Gå videre til hovedindholdet

Hootenanny / Amish ovnbagt pandekage



Hvis det nu havde været enhver anden og helt almindelig corona-fri dag, ville jeg fremhæve dagens ret, der bærer det fine navn hootenanny, som en utroligt nem måde at lave pandekager til mange, f.eks. til en brunch. Men vi må jo ikke være så mange sammen lige for tiden, så det her er enten en opskrift til lidt senere - eller også er vores corona-maver snart så elastiske, at vi godt kan klemme sådan en størrelse ned.

Hootenanny er en ovnbagt pandekage fra Amish-folkets køkken. Den er nært beslægtet med den (måske?) lidt mere kendte  dutch baby (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/03/dutch-baby-verdens-nemmeste-pandekage.html), men i en hootenanny blandes der ikke smeltet smør i pandekagedejen. I stedet smeltes smørret i et ovnfast fad, og dejen hældes oveni. Det giver en lækker, sprød overflade på pandekagen.

Min ældste datter er mest til tynde pandekager/crepes og syntes, hootenanny var lige til den tykke side, mens den yngste, der elsker små buttede amerikanske pandekager, syntes, at den var toppen. Hos begge gled pandekagen dog ned uden problemer!
Hootenanny / Amish ovnbagt pandekage (4 pers)
50 g smør
4,5 dl mælk
3 æg
125 g mel
3 spsk sukker
1 nip fint salt

Friske bær, citronsaft og flormelis til servering

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Kom smørret i et lille ovnfast fad (ca. 20x25 cm) og stil det ind i den opvarmede ovn. Mens smørret smelter, piskes mælk og æg sammen og mel og sukker piskes i til en glat dej. Når smørret er helt smeltet (men inden det begynder at blive brunt), åbnes ovndøren og dejen hældes forsigtigt direkte oveni smørret i fadet. Der skal ikke røres rundt - smørret fordeler sig ovenpå og i dejen af sig selv. Luk ovndøren igen og bag i 25 til 35 minutter, til pandekagen er hævet godt op i siderne og gennembagt. Åbn ikke ovndøren de første 20 minutter, da pandekagen så vil falde sammen.

Skær pandekagen i skiver og server straks med flormelis, friske bær og/eller frisk citronsaft.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte