Gå videre til hovedindholdet

Dutch baby: Verdens nemmeste pandekageIgår var det international pandekage-dag. Pandekagedagen er ikke en ny kommerciel opfindelse, men en gammel kristen tradition. I gamle dage var der nemlig tradition for, at man fastede de sidste 40 dage inden påske, og i denne periode måtte man ikke spise æg, mel, mælk og søde sager. Disse råvarer skulle derfor bruges inden fasten, så man mæskede sig i pandekager dagen før fasten startede.   

Dutch baby, som er en amerikansk opfindelse og vist ikke har det mindste med hverken Holland eller babyer at gøre, må være verdens nemmeste pandekage. Man skal nemlig bare røre dejen sammen og så putte den i ovnen, og så går resten af sig selv. Det vil sige, at man helt slipper for at skulle stå og vende de små banditter på panden. Og så smager den fantastisk: Crispy og luftig langs kanten, hvor den hæver op, og lækker og pandekage-blød i midten. Pandekagen er ikke sød i sig selv, så den kan både bruges som udgangspunkt i søde og salte retter. Hermed varmt anbefalet!


Dutch baby (2-3 pers)
25 g smør
3 æg
2 dl mælk
125 g mel
½ tsk salt

Tag æg og mælk ud af køleskabet en halv times tid inden du begynder, så de kan få stuetemperatur.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Slå æggene ud i en skål og pisk dem godt igennem i 1 minuts tid til de skummer let. Pisk mælken i og derefter mel og salt. Pisk godt igennem til dejen er helt glat og uden klumper. Dejen skal være ret flydende. 

Put smørret i en ovnfast pande og sæt panden ind midt i ovnen. Når smørret er smeltet, tages panden ud af ovnen, dejen hældes i, og panden stilles straks tilbage i ovnen. Pandekagen bager 15-20 min. Hold lidt øje med den - dels så den ikke får for meget og dels fordi den er ren magi at se på. De første minutter sker der ikke så meget, men så pludselig siger det PUFF, og pandekagen souffle'er helt op, så man når at blive i tvivl om, om ovnen mon er stor nok til den.

Serveres varm og helst lige efter den er kommet ud af ovnen. Den skæres ud i trekanter (på samme måde som en lagkage). Hvis den spises som en sød morgenmad, kan den pyntes med din yndlingsfrugt og et drys flormelis og serveres med en god kop kaffe og et glas iskold appelsinjuice on the side. Yum, yum, yum!


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte