Gå videre til hovedindholdet

Afternoon Tea, Part III: Frugttærter med vanillecreme og blondies med pistacienødder & kardemomme


 

Nu KAN vi næsten ikke spise mere. Men jeg er ked af at sige det - det er altså ikke rigtig afternoon tea, hvis man ikke runder af med (mindst) et par søde sager. 

Jeg har valgt at afslutte med en sød, næsten konfektagtig blondie og en sprød lille tærte med blød vanillecreme og en smule syrlighed fra den friske frugt. 

Blimey, it's good, mate:-) Og så er vi godt nok også færdige med afternoon tea for denne gang.


Frugttærter med vanillecreme (8 stk.)

Mørdej:
150 g mel
1 nip fint salt
50 g flormelis
75 g koldt smør
½ sammenpisket æg
Evt. en smule iskoldt vand

Creme:
½ vanillestang
½ dl sukker
20 g majsstivelse
2½ dl mælk
1 æggeblomme

Blandet frugt, lidt flormelis og friske mynteblade

Instruktioner:

Mørdej:
Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melblandingen til det minder om rasp. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg. Hvis dejen stadig er smuldrende, så brug en anelse koldt vand eller lidt mere æg til at samle dejen. Den skal bare samles, ikke æltes. Kom dejen på køl, mens du laver cremen.

Skrab vanillekornene ud af vanillestangen og bland med lidt sukker, så det ikke klumper. Bland vanille, sukker og majsstivelse i en skål sammen med 1 dl mælk og æggeblommer. Resten af mælken koges op under omrøring. Når mælken lige nøjagtigt koger, kommes maizena-blandingen i og koges med under omrøring 5-10 sekunder til cremen begynder at stivne. Tag straks cremen af varmen, hæld den over i en kold skål, dæk den med husholdningsfilm lige ovenpå cremen (så den ikke danner skind), og stil den på køl.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft. 

Rul mørdejen tyndt ud på et meldrysset bord, og skær cirkler ud, som er ca. 2 cm større end de forme du bruger. Kom forsigtigt dejen over i formene (jeg brugte forme med løse bunde, som er geniale, fordi dejen er nem at få ud efter bagning). 

Kagerne bages i 12-15 minutter nederst i ovnen på en kagerist, til de er bagte og let gyldne i kanterne. Lad dem afkøle helt inden de fyldes med cremen. Stil på køl og pynt med frugt og mynteblade og drys med flormelis lige inden servering.


Blondies med pistacienødder & kardemomme (ca. 16 stykker)
100 g smør + ekstra til formen
100 g hvid chokolade
2 æg
200 g sukker
175 g mel + 1 tsk ekstra
1 nip fint salt
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
1 pose usaltede pistacienødder (ca. 75 g)
Revet skal af 1 citron

Instruktioner:
Lav gerne kagen 1 dag før, den skal spises, så den når at "sætte sig".

Varm ovnen op til 185 grader varmluft.
Smelt smør i en kasserolle over lav varme. Bræk chokoladen i mindre stykker og kom den i og lad den smelte. Lad blandingen afkøle nogle minutter. 

Pisk imens æg og sukker hvidt og luftigt i en skål. Vend smør-chokoladeblandingen i. Bland mel, kardemomme, vanillesukker og et nip fint salt i, og rør sammen til en glat dej.
Hak nødderne groft, vend dem i en smule mel (så synker de ikke så nemt til bunds) og vend dem i dejen sammen med revet citronskal.

Hæld dejen i en smurt form på ca. 25x25 cm og bag midt i ovnen i ca. 20 min. Lad afkøle helt, inden den spises. 

Pynt evt. med spiselige blomster.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)