Gå videre til hovedindholdet

Kaiserschmarrn



Er pandekager mon den mest geniale form for mad, der findes? Nærmest alle lande har en eller flere variationer af pandekagen, og de findes i både søde og salte, tykke og tynde, store og små, bløde og sprøde varianter. 

Disse kaiserscharrn ("kejser-pandekager") stammer fra Østrig og skulle være en populær dessert i både Østrig og hele Sydtyskland. Det forstår man godt, for det drejer sig i virkeligheden blot om en tyk og luftig pandekage, der rives i mindre stykker og serveres med flormelis og andre gode sager.

Helt traditionelt skal der opblødte rosiner i opskriften, og det skal selvfølgelig stå én frit for at tilsætte sådan nogle størrelse, men det bliver et pænt nej tak herfra. Jeg kan godt lide rosiner, men de hører ikke hjemme i mine pandekager.

Tak til min tidligere kollega Claus for ideen!

Kaiserschmarrn (2-4 pers)
4 æg
50 g sukker
3 dl. mel
1 nip fint salt
1 tsk vanillesukker
2 dl mælk
1 dl danskvand eller postevand
Smør til stegning
Flormelis og syltetøj til servering

Slå æggene ud og del i hvide og blomme i to skåle. Pisk hviderne stive og stil til side.

Pisk æggeblommerne lette og luftige med sukker, salt og vanillesukker. 

Kom nu skiftevis mel og mælk/vand i æggesukker-blandingen ad to-tre omgange og rør godt, så der ikke er for mange klumper i dejen.

Til sidst vendes de stive æggehvider i. Bland godt men forsigtigt, så luften ikke går af hviderne.

Varm en stor pande op, smelt lidt smør herpå og hæld hele dejen i panden- Lad pandekagen stege 6-7 minutter på middelvarme til den er gylden i bunden og begynder at blive fast på toppen. Vend forsigtigt pandekagen (skær den evt i fire dele, hvis den er for stor at vende på en gang, og vend stykkerne hver for sig; pandekagen skal jo alligevel skæres i stykker til sidst).

Når pandekagen er næsten færdig stegt, skæres den i små mundrette stykker (med en plastik palet eller andet der ikke ridser panden) og steges lidt videre, så de små stykker bliver lidt sprøde. 

Anret pandekage-stykkerne på tallerkner og drys med flormelis. Server med syltetøj og mere flormelis. Spises straks mens de er varme og lækre.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...