Gå videre til hovedindholdet

Hootenanny / Amish ovnbagt pandekage



Hvis det nu havde været enhver anden og helt almindelig corona-fri dag, ville jeg fremhæve dagens ret, der bærer det fine navn hootenanny, som en utroligt nem måde at lave pandekager til mange, f.eks. til en brunch. Men vi må jo ikke være så mange sammen lige for tiden, så det her er enten en opskrift til lidt senere - eller også er vores corona-maver snart så elastiske, at vi godt kan klemme sådan en størrelse ned.

Hootenanny er en ovnbagt pandekage fra Amish-folkets køkken. Den er nært beslægtet med den (måske?) lidt mere kendte  dutch baby (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/03/dutch-baby-verdens-nemmeste-pandekage.html), men i en hootenanny blandes der ikke smeltet smør i pandekagedejen. I stedet smeltes smørret i et ovnfast fad, og dejen hældes oveni. Det giver en lækker, sprød overflade på pandekagen.

Min ældste datter er mest til tynde pandekager/crepes og syntes, hootenanny var lige til den tykke side, mens den yngste, der elsker små buttede amerikanske pandekager, syntes, at den var toppen. Hos begge gled pandekagen dog ned uden problemer!
Hootenanny / Amish ovnbagt pandekage (4 pers)
50 g smør
4,5 dl mælk
3 æg
125 g mel
3 spsk sukker
1 nip fint salt

Friske bær, citronsaft og flormelis til servering

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Kom smørret i et lille ovnfast fad (ca. 20x25 cm) og stil det ind i den opvarmede ovn. Mens smørret smelter, piskes mælk og æg sammen og mel og sukker piskes i til en glat dej. Når smørret er helt smeltet (men inden det begynder at blive brunt), åbnes ovndøren og dejen hældes forsigtigt direkte oveni smørret i fadet. Der skal ikke røres rundt - smørret fordeler sig ovenpå og i dejen af sig selv. Luk ovndøren igen og bag i 25 til 35 minutter, til pandekagen er hævet godt op i siderne og gennembagt. Åbn ikke ovndøren de første 20 minutter, da pandekagen så vil falde sammen.

Skær pandekagen i skiver og server straks med flormelis, friske bær og/eller frisk citronsaft.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...