Gå videre til hovedindholdet

Dutch baby: Verdens nemmeste pandekage



Igår var det international pandekage-dag. Pandekagedagen er ikke en ny kommerciel opfindelse, men en gammel kristen tradition. I gamle dage var der nemlig tradition for, at man fastede de sidste 40 dage inden påske, og i denne periode måtte man ikke spise æg, mel, mælk og søde sager. Disse råvarer skulle derfor bruges inden fasten, så man mæskede sig i pandekager dagen før fasten startede.   

Dutch baby, som er en amerikansk opfindelse og vist ikke har det mindste med hverken Holland eller babyer at gøre, må være verdens nemmeste pandekage. Man skal nemlig bare røre dejen sammen og så putte den i ovnen, og så går resten af sig selv. Det vil sige, at man helt slipper for at skulle stå og vende de små banditter på panden. Og så smager den fantastisk: Crispy og luftig langs kanten, hvor den hæver op, og lækker og pandekage-blød i midten. Pandekagen er ikke sød i sig selv, så den kan både bruges som udgangspunkt i søde og salte retter. Hermed varmt anbefalet!


Dutch baby (2-3 pers)
25 g smør
3 æg
2 dl mælk
125 g mel
½ tsk salt

Tag æg og mælk ud af køleskabet en halv times tid inden du begynder, så de kan få stuetemperatur.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Slå æggene ud i en skål og pisk dem godt igennem i 1 minuts tid til de skummer let. Pisk mælken i og derefter mel og salt. Pisk godt igennem til dejen er helt glat og uden klumper. Dejen skal være ret flydende. 

Put smørret i en ovnfast pande og sæt panden ind midt i ovnen. Når smørret er smeltet, tages panden ud af ovnen, dejen hældes i, og panden stilles straks tilbage i ovnen. Pandekagen bager 15-20 min. Hold lidt øje med den - dels så den ikke får for meget og dels fordi den er ren magi at se på. De første minutter sker der ikke så meget, men så pludselig siger det PUFF, og pandekagen souffle'er helt op, så man når at blive i tvivl om, om ovnen mon er stor nok til den.

Serveres varm og helst lige efter den er kommet ud af ovnen. Den skæres ud i trekanter (på samme måde som en lagkage). Hvis den spises som en sød morgenmad, kan den pyntes med din yndlingsfrugt og et drys flormelis og serveres med en god kop kaffe og et glas iskold appelsinjuice on the side. Yum, yum, yum!


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...