Gå videre til hovedindholdet

Gateau Marcel med brombær og karamelkuglerNåmen, jeg har da virkelig skudt sygdoms-sæsonen igang i år. Nu har jeg hostet og skrantet i tre uger, og derfor har der også været noget stille her på bloggen. 

Dog var jeg lørdag i sidste uge så tilpas godt kørende, at jeg fik bagt en kage til vores vejfest. Selvom vi har boet på den samme vej i snart 8 år, og at vi på vejen tit har talt om at holde vejfest, er det først nu det for alvor er blevet til noget. Det var endda  - eller måske selvfølgelig - et forældrepar med helt små børn (herunder et sæt tvillinger), der fik taget initiativ til, at der endelig skete noget, og jeg må virkelig tage hatten af for den slags overskuds-mennesker, der kan overskue at arrangere den slags. Det endte med at bliver en superhyggelig dag og aften med masser af god sammenbragt mad fra alle verdenshjørner (da vejens beboere kommer fra alle verdenshjørner) og masser af snak. Allerbedst var det, at børnene på vejen fandt sammen på kryds og tværs og legede både på vejen og rundt i husene. 

Men tilbage til kagen. Gateau Marcel er en klassisk fransk chokolademousse-kage, opfundet af den dansk-franske kok Michel Michaud, der efter sigende skulle være ansvarlig for at bringe det finere franske cuisine til Danmark i 1970'erne. Det er en næsten konfekt-agtig kage, så hvis man er til chokolade med chokolade på (er alle ikke det?), er dette lige sagen. Jeg tilføjede lidt efterårsbær til den klassiske opskrift, for at få lidt friskhed ind i al chokoladen og pyntede med labre karamelkugler og spiselig guldstøv.
Yngstebarnet Emilie er fan af vejfest-konceptet

Gateau Marcel med brombær og karamelkugler (ca. 8 pers)
175 g god mørk chokolade
175 g smør
160 g pasteuriserede æggehvider
50 g sukker
140 g pasteuriserede æggeblommer
150 g sukker

100 g brombær eller andre bær
3 spsk sukker

Pynt:
Karamelkugler 
25 g mørk chokolade
Lidt spiseligt guldstøv
Spiselige blomster, f.eks. skovsyre

Smelt chokolade og smør i en kasserolle over lav varme, så det ikke brænder på. Lad det afkøle let. Imens piskesde 150 g sukker med æggeblommerne til en luftig blanding, hvor sukkeret er helt opløst. I en anden skål piskes æggehviderne stive sammen og de 50 g sukker piskes i til en blank marangs. 

Bland først den smeltede chokoladeblanding i æggeblommerne. Vend herefter marengsen i til alt er blandet godt (men forsigtigt) sammen.

Fordel halvdelen af moussen i en rund kageform (ca. 20 cm i diameter) beklædt med bagepapir. Stil resten af moussen på køl. Bag kagen i 20 min ved 175 g. varmluft. Imens den bages, bringes bær og sukker i kog i en lille kasserolle. Lad simre 10 min. tid til bærrene er opløste og væden kogt lidt ind. 

Lad bunden og bærrene køle af 10-15 min (gerne i køleskabet), og fordel herefter bærkompotten over kagen. Herefter fordeles den anden halvdel af moussen ovenpå og kagen sættes i køleskabet mindst tre timer og gerne natten over.


Tag kagen ud af køleskabet umiddelbart før den skal spises. Pynt den med lidt smeltet chokolade, karamelkugler, guldstøv og spiselige blomster.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt