Gå videre til hovedindholdet

Marrokansk kyllinge-tagine med oliven og saltede citroner


It's fall, y'all!

Og der har igen været (ufrivillig) pause på bloggen. Dels har jeg været på 4 dages konference i Basel, og dels har jeg tilranet mig en rask lille lungebetændelse, som varede både før, under og efter Basel-turen. Ikke så fedt. Basel virkede som en super-fin by, der var sommer-temperaturer, og folk hyggede sig på de mange fine cafeer, og mange badede i Rihnen. Desværre brugte jeg det meste af opholdet på mit hotelværelse, hvor jeg var ved at hoste mine lunger op, så jeg fik ikke så meget ud af hverken konferencen eller byen. 

Nånånå, det er jo heldigvis first world problems det hele. Som jeg skrev i sidste indlæg, vil jeg løbende bringe nogle opskrifter, hvori der indgår saltede citroner. De er nemme men tidskrævende at lave (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/08/saltede-citroner.html). Til gengæld får man mulighed for at tilføje lækker umami og frisk saft og kraft til forskellige retter, ikke mindst sammenkogte retter. 

Saltede citroner bruges ofte i det marrokanske køkken og ofte i retter lavet i tagine. Jeg har desværre ikke en tagine, så denne marrokanske kyllingret er lavet i en stegeso. Det er en dejlig og simpel hverdagsret, som er hurtig at lave og stort set bare skal passe sig selv i ovnen. Resultatet var de mørreste kyllinge-stykker jeg kan huske at have fået, og en sauce, der havde en nuanceret og dyb velsmag fra oliven, krydderier og saltede citroner. Det er ikke sidste gang vi har haft den på menuen - en dejlig, nem og krydret efterårsret.
Marrokansk kyllinge-tagine med oliven og saltede citroner (4 pers.)
Kylling:
3 stk kyllingebryst
2 fed hvidløg
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 tsk gurkemeje
½ tsk stødt ingefær
½ + ½ saltet citron

Sauce:
1 løg
3 skrællede gulerødder
1 glas med grønne oliven (gerne med mandler i)
1 ds hakkede tomater
Ca. 2 dl. kyllingefond
2 kanelstænger (eller 1 tsk kanel)
Salt og peber
Evt persille til servering.

Skær kyllingebrusterne i mundrette stykker. Bland finthakket hvidløg, paprika, gurkemeje, ingefær og finthakket skræl fra ½ saltet citron (den indre del kasseres og kun skrællen bruges) i en skål. Kom halvdelen af krydderiblandingen i en frysepose og kom kyllingen herned. Luk posen og vend den godt rundt, så kyllingestykkerne bliver helt dækkede. Lad kyllingen marinere mindst ½ time og gerne natten over.

Hak løget og skær gulerødderne i skiver. Kom hakkede tomater i en stegeso, tagine eller lignende. Kom den anden halvdel af krydderiblandingen samt løg, gulerødder, oliven, finthakket skræl fra ½ saltet citron og kanelstænger i, og bland igen det hele godt sammen. Kom de marinerede, rå kyllingestykker i og bland igen rundt. Kom kyllingefond i, så kyllingerne netop er dækkede af væde. Sæt låg på stegesoen.

Varm ovnen op til 185 grader varmluft, og stil stegesoen/ taginen ind midt i ovnen i 45 min.
Tag stegesoen ud af ovnen, tag låget af, og lad saucen køle af et par minutter. Smag til med salt og peber.

Serveres med couscous eller ris. Drys evt med lidt frisk persille. Overskydende sauce kan nemt fryses og bruges en anden god gang.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)