Gå videre til hovedindholdet

Kefir med granola og bærkompot


Jeg er helt med på, at der findes mennesker, der ikke kan få en bid ned om morgenen.

Jeg er ikke én af dem. 

Faktisk er morgenmad nærmest mit yndlingsmåltid - dog mest i weekenderne, hvor der er tid til at gøre noget særligt ud af den og nyde den i ro og mag. Og der findes så mange forskellige former for morgenmad i verden, så jeg elsker at eksperimentere og prøve noget nyt. Sidste skud på stammen er ret konventionel, men smager ikke desto mindre skønt og er supernem at lave: Hjemmelavet granola og bærkompot.

I denne granola har jeg selvfølgelig puttet de ting, som jeg selv bedst kan lide, men hvis man er til tørrede bær eller kokosflager, putter man selvfølgelig bare det i. På den måde er det en meget omstillingsparat opskrift.

Granolaen kan holde sig nogle uger i en lufttæt beholder og kompotten 2-3 dage på køl.


Granola og bærkompot 

Granola (1 stor portion)
100 g finvalsede havregryn
100 g. speltflager
25 g. poppet quinoa (fås i helsekostforretninger)
25 g. poppet amaranth (fås i helsekostforretninger)
5 spsk flydende honning
200 gram grofthakkede, blandede nødder
Evt. 2 spsk chiafrø

Ovnen varmes op til 180 grader varmluft. De fem første ingredienser blandes og bredes ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Honningen hældes over og det hele blandes godt sammen. Blandingen bredes ud i et tyndt lag på bagepladen og sættes ind midt i ovnen. Bages 15-20 minutter. Rør lidt rundt i blandingen ind i mellem og hold øje med, at den ikke brænder på. Tages ud og afkøler helt, før den hældes på et opbevaringsglas.

Bærkompot (1 stor portion)
100 g blandede (evt frosne) bær
1 spsk flydende honning
Evt. 1 tsk atamon

Bærene og honningen kommes i en gryde og koges 3-4 minutter, til bærrene er helt bløde og har afgivet meget væde. Afkøles. Tilsæt evt. 1 tsk atamon, så kompotten kan holde sig lidt længere. Opbevares på køl

Smager dejligt på kefir og andre surmælksprodukter.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...