Gå videre til hovedindholdet

Groft stjernebrød med rød pesto


I julen bagte min svigermor et helt fantastisk kanelstjernebrød, som bare så så fint ud og smagte super godt. Tidligere har jeg smagt ét, en kollega bagte til en juleafslutning, så selvom man selvfølgelig godt bage sådan et brød året rundt, er jeg meget kommet til at forbinde det med julesæsonen. Men man behøver jo ikke kun at bage stjernebrød i søde kanel-versioner. Brødet fungerer også godt i en grovere version som kan spises til suppe eller med dip eller bare som en snack. Jeg har brugt en god, rød færdigkøbt pesto som fyld, men man kunne også bruge grøn pesto, revet ost eller tomatpure. Resultatet er et sprødt og smagfuldt brød i den karakteristiske smukke stjerneform, der ikke er så svær at lave, som man kunne frugte.




Stjernebrød med pesto (1 brød, ca. 6 pers)

12½ g gør (1/4 pakke)

3 dl lunken vand

1 tsk sukker

1 tsk fint salt

1 spsk olivenolie

100 g groft hvedemel

Ca. 400 g hvedemel + ekstra til udrulning

Ca. 2 dl god færdiglavet eller hjemmelavet pesto, grøn eller rød

Instruktioner: 

Opløs gæren i det lunkne vand i en stor røreskål. Kom salt, sukker, olie, groft mel og det meste af hvedemelet i. Ælt rigtig godt igennem, gerne 10 min på en røremaskine. kom lidt mere mel i, hvis dejen er meget klistret. Lad hæve 2 timer under et klæde.

Slå dejen ned og del den i fire lige store dele. Hver del rulles ud til en tynd cirkel på ca. 30 cm i diameter. 

Smør først én dejcirkel med pesto, og læg en anden dejcirkel ovenpå, som også smørres med pesto, ligeså med den tredje, men den fjerde og sidste dejlåg skal ikke smørres. Stil et glas eller en rund udstikkerform midt i cirklen og skær 16 lige store snit ud fra glasset (dvs. ikke helt ind til midten, kun til glassets kant). Tag to "snitter" ad gangen og vrid dem rundt 3-4 gange og saml dem i en spids, der presses godt sammen, så brødet får 8 fine stjernespidser.

Lad brødet efterhæve ca. 15 min, mens ovnen varmer op til 200 grader varmluft. Pensl med lidt vand eller mælk. Bag ca. 20 min. Smager dejligt både lunt og afkølet. Tåler fint frysning, hvis der skulle blive en rest.



Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)