KaiserschmarrnEr pandekager mon den mest geniale form for mad, der findes? Nærmest alle lande har en eller flere variationer af pandekagen, og de findes i både søde og salte, tykke og tynde, store og små, bløde og sprøde varianter. 

Disse kaiserscharrn ("kejser-pandekager") stammer fra Østrig og skulle være en populær dessert i både Østrig og hele Sydtyskland. Det forstår man godt, for det drejer sig i virkeligheden blot om en tyk og luftig pandekage, der rives i mindre stykker og serveres med flormelis og andre gode sager.

Helt traditionelt skal der opblødte rosiner i opskriften, og det skal selvfølgelig stå én frit for at tilsætte sådan nogle størrelse, men det bliver et pænt nej tak herfra. Jeg kan godt lide rosiner, men de hører ikke hjemme i mine pandekager.

Tak til min tidligere kollega Claus for ideen!

Kaiserschmarrn (2-4 pers)
4 æg
50 g sukker
3 dl. mel
1 nip fint salt
1 tsk vanillesukker
2 dl mælk
1 dl danskvand eller postevand
Smør til stegning
Flormelis og syltetøj til servering

Slå æggene ud og del i hvide og blomme i to skåle. Pisk hviderne stive og stil til side.

Pisk æggeblommerne lette og luftige med sukker, salt og vanillesukker. 

Kom nu skiftevis mel og mælk/vand i æggesukker-blandingen ad to-tre omgange og rør godt, så der ikke er for mange klumper i dejen.

Til sidst vendes de stive æggehvider i. Bland godt men forsigtigt, så luften ikke går af hviderne.

Varm en stor pande op, smelt lidt smør herpå og hæld hele dejen i panden- Lad pandekagen stege 6-7 minutter på middelvarme til den er gylden i bunden og begynder at blive fast på toppen. Vend forsigtigt pandekagen (skær den evt i fire dele, hvis den er for stor at vende på en gang, og vend stykkerne hver for sig; pandekagen skal jo alligevel skæres i stykker til sidst).

Når pandekagen er næsten færdig stegt, skæres den i små mundrette stykker (med en plastik palet eller andet der ikke ridser panden) og steges lidt videre, så de små stykker bliver lidt sprøde. 

Anret pandekage-stykkerne på tallerkner og drys med flormelis. Server med syltetøj og mere flormelis. Spises straks mens de er varme og lækre.

Kommentarer

Populære indlæg