Gå videre til hovedindholdet

Glædeligt kinesisk nytår med kinesiske måne-cookies




D. 28. januar startede det kinesisk nytår. Festlighederne starter på dagen for den anden nymåne efter solhverv og varer 15 dage. Nu er vi så gået fra abens til hanens år. På Kina-portal.dk kan man se, at hanens år er karakteriseret ved at folk finder sammen i optog og demonstrationer, og at der på det storpolitiske område vil være en opblussen af partipolitiske og nationalistiske følelser. Det lyder jo umiddelbart ikke helt skudt ved siden af. Og så skulle det også være et godt år for singler at blive gift!





De fine forme til de kinesiske småkager købte jeg for snart 10 år siden i den fantastiske The Wok Shop i San Fransisco (www.wokshop.com). Butikken er ét stort gigantisk virvar af alt hvad man kan ønske sig udi køkkengrej (og især selvfølgelig wok-pander i alle størrelser) og den mest entusiastiske og venlige betjening man kan forestille sig. Oveni kageformene fik jeg også stukket et lille hjemme-kopieret hæfte med opskrifter på kinesiske cookies i hånden, og det er herfra opskriften er taget. Der findes også opskrifter, hvor ingrediens-listen er en hel del længere, så det her er klart den nemmeste version jeg kunne finde. Og så smager den godt!

Godt nytår!



Kinesiske måne-cookies (12-14 stk)

175 g smør, stuetemperatur
100 g sukker
1 tsk vanilleekstrakt
250 g mel + ekstra til udrulning
1½ tsk kanel
1 æggehvide

Rør smør og sukker sammen og tilsæt vanilleekstrakten. Si mel og kanel i og rør til melet er optaget i smørret og dejen er som brødkrummer - dejen skal røres så lidt som muligt. Saml hurtigt dejen med æggehviden. Hvis dejen bliver meget klistret tilsættes lidt mere mel. Saml dejen til en kugle og læg på køl½-1 time.

Drys mel på bordet og arbejd kort dejen igennem, så den ikke er alt for hård. Pensl formene med mel. Formene skal bare lige være dækket af et tyndt lag mel, så dejen slipper. Hvis der er kommet for meget mel i, bankes de let mod bordfladen, så det overskydende mel falder ud. Pres herefter en mindre mængde dej godt ned i formene, skær overskydende dej væk og giv så formene en resolut bank ned i køkkenbordet (evt. flere gange), til dejen falder ud - nu som en fint formet småkage. Sæt dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Når al dejen er brugt op, sættes småkagerne på bagepladen på køl mindst ½ time, gerne længere.

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Bag småkagerne midt i ovnen ca. 12-15 minutter, men hold godt øje med at de ikke bliver for mørke i farven. Afkøles før de spises. Kagerne kan holde sig en uges tid i en lufttæt beholder.








Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt