Gå videre til hovedindholdet

Pizza bianca med gedeost og sprød grønkålSommerferien i år gik til Bornholm, hvor min far kommer fra, og hvor min dejlige faster og min søde, dygtige kusine stadig bor. Min mand, vores to piger, mine forældre og jeg boede i et dejligt sommerhus ved Balka strand, tæt ved Snogebæk, og havde en helt vidunderlig ferie.

Jeg har efterhånden været på øen mange gange, og det er altid en fornøjelse. Der er nok iblandet en god portion nostalgi for mit vedkommende, fordi mange af min barndoms ferier gik til Bornholm, men den ø kan bare noget særligt. Alt det vand og strand og klipperne og de fine, små byer. Og alle de håndlavede karameller og bolsjer og flødeboller og is, man kan købe overalt, trækker heller ikke ned i det samlede regnskab.  

Èn af de mange lækre ting, vi fik på turen, var pizza fra det lille foretagende Bak & Bæk, som har til huse i den lillebitte, fine, gamle levertransfabrik i Snogebæk og egentlig specialiserer sig i at lave is  med flydende nitrogen. Men de laver altså også en udemærket pizza! Jeg fik en såkaldt hvid pizza (hvilket bare er en pizza uden tomatsauce) med gedeost og sprøde grønkålschips på. Det var super lækkert og meget sommerligt. 

Jeg har forsøgt at genskabe den skønne pizza i opskriften herunder og egentlig kun tilsat lidt pinjekerner for ekstra knas og sort peber for lidt mere skarphed og kant på smagen. Det er nok ikke den mest børne-venlige pizza, men ungerne må bare få noget andet, for sammen med et glas koldt rosé er denne pizza efter min mening rimeligt uovertruffen.
Pizza bianca med sprød grønkål (2 pers.)
Pizza-dej:
15 g gær
2,5 dl kølig vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk god olivenolie
300 mel, tipo 00 

125 g. frisk gedeost
1 spsk mælk

150 g. frisk grønkål
3 spsk olivenolie
1 tsk flagesalt

En lille håndfuld pinjekerner

Friskkværnet sort peber

Pizzadej:
Opløs gæren i vandet og kom salt, sukker, olivenolie og mel i. Ælt eller rør i en røremaskine i ca. 10 min. Dejen skal være ret klistret. Dæk dejen til med et tørt, rent klæde, og lad den hæve enten 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad en bageplade blive inde i ovnen, så den bliver godt varm.


Mens ovnen varmer op: Rengør grønkålen, skær stokken af, og riv bladene i grover stykker. Vend bladene i lidt olie, drys med salt og fordel dem på en anden (ikke varm) bageplade beklædt med bagepapir. Stil til side.

Kom gedeosten i en skål og rør den helt blød med mælken med en gaffel eller ske. Stil til side.

Kom mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en tynd pizza. Dejen er meget blød, så brug bare lidt mel her, hvis dejen driller. Find et stykker bagepapir frem og læg forsigtigt dejen over herpå.  

Fordel forsigtigt gedeosten på pizzaen og drys med pinjekerner.

List forsigtigt den varme bageplade ind under bagepapiret med pizzaen på og bag midt i ovnen ca. 10-12 min - eller indtil dejen er sprød. Når pizzaen har bagt ca. 5 min, kommes også grønkålen ind nederst i ovnen. Hold øje med de ikke bliver svedne. Vend gerne lidt rundt i dem med en ske en gang eller to, mens de bager. 

Når pizzaen er sprød og færdigbagt, tages den ud. Kom et par gode vrid sort peber over og fordel den sprøde grønkål over. Server straks.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt