Gå videre til hovedindholdet

Saltede citroner


Jeg har længe taget tilløb til at blive en del af den der sylte/fermetere/surdejs bevægelse, der finder sted på Instagram og de øvrige sociale medier. Jeg gad bare godt være typen, der havde alle den slags gode  ting til at stå til fri afbenyttelse, men jeg må nok bare indse, at det ikke rigtig er mig. Det kræver for stor en indsats ift. hvad jeg kan overkomme og ift. hvad jeg synes, jeg får ud af det.

Men så er der de her saltede citroner på glas. De kræver et minimum af indsats, et minimum af ingredienser og lang ventetid (uden at man stort set behøver gøre noget som helst). Grundlæggende snakker vi om citroner + vand + salt + tid, og så har man den vildeste duft af citron og sommer, når man åbner glasset og mulighed for at tilføre den skønneste umami velsmag til f.eks. sammenkogte retter, dressinger, supper, kage, syltetøj og relish. Saltet fjerner bitterheden fra citronerne og tilbage har man en frisk og raffineret citrus-smag. 

Saltede citroner bruges især i det marrokanske og mellemøstlige køkken, og i de kommende indlæg her på bloggen vil der komme eksempler på, hvad man kan bruge disse fine små, gule størrelser til - andet end at stå og fylde pynte i køleskabet.

Saltede citroner
6-8 usprøjtede øko-citroner (de skal lige præcis kunne presses ned i glasset)
200 g groft salt
4-5 laurbærblade
Kogende vand
1 stort sylteglas, renset og skoldet med kogende vand

Vask citronerne grundigt (det er skrællen, der senere skal bruges, så de skal være rene). Skær to dybe snit i hver citron (som om de skulle skæres i kvarte), men skær ikke helt igennem - citronerne skal stadig hænge sammen for neden. Gnid så meget groft salt som muligt ned i hver citron og kom dem i glasset. Der skal kun lige være plads til - de skal presses ned i glasset, og der må gerne komme en del saft ud. Drys resten af saltet ned i glasset og overhæld med kogende vand til citronerne er helt dækkede. Lad afkøle let og kom låg på.

Stilles på køl og er klar til brug efter 6-8 uger. Vendes ind i mellem et par gange, så saltet kommer godt rundt. I samme ombæring kan man lige åbne og lukke låget igen, så der ikke dannes overtryk i glasset. Kan holde sig ca. ½ år. Citronerne skylles evt. inden brug, så lidt af den meget salte smag kommer af den.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt