Gå videre til hovedindholdet

Marrokansk kyllinge-tagine med oliven og saltede citroner


It's fall, y'all!

Og der har igen været (ufrivillig) pause på bloggen. Dels har jeg været på 4 dages konference i Basel, og dels har jeg tilranet mig en rask lille lungebetændelse, som varede både før, under og efter Basel-turen. Ikke så fedt. Basel virkede som en super-fin by, der var sommer-temperaturer, og folk hyggede sig på de mange fine cafeer, og mange badede i Rihnen. Desværre brugte jeg det meste af opholdet på mit hotelværelse, hvor jeg var ved at hoste mine lunger op, så jeg fik ikke så meget ud af hverken konferencen eller byen. 

Nånånå, det er jo heldigvis first world problems det hele. Som jeg skrev i sidste indlæg, vil jeg løbende bringe nogle opskrifter, hvori der indgår saltede citroner. De er nemme men tidskrævende at lave (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/08/saltede-citroner.html). Til gengæld får man mulighed for at tilføje lækker umami og frisk saft og kraft til forskellige retter, ikke mindst sammenkogte retter. 

Saltede citroner bruges ofte i det marrokanske køkken og ofte i retter lavet i tagine. Jeg har desværre ikke en tagine, så denne marrokanske kyllingret er lavet i en stegeso. Det er en dejlig og simpel hverdagsret, som er hurtig at lave og stort set bare skal passe sig selv i ovnen. Resultatet var de mørreste kyllinge-stykker jeg kan huske at have fået, og en sauce, der havde en nuanceret og dyb velsmag fra oliven, krydderier og saltede citroner. Det er ikke sidste gang vi har haft den på menuen - en dejlig, nem og krydret efterårsret.
Marrokansk kyllinge-tagine med oliven og saltede citroner (4 pers.)
Kylling:
3 stk kyllingebryst
2 fed hvidløg
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 tsk gurkemeje
½ tsk stødt ingefær
½ + ½ saltet citron

Sauce:
1 løg
3 skrællede gulerødder
1 glas med grønne oliven (gerne med mandler i)
1 ds hakkede tomater
Ca. 2 dl. kyllingefond
2 kanelstænger (eller 1 tsk kanel)
Salt og peber
Evt persille til servering.

Skær kyllingebrusterne i mundrette stykker. Bland finthakket hvidløg, paprika, gurkemeje, ingefær og finthakket skræl fra ½ saltet citron (den indre del kasseres og kun skrællen bruges) i en skål. Kom halvdelen af krydderiblandingen i en frysepose og kom kyllingen herned. Luk posen og vend den godt rundt, så kyllingestykkerne bliver helt dækkede. Lad kyllingen marinere mindst ½ time og gerne natten over.

Hak løget og skær gulerødderne i skiver. Kom hakkede tomater i en stegeso, tagine eller lignende. Kom den anden halvdel af krydderiblandingen samt løg, gulerødder, oliven, finthakket skræl fra ½ saltet citron og kanelstænger i, og bland igen det hele godt sammen. Kom de marinerede, rå kyllingestykker i og bland igen rundt. Kom kyllingefond i, så kyllingerne netop er dækkede af væde. Sæt låg på stegesoen.

Varm ovnen op til 185 grader varmluft, og stil stegesoen/ taginen ind midt i ovnen i 45 min.
Tag stegesoen ud af ovnen, tag låget af, og lad saucen køle af et par minutter. Smag til med salt og peber.

Serveres med couscous eller ris. Drys evt med lidt frisk persille. Overskydende sauce kan nemt fryses og bruges en anden god gang.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt