Frugttærter med vanillecreme (8 stk.)
Mørdej:
150 g mel
1 nip fint salt
50 g flormelis
75 g koldt smør
½ sammenpisket æg
Evt. en smule iskoldt vand
Creme:
½ vanillestang
½ dl sukker
20 g majsstivelse
2½ dl mælk
1 æggeblomme
Blandet frugt, lidt flormelis og friske mynteblade
Instruktioner:
Mørdej:
Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melblandingen til det minder om rasp. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg. Hvis dejen stadig er smuldrende, så brug en anelse koldt vand eller lidt mere æg til at samle dejen. Den skal bare samles, ikke æltes. Kom dejen på køl, mens du laver cremen.
Skrab vanillekornene ud af vanillestangen og bland med lidt sukker, så det ikke klumper. Bland vanille, sukker og majsstivelse i en skål sammen med 1 dl mælk og æggeblommer. Resten af mælken koges op under omrøring. Når mælken lige nøjagtigt koger, kommes maizena-blandingen i og koges med under omrøring 5-10 sekunder til cremen begynder at stivne. Tag straks cremen af varmen, hæld den over i en kold skål, dæk den med husholdningsfilm lige ovenpå cremen (så den ikke danner skind), og stil den på køl.
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Rul mørdejen tyndt ud på et meldrysset bord, og skær cirkler ud, som er ca. 2 cm større end de forme du bruger. Kom forsigtigt dejen over i formene (jeg brugte forme med løse bunde, som er geniale, fordi dejen er nem at få ud efter bagning).
Kagerne bages i 12-15 minutter nederst i ovnen på en kagerist, til de er bagte og let gyldne i kanterne. Lad dem afkøle helt inden de fyldes med cremen. Stil på køl og pynt med frugt og mynteblade og drys med flormelis lige inden servering.
100 g smør + ekstra til formen
100 g hvid chokolade
2 æg
200 g sukker
175 g mel + 1 tsk ekstra
1 nip fint salt
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
1 pose usaltede pistacienødder (ca. 75 g)
Revet skal af 1 citron
Lav gerne kagen 1 dag før, den skal spises, så den når at "sætte sig".
Varm ovnen op til 185 grader varmluft.
Smelt smør i en kasserolle over lav varme. Bræk chokoladen i mindre stykker og kom den i og lad den smelte. Lad blandingen afkøle nogle minutter.
Pisk imens æg og sukker hvidt og luftigt i en skål. Vend smør-chokoladeblandingen i. Bland mel, kardemomme, vanillesukker og et nip fint salt i, og rør sammen til en glat dej.
Hak nødderne groft, vend dem i en smule mel (så synker de ikke så nemt til bunds) og vend dem i dejen sammen med revet citronskal.
Hæld dejen i en smurt form på ca. 25x25 cm og bag midt i ovnen i ca. 20 min. Lad afkøle helt, inden den spises.
Pynt evt. med spiselige blomster.
Kommentarer
Send en kommentar