Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, søde & salte cashewnødder


Nødder er desværre stadig en ret dyr spise, så når jeg ser et godt tilbud, slår jeg til som en kløfthammer og kom på den måde - før coronakrisen - i besiddelse af en ordentlig portion usaltede cashewnødder, som jeg i første omgang brugte til en omgang tikka masala. Resten af nødderne lå så et godt stykke tid og kiggede på mig nede fra køkkenskuffen. 

Nu hvor mine to piger, som går i hhv. 2. og 4 klasse, er begyndt i skole igen, er cashewnødderne blevet omdannet til en meget populær Efter-skoletid-snack med honning og salt, der giver den der lækre sød-salte smag til de sprøde nødder.  Især min yngste datters indtag af dem skal rationeres, for ellers er de alle væk på ingen tid (det er i øvrigt hendes hånd, der ses på et af billederne; helt udtørret af at vaske, vaske, vaske og spritte de hænder og på trods af både kopattesalve og glycerin håndcreme). Mine piger er SÅ glade for at komme i skole igen og se deres venner. Hvor jeg i sidste uge mildt sagt var noget utryg ved at sende dem afsted, må jeg nu sige, at manner, jeg har sgu noget ondt af de store børn og unge, der stadig skal holde sig hjemme og sandsynligvis, som det ser ud nu, skal hjemmeskoles frem til sommerferien. Puh, det der psykiske velvære skal altså heller ikke underkendes, og jeg kan virkelig godt forstå, at det er hårdt for dem ikke se deres kammerater. Jeg håber sådan, at det kan lykkes med håndvask og 2 meters afstand og alt det der hejs at holde den (dumme, latterlige, lorte) virus i skak, så der kan blive åbnet lidt mere op for alle dem, der trænger til selskab. Dumme, trælse corona-bæ!

Nånånå. Tilbage til den nødde-snack der. Jeg har ikke prøvet opskriften her med andre typer nødder, men jeg kan kun forestille mig, at den også er god med rå, usaltede mandler, pistacienødder, hasselnødder, jordnødder eller en blanding af flere slags nødder, så brug endelig bare, hvad der gemmer sig i skabet af nødde-rester. Ud over at være en måske lidt ekstravagent eftermiddagssnack, vil den også passe godt som velkomstsnack, når vi engang igen kan invitere til noget, der fordrer en velkomssnack. Åh, det bliver så skønt!

Sprøde søde & salte cashewnødder
150 g rå, usaltede cashewnødder (eller andre nødder)
2 spsk honning
1 spsk sesamfrø
Flagesalt (hvidt eller sort eller begge dele)

Instruktioner:
Rist sesamfrøene let på en tør pande og lad dem afkøle lidt.

Lad imens ovnen varme op til 175 grader varmluft. 

Bland nødder, honning og sesamfrø godt sammen i en skål. Det er klistret arbejde, der nemmest gøres med et par gafler (og måske nogle rene fingre). 

Kom nødderne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Skil dem godt ad - igen nemmest med et par gafler og klør fem.

Bag dem i ovnen i ca. 15 min. Efter 7-8 minutter vendes der lidt rundt i nødderne, så de bliver jævnt bagt. Hold øje med dem de sidste minutter og tag dem ud, før de bliver for mørke.

Tag nødderne ud af ovnen og drys med salt, mens de stadig er varme og klistrede (jeg synes godt, de kan klare en del salt, så jeg brugte ca. 1 spsk til denne portion, men smag lidt til undervejs - uden at brænde tungen). Hvis de er klistret sammen igen, deles de lidt med et par gafler. Lad afkøle helt på bagepladen, inden de kommes i en skål eller beholder. Holder fint 4-5 dage i en lufttæt beholder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte