Gå videre til hovedindholdet

Kefir med granola og bærkompot


Jeg er helt med på, at der findes mennesker, der ikke kan få en bid ned om morgenen.

Jeg er ikke én af dem. 

Faktisk er morgenmad nærmest mit yndlingsmåltid - dog mest i weekenderne, hvor der er tid til at gøre noget særligt ud af den og nyde den i ro og mag. Og der findes så mange forskellige former for morgenmad i verden, så jeg elsker at eksperimentere og prøve noget nyt. Sidste skud på stammen er ret konventionel, men smager ikke desto mindre skønt og er supernem at lave: Hjemmelavet granola og bærkompot.

I denne granola har jeg selvfølgelig puttet de ting, som jeg selv bedst kan lide, men hvis man er til tørrede bær eller kokosflager, putter man selvfølgelig bare det i. På den måde er det en meget omstillingsparat opskrift.

Granolaen kan holde sig nogle uger i en lufttæt beholder og kompotten 2-3 dage på køl.


Granola og bærkompot 

Granola (1 stor portion)
100 g finvalsede havregryn
100 g. speltflager
25 g. poppet quinoa (fås i helsekostforretninger)
25 g. poppet amaranth (fås i helsekostforretninger)
5 spsk flydende honning
200 gram grofthakkede, blandede nødder
Evt. 2 spsk chiafrø

Ovnen varmes op til 180 grader varmluft. De fem første ingredienser blandes og bredes ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Honningen hældes over og det hele blandes godt sammen. Blandingen bredes ud i et tyndt lag på bagepladen og sættes ind midt i ovnen. Bages 15-20 minutter. Rør lidt rundt i blandingen ind i mellem og hold øje med, at den ikke brænder på. Tages ud og afkøler helt, før den hældes på et opbevaringsglas.

Bærkompot (1 stor portion)
100 g blandede (evt frosne) bær
1 spsk flydende honning
Evt. 1 tsk atamon

Bærene og honningen kommes i en gryde og koges 3-4 minutter, til bærrene er helt bløde og har afgivet meget væde. Afkøles. Tilsæt evt. 1 tsk atamon, så kompotten kan holde sig lidt længere. Opbevares på køl

Smager dejligt på kefir og andre surmælksprodukter.



Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte