Gå videre til hovedindholdet

Afternoon Tea, Part II: Scones med birkes & citron og nem clotted cream

 

(Fortsat).

Når man så har spist alle de tea sandwiches, man føler, man kan være bekendt, går man videre til de skønne scones. De serveres typisk med clotted cream, som er en slags tyknet fløde, som smager fantastisk, men som desværre ikke kan opdrives i Danmark (hører I efter, Arla?). Man kan sagtens lave clotted cream selv, men det er en langvarig proces, som jeg ikke havde tålmodighed til i denne omgang, så jeg har inkluderet en snydeopskrift, som ikke rigtig er det samme som clotted cream, men er lidt der hen ad. Scones er også meget lækre med lemon curd, som man heldigvis kan købe i anstændige færdige udgaver på glas, hvis man ikke kan overskue at kaste sig ud at lave i det selv (hvilket ellers er nemt, opskrift her). Og ellers er scones også helt acceptable med en klat syltetøj - eller bare som de er.

Bon appetit!

Scones med birkes og citron (8-10 stk) 

2 æg, str. M
2½ dl. mælk eller kærnemælk
450 g. mel
3 stk bagepulver
75 g. smør
75 g. sukker 
Revet skal af 1 usprøjtet citron
1 spsk birkes


Instruktioner:
Tænd ovnen på 190 grader varmluft. 

Pisk æggene let sammen og bland mælk i. 

I en anden skål blandes mel og bagepulver. Smørret skæres i mindre stykker og gnides godt ud i melet, så det til sidst har konsistens som rasp. Bland sukker, birkes og revet citronskal i. 

Hæld godt halvdelen af mælkeblandingen i melet og bland sammen. Hæld lidt mere af mælkeblandingen i, til du har en let klistret dej (det er ikke sikkert du behøver bruge hele mælkeblandingen). Hæld dejen ud på et meldækket bord og ælt den forsigtigt og kort igennem. Modsat brød skal scones nærmest æltes så kort tid som muligt og kun lige til det hænger sammen.

Rul dejen ud så den er ca. 2,5 cm tyk. Man kan herefter enten stikke scones ud med et glas eller en udstikker på ca. 6 cm i diameter og bage dem midt i ovnen i ca.12 minutter. Eller gøre som jeg har gjort med de scones, der er på billedet: Rulle dejen ud til den er ca. 2½ cm tyk, skære dybe ridser i dejen (så den let kan brækkes fra hinanden, når den er bagt), og så bage den midt i ovnen i ca. 25 min. Kanterne bliver lidt mørke og bør skæres/brækkes fra.

Scones smager allerbedst, når de er nybagte, men kan også fryses og så lunes i ovnen. Server med lemon curd (fra glas eller se opskrift her), syltetøj og clotted cream (se "snyde"-opskrift herunder).


Nem clotted cream (en fin lille portion)
½ dl fløde
1 stor spsk creme fraiche
1 tsk flormelis

Instruktioner:
Pisk fløden til flødeskum og bland creme fraiche og flormelis i. Bland ikke for længe, da fløden ellers bliver for fast. Bedst samme dag. Opbevares på køl til det skal bruges.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...