Gå videre til hovedindholdet

Groft stjernebrød med rød pesto


I julen bagte min svigermor et helt fantastisk kanelstjernebrød, som bare så så fint ud og smagte super godt. Tidligere har jeg smagt ét, en kollega bagte til en juleafslutning, så selvom man selvfølgelig godt bage sådan et brød året rundt, er jeg meget kommet til at forbinde det med julesæsonen. Men man behøver jo ikke kun at bage stjernebrød i søde kanel-versioner. Brødet fungerer også godt i en grovere version som kan spises til suppe eller med dip eller bare som en snack. Jeg har brugt en god, rød færdigkøbt pesto som fyld, men man kunne også bruge grøn pesto, revet ost eller tomatpure. Resultatet er et sprødt og smagfuldt brød i den karakteristiske smukke stjerneform, der ikke er så svær at lave, som man kunne frugte.




Stjernebrød med pesto (1 brød, ca. 6 pers)

12½ g gør (1/4 pakke)

3 dl lunken vand

1 tsk sukker

1 tsk fint salt

1 spsk olivenolie

100 g groft hvedemel

Ca. 400 g hvedemel + ekstra til udrulning

Ca. 2 dl god færdiglavet eller hjemmelavet pesto, grøn eller rød

Instruktioner: 

Opløs gæren i det lunkne vand i en stor røreskål. Kom salt, sukker, olie, groft mel og det meste af hvedemelet i. Ælt rigtig godt igennem, gerne 10 min på en røremaskine. kom lidt mere mel i, hvis dejen er meget klistret. Lad hæve 2 timer under et klæde.

Slå dejen ned og del den i fire lige store dele. Hver del rulles ud til en tynd cirkel på ca. 30 cm i diameter. 

Smør først én dejcirkel med pesto, og læg en anden dejcirkel ovenpå, som også smørres med pesto, ligeså med den tredje, men den fjerde og sidste dejlåg skal ikke smørres. Stil et glas eller en rund udstikkerform midt i cirklen og skær 16 lige store snit ud fra glasset (dvs. ikke helt ind til midten, kun til glassets kant). Tag to "snitter" ad gangen og vrid dem rundt 3-4 gange og saml dem i en spids, der presses godt sammen, så brødet får 8 fine stjernespidser.

Lad brødet efterhæve ca. 15 min, mens ovnen varmer op til 200 grader varmluft. Pensl med lidt vand eller mælk. Bag ca. 20 min. Smager dejligt både lunt og afkølet. Tåler fint frysning, hvis der skulle blive en rest.



Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte