Gå videre til hovedindholdet

Sprøde kærnemælkshorn med blåbær-remonce



Weekenden nærmer sig, og hjemme hos os er det i dette corona-forår nærmest blevet synonymt med, at vi skal bage et eller andet. Nogle gange brød eller boller - men egentlig mest bare kage. Sidste weekend fik jeg stor lyst til det skønne klassiske bagværk, kærnemælkshornet. Nogle udgaver har en nærmest tebolle-agtig dej - og det er også godt, det er slet ikke dét. Jeg kan bare bedst lide, når dejen lægger sig helt sprød og nærmest mørdejsagtig omkring den søde, bløde marcipanfyldte remonce, så det er dén slags dej, man kan forvente af opskriften her. Jeg har også puttet lidt blåbærsyltetøj i remoncen, hvilket dels giver en smuk farve og dels tilfører en lille smule smag og syre, som det søde bagværk helt sikkert godt kan bære.

 
 

Sprøde kærnemælkshorn med blåbær-remonce (12 store eller 16 mindre)

Mørdej:
350 g mel + ekstra til udrulning
50 g sukker
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
½ tsk bagepulver
250 g koldt smør
1 dl kærnemælk

Remonce:
75 g marcipan
50 g sukker
50 g smør
2 spsk blåbærsyltetøj

Desuden:
1 æg
Nødder, perlesukker, glasur, pynt

Instruktioner:
Bland mel med sukker, vanillesukker, kardemomme og bagepulver. Riv den kolde smør på den grove side af et skærebræt eller skær den i mindre stykker og kom det i melblandingen. Smuldr smørret ud i melet, til det minder om groft rasp. Saml dejen med kærnemælken. Rul dejen til en kugle, flad den lidt ud, pak ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i en times tid.

Lav imens remoncen ved at blande alle ingredienserne hertil grundigt sammen. Stil på køl indtil den skal bruges.

Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.

Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord til den er ca. ½ cm tyk og ca. 35 cm i diameter. Skær cirklen i trekanter (a la lagkagestykker) til du har 12 eller 16 stykker. Læg en skefuld remonce i den tykke ende af hver trekant. Rul hver trekant sammen til horn og læg dem på en bageplade med bagepapir og med god afstand. Pisk et æg sammen og pensl hornene grundigt. Drys evt. med lidt nødder eller perlesukker.

Bag midt i ovnen i ca. 20 min til hornene er gyldne og sprøde. Når hornene er afkølet, kan de evt pyntes med lidt glasur. Kan uden problemer fryses.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...