Gå videre til hovedindholdet

Saltede citroner


Jeg har længe taget tilløb til at blive en del af den der sylte/fermetere/surdejs bevægelse, der finder sted på Instagram og de øvrige sociale medier. Jeg gad bare godt være typen, der havde alle den slags gode  ting til at stå til fri afbenyttelse, men jeg må nok bare indse, at det ikke rigtig er mig. Det kræver for stor en indsats ift. hvad jeg kan overkomme og ift. hvad jeg synes, jeg får ud af det.

Men så er der de her saltede citroner på glas. De kræver et minimum af indsats, et minimum af ingredienser og lang ventetid (uden at man stort set behøver gøre noget som helst). Grundlæggende snakker vi om citroner + vand + salt + tid, og så har man den vildeste duft af citron og sommer, når man åbner glasset og mulighed for at tilføre den skønneste umami velsmag til f.eks. sammenkogte retter, dressinger, supper, kage, syltetøj og relish. Saltet fjerner bitterheden fra citronerne og tilbage har man en frisk og raffineret citrus-smag. 

Saltede citroner bruges især i det marrokanske og mellemøstlige køkken, og i de kommende indlæg her på bloggen vil der komme eksempler på, hvad man kan bruge disse fine små, gule størrelser til - andet end at stå og fylde pynte i køleskabet.

Saltede citroner
6-8 usprøjtede øko-citroner (de skal lige præcis kunne presses ned i glasset)
200 g groft salt
4-5 laurbærblade
Kogende vand
1 stort sylteglas, renset og skoldet med kogende vand

Vask citronerne grundigt (det er skrællen, der senere skal bruges, så de skal være rene). Skær to dybe snit i hver citron (som om de skulle skæres i kvarte), men skær ikke helt igennem - citronerne skal stadig hænge sammen for neden. Gnid så meget groft salt som muligt ned i hver citron og kom dem i glasset. Der skal kun lige være plads til - de skal presses ned i glasset, og der må gerne komme en del saft ud. Drys resten af saltet ned i glasset og overhæld med kogende vand til citronerne er helt dækkede. Lad afkøle let og kom låg på.

Stilles på køl og er klar til brug efter 6-8 uger. Vendes ind i mellem et par gange, så saltet kommer godt rundt. I samme ombæring kan man lige åbne og lukke låget igen, så der ikke dannes overtryk i glasset. Kan holde sig ca. ½ år. Citronerne skylles evt. inden brug, så lidt af den meget salte smag kommer af den.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b