang tikka masala. Resten af nødderne lå så et godt stykke tid og kiggede på mig nede fra køkkenskuffen. 

Nu hvor mine to piger, som går i hhv. 2. og 4 klasse, er begyndt i skole igen, er cashewnødderne blevet omdannet til en meget populær Efter-skoletid-snack med honning og salt, der giver den der lækre sød-salte smag til de sprøde nødder.  Især min yngste datters indtag af dem skal rationeres, for ellers er de alle væk på ingen tid (det er i øvrigt hendes hånd, der ses på et af billederne; helt udtørret af at vaske, vaske, vaske og spritte de hænder og på trods af både kopattesalve og glycerin håndcreme). Mine piger er SÅ glade for at komme i skole igen og se deres venner. Hvor jeg i sidste uge mildt sagt var noget utryg ved at sende dem afsted, må jeg nu sige, at manner, jeg har sgu noget ondt af de store børn og unge, der stadig skal holde sig hjemme og sandsynligvis, som det ser ud nu, skal hjemmeskoles frem til sommerferien. Puh, det der psykiske velvære skal altså heller ikke underkendes, og jeg kan virkelig godt forstå, at det er hårdt for dem ikke se deres kammerater. Jeg håber sådan, at det kan lykkes med håndvask og 2 meters afstand og alt det der hejs at holde den (dumme, latterlige, lorte) virus i skak, så der kan blive åbnet lidt mere op for alle dem, der trænger til selskab. Dumme, trælse corona-bæ!

Nånånå. Tilbage til den nødde-snack der. Jeg har ikke prøvet opskriften her med andre typer nødder, men jeg kan kun forestille mig, at den også er god med rå, usaltede mandler, pistacienødder, hasselnødder, jordnødder eller en blanding af flere slags nødder, så brug endelig bare, hvad der gemmer sig i skabet af nødde-rester. Ud over at være en måske lidt ekstravagent eftermiddagssnack, vil den også passe godt som velkomstsnack, når vi engang igen kan invitere til noget, der fordrer en velkomssnack. Åh, det bliver så skønt!

Sprøde søde & salte cashewnødder
150 g rå, usaltede cashewnødder (eller andre nødder)
2 spsk honning
1 spsk sesamfrø
Flagesalt (hvidt eller sort eller begge dele)

Instruktioner:
Rist sesamfrøene let på en tør pande og lad dem afkøle lidt.

Lad imens ovnen varme op til 175 grader varmluft. 

Bland nødder, honning og sesamfrø godt sammen i en skål. Det er klistret arbejde, der nemmest gøres med et par gafler (og måske nogle rene fingre). 

Kom nødderne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Skil dem godt ad - igen nemmest med et par gafler og klør fem.

Bag dem i ovnen i ca. 15 min. Efter 7-8 minutter vendes der lidt rundt i nødderne, så de bliver jævnt bagt. Hold øje med dem de sidste minutter og tag dem ud, før de bliver for mørke.

Tag nødderne ud af ovnen og drys med salt, mens de stadig er varme og klistrede (jeg synes godt, de kan klare en del salt, så jeg brugte ca. 1 spsk til denne portion, men smag lidt til undervejs - uden at brænde tungen). Hvis de er klistret sammen igen, deles de lidt med et par gafler. Lad afkøle helt på bagepladen, inden de kommes i en skål eller beholder. Holder fint 4-5 dage i en lufttæt beholder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)