Gå videre til hovedindholdet

Pizza bianca med gedeost og sprød grønkål



Sommerferien i år gik til Bornholm, hvor min far kommer fra, og hvor min dejlige faster og min søde, dygtige kusine stadig bor. Min mand, vores to piger, mine forældre og jeg boede i et dejligt sommerhus ved Balka strand, tæt ved Snogebæk, og havde en helt vidunderlig ferie.

Jeg har efterhånden været på øen mange gange, og det er altid en fornøjelse. Der er nok iblandet en god portion nostalgi for mit vedkommende, fordi mange af min barndoms ferier gik til Bornholm, men den ø kan bare noget særligt. Alt det vand og strand og klipperne og de fine, små byer. Og alle de håndlavede karameller og bolsjer og flødeboller og is, man kan købe overalt, trækker heller ikke ned i det samlede regnskab.  

Èn af de mange lækre ting, vi fik på turen, var pizza fra det lille foretagende Bak & Bæk, som har til huse i den lillebitte, fine, gamle levertransfabrik i Snogebæk og egentlig specialiserer sig i at lave is  med flydende nitrogen. Men de laver altså også en udemærket pizza! Jeg fik en såkaldt hvid pizza (hvilket bare er en pizza uden tomatsauce) med gedeost og sprøde grønkålschips på. Det var super lækkert og meget sommerligt. 

Jeg har forsøgt at genskabe den skønne pizza i opskriften herunder og egentlig kun tilsat lidt pinjekerner for ekstra knas og sort peber for lidt mere skarphed og kant på smagen. Det er nok ikke den mest børne-venlige pizza, men ungerne må bare få noget andet, for sammen med et glas koldt rosé er denne pizza efter min mening rimeligt uovertruffen.
Pizza bianca med sprød grønkål (2 pers.)
Pizza-dej:
15 g gær
2,5 dl kølig vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk god olivenolie
300 mel, tipo 00 

125 g. frisk gedeost
1 spsk mælk

150 g. frisk grønkål
3 spsk olivenolie
1 tsk flagesalt

En lille håndfuld pinjekerner

Friskkværnet sort peber

Pizzadej:
Opløs gæren i vandet og kom salt, sukker, olivenolie og mel i. Ælt eller rør i en røremaskine i ca. 10 min. Dejen skal være ret klistret. Dæk dejen til med et tørt, rent klæde, og lad den hæve enten 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad en bageplade blive inde i ovnen, så den bliver godt varm.


Mens ovnen varmer op: Rengør grønkålen, skær stokken af, og riv bladene i grover stykker. Vend bladene i lidt olie, drys med salt og fordel dem på en anden (ikke varm) bageplade beklædt med bagepapir. Stil til side.

Kom gedeosten i en skål og rør den helt blød med mælken med en gaffel eller ske. Stil til side.

Kom mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en tynd pizza. Dejen er meget blød, så brug bare lidt mel her, hvis dejen driller. Find et stykker bagepapir frem og læg forsigtigt dejen over herpå.  

Fordel forsigtigt gedeosten på pizzaen og drys med pinjekerner.

List forsigtigt den varme bageplade ind under bagepapiret med pizzaen på og bag midt i ovnen ca. 10-12 min - eller indtil dejen er sprød. Når pizzaen har bagt ca. 5 min, kommes også grønkålen ind nederst i ovnen. Hold øje med de ikke bliver svedne. Vend gerne lidt rundt i dem med en ske en gang eller to, mens de bager. 

Når pizzaen er sprød og færdigbagt, tages den ud. Kom et par gode vrid sort peber over og fordel den sprøde grønkål over. Server straks.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)