Gå videre til hovedindholdet

Sprøde kærnemælkshorn med blåbær-remonceWeekenden nærmer sig, og hjemme hos os er det i dette corona-forår nærmest blevet synonymt med, at vi skal bage et eller andet. Nogle gange brød eller boller - men egentlig mest bare kage. Sidste weekend fik jeg stor lyst til det skønne klassiske bagværk, kærnemælkshornet. Nogle udgaver har en nærmest tebolle-agtig dej - og det er også godt, det er slet ikke dét. Jeg kan bare bedst lide, når dejen lægger sig helt sprød og nærmest mørdejsagtig omkring den søde, bløde marcipanfyldte remonce, så det er dén slags dej, man kan forvente af opskriften her. Jeg har også puttet lidt blåbærsyltetøj i remoncen, hvilket dels giver en smuk farve og dels tilfører en lille smule smag og syre, som det søde bagværk helt sikkert godt kan bære.

 
 

Sprøde kærnemælkshorn med blåbær-remonce (12 store eller 16 mindre)

Mørdej:
350 g mel + ekstra til udrulning
50 g sukker
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
½ tsk bagepulver
250 g koldt smør
1 dl kærnemælk

Remonce:
75 g marcipan
50 g sukker
50 g smør
2 spsk blåbærsyltetøj

Desuden:
1 æg
Nødder, perlesukker, glasur, pynt

Instruktioner:
Bland mel med sukker, vanillesukker, kardemomme og bagepulver. Riv den kolde smør på den grove side af et skærebræt eller skær den i mindre stykker og kom det i melblandingen. Smuldr smørret ud i melet, til det minder om groft rasp. Saml dejen med kærnemælken. Rul dejen til en kugle, flad den lidt ud, pak ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i en times tid.

Lav imens remoncen ved at blande alle ingredienserne hertil grundigt sammen. Stil på køl indtil den skal bruges.

Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.

Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord til den er ca. ½ cm tyk og ca. 35 cm i diameter. Skær cirklen i trekanter (a la lagkagestykker) til du har 12 eller 16 stykker. Læg en skefuld remonce i den tykke ende af hver trekant. Rul hver trekant sammen til horn og læg dem på en bageplade med bagepapir og med god afstand. Pisk et æg sammen og pensl hornene grundigt. Drys evt. med lidt nødder eller perlesukker.

Bag midt i ovnen i ca. 20 min til hornene er gyldne og sprøde. Når hornene er afkølet, kan de evt pyntes med lidt glasur. Kan uden problemer fryses.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)