Gå videre til hovedindholdet

Kefir med granola og bærkompot


Jeg er helt med på, at der findes mennesker, der ikke kan få en bid ned om morgenen.

Jeg er ikke én af dem. 

Faktisk er morgenmad nærmest mit yndlingsmåltid - dog mest i weekenderne, hvor der er tid til at gøre noget særligt ud af den og nyde den i ro og mag. Og der findes så mange forskellige former for morgenmad i verden, så jeg elsker at eksperimentere og prøve noget nyt. Sidste skud på stammen er ret konventionel, men smager ikke desto mindre skønt og er supernem at lave: Hjemmelavet granola og bærkompot.

I denne granola har jeg selvfølgelig puttet de ting, som jeg selv bedst kan lide, men hvis man er til tørrede bær eller kokosflager, putter man selvfølgelig bare det i. På den måde er det en meget omstillingsparat opskrift.

Granolaen kan holde sig nogle uger i en lufttæt beholder og kompotten 2-3 dage på køl.


Granola og bærkompot 

Granola (1 stor portion)
100 g finvalsede havregryn
100 g. speltflager
25 g. poppet quinoa (fås i helsekostforretninger)
25 g. poppet amaranth (fås i helsekostforretninger)
5 spsk flydende honning
200 gram grofthakkede, blandede nødder
Evt. 2 spsk chiafrø

Ovnen varmes op til 180 grader varmluft. De fem første ingredienser blandes og bredes ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Honningen hældes over og det hele blandes godt sammen. Blandingen bredes ud i et tyndt lag på bagepladen og sættes ind midt i ovnen. Bages 15-20 minutter. Rør lidt rundt i blandingen ind i mellem og hold øje med, at den ikke brænder på. Tages ud og afkøler helt, før den hældes på et opbevaringsglas.

Bærkompot (1 stor portion)
100 g blandede (evt frosne) bær
1 spsk flydende honning
Evt. 1 tsk atamon

Bærene og honningen kommes i en gryde og koges 3-4 minutter, til bærrene er helt bløde og har afgivet meget væde. Afkøles. Tilsæt evt. 1 tsk atamon, så kompotten kan holde sig lidt længere. Opbevares på køl

Smager dejligt på kefir og andre surmælksprodukter.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)