Gå videre til hovedindholdet

Påskepyntede cupcakes med citron og pistacienødderDet har helt taget overhånd med kagebagningen herhjemme. Jeg bager ikke kage hver dag, meeeen ret tit, og det handler vist mest om lige dele kedsomhed, ængstelse og lækkersult. Der skal heller ikke så meget til før jeg får lyst til at bage kage. Specifikt ift. disse cupcakes, så kom de til verden efter jeg læste en artikel om forskellen på muffins og cupcakes. Jeg troede det var størrelsen, men nej. Det er primært mængden af sukker (der er en del mere i cupcakes end i muffins). Og selvom man næsten kan gå hen og glemme det, så er det jo rent faktisk påske, så disse cupcakes fik også lige et skud påskepynt.

Der har lige været pressemøde med statsministeren & co. Jeg synes, både hun og myndighederne i det hele taget klarer det her corona-cirkus helt utroligt flot. Alligevel får jeg angsto og en smule ondt i maven, hver gang hun indkalder til pressemøde, for hvad skal der mon ske nu, og hvem får det konsekvenser for?? Det er faktisk rart (for mig!), at pressemøderne tit meldes ud, kort tid før de afholdes, så jeg ikke går til i spekulationer så længe.

Jeg ser frem til, at vi skal begynde at åbne samfundet op igen, men det føles også mærkeligt og lidt utrygt. Måske især fordi virussen raser så voldsomt så mange andre steder i resten af verden - og at verden aldrig har føltes mindre, end den gør lige nu. Og også fordi forskerne fortsat ikke synes at vide så frygteligt meget om virus og sygdomsforløb (altså Trump gør selvfølgelig, men alle de andre ægte videnskabsmænd synes at finde den ret lumsk og uberegnelig).

Åååh, dybt suk! Der skal vist noget kage og noget vin på i aften...

Påskepyntede cupcakes med citron og pistacienødder (8-10 stk)
Kagedej:
100 g smør, stuetemperatur
125 g rørsukker
2 æg
Saft fra 1 usprøjtet citron (riv først skallen, som skal bruges til frosting)
150 g hvedemel
1 tsk vanillesukker
1 nip fint salt
½ tsk bagepulver 
½ tsk natron
½ dl creme fraiche (eller til nøds mælk)
35 g rå, usaltede pistacienødder

Frosting:
100 g flødeost, stuetemperatur
300 g flormelis
85 g smør, stuetemperatur
Fintrevet skal fra en usprøjtet citron
Lidt gul frugtfarve

Pynt/ små brune "æggepletter":
1 spsk kakao (sødet eller usødet, it doesn't matter)
Lidt vand (ca 1½ spsk)
En ren, lille malerpensel eller en ubrugt tandbørste
Evt lidt andet påskepynt, såsom små sukkeræg eller lign.

Desuden:
8-10 engangs-papirsforme til muffins samt en muffinbageform.


Instruktioner
Lad ovnen varme op til 175 grader varmluft, mens dejen laves.

Rør smør og sukker let og luftigt sammen, til sukkeret stort set er opløst i smørret. Brug gerne en røremaskine eller en håndmixer. Det tager gerne 5-10 min, så det er hårdt, hvis det skal gøres med piskeris.

Kom herefter et æg i ad gangen og rør godt efter hvert.

Bland mel med vanillesukker, salt, bagepulver og natron i en skål. Kom herefter citronsaft og halvdelen af melblandingen i dejen og rør til det er blandet helt sammen - ½-1 minut. Kom herefter creme fraiche (eller mælk) og det sidste mel i, og bland igen ½-1 minut til dejen er jævn og glat.

Hak til sidst pistacienødderne groft og vend dem i dejen.

Fordel dejen i 8-10 papirsmuffinforme som står i en muffinbageform, og bag midt i ovnen ca 15 min, til cupcakes'ene er lige præcis gennembagte. Lad afkøle på en rist, før frostingen kommes på.

Til frostingen kommes flødeost, smør, flormelis, citronskal og en smule gul frugtfarve (afhængigt af hvor påskefarvet man gerne vil have den) i en skål og piskes godt igennem med en håndmixer til den er helt glat og cremet. Pynt de afkølede cupcakes med frostingen (brug evt. en paletkniv til at lægge den på).

Til æggepletterne (af mangel på et bedre ord) blandes kakao med lidt vand til en ensartet masse, der minder lidt om tyk kakaomælk. Dyp en helt ren lille pensel eller en ubrugt tandbørste i blandingen og strint pletter ud over frostingen (dæk gerne de nærmeste omgivelser med køkkenrulle, ihvertfald til man lige har fået taget på det). Brug evt også små påskeæg som pynt.

Cupcakes'ene kan fryses uden frostingen (det blev ikke aktuelt hjemme hos os) og holder sig fint på frost 1-2 mdr.

Med frosting skal cupcakes'ene opbevares på køl og kan holde sig der 2-3 dage. Tag dem dog ud 10 minutters tid, før de skal bruges, så de ikke er helt kolde, når de serveres.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)