Gå videre til hovedindholdet

Dutch baby: Verdens nemmeste pandekageIgår var det international pandekage-dag. Pandekagedagen er ikke en ny kommerciel opfindelse, men en gammel kristen tradition. I gamle dage var der nemlig tradition for, at man fastede de sidste 40 dage inden påske, og i denne periode måtte man ikke spise æg, mel, mælk og søde sager. Disse råvarer skulle derfor bruges inden fasten, så man mæskede sig i pandekager dagen før fasten startede.   

Dutch baby, som er en amerikansk opfindelse og vist ikke har det mindste med hverken Holland eller babyer at gøre, må være verdens nemmeste pandekage. Man skal nemlig bare røre dejen sammen og så putte den i ovnen, og så går resten af sig selv. Det vil sige, at man helt slipper for at skulle stå og vende de små banditter på panden. Og så smager den fantastisk: Crispy og luftig langs kanten, hvor den hæver op, og lækker og pandekage-blød i midten. Pandekagen er ikke sød i sig selv, så den kan både bruges som udgangspunkt i søde og salte retter. Hermed varmt anbefalet!


Dutch baby (2-3 pers)
25 g smør
3 æg
2 dl mælk
125 g mel
½ tsk salt

Tag æg og mælk ud af køleskabet en halv times tid inden du begynder, så de kan få stuetemperatur.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Slå æggene ud i en skål og pisk dem godt igennem i 1 minuts tid til de skummer let. Pisk mælken i og derefter mel og salt. Pisk godt igennem til dejen er helt glat og uden klumper. Dejen skal være ret flydende. 

Put smørret i en ovnfast pande og sæt panden ind midt i ovnen. Når smørret er smeltet, tages panden ud af ovnen, dejen hældes i, og panden stilles straks tilbage i ovnen. Pandekagen bager 15-20 min. Hold lidt øje med den - dels så den ikke får for meget og dels fordi den er ren magi at se på. De første minutter sker der ikke så meget, men så pludselig siger det PUFF, og pandekagen souffle'er helt op, så man når at blive i tvivl om, om ovnen mon er stor nok til den.

Serveres varm og helst lige efter den er kommet ud af ovnen. Den skæres ud i trekanter (på samme måde som en lagkage). Hvis den spises som en sød morgenmad, kan den pyntes med din yndlingsfrugt og et drys flormelis og serveres med en god kop kaffe og et glas iskold appelsinjuice on the side. Yum, yum, yum!


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)