Gå videre til hovedindholdet

Etiopisk grøntsags-ragout og boghvede-pandekager (Atakilt wat & injera)

'

Internettet er en vidunderlig ting. Forleden havde vi en hel del kartofler, gulerødder og kål til overs, og jeg følte mig meget lidt inspireret i forhold til, hvilke spændende retter man lige kunne omdanne disse temmelig ordinære ingredienser til. Så jeg googlede de tre grøntsager sammen og op poppede som noget af det første en etiopisk ret med pandekager. Og få ting gør mig gladere end at få en ret, jeg ikke har prøvet før på en hverdagsaften. Det skulle da lige være at opdage, at ingredienser jeg tænker på som typisk danske kan komme til at smage helt, helt anderledes, når man blander dem med andre krydderier og serverer dem på en anden måde, end man plejer.

Retten er virkelig nem at lave, men lidt tidskrævende pga. pandekagerne, der er nogle divaer, der skal hæve før de steges. Og så minder retten om en eksotisk gang biksemad - faktisk så meget, at min mand stegte et spejlæg til og spiste det med ketchup til. Jeg foretrak at spise retten med chilisauce til.

Etiopisk grøntsags-ragout (Atakilt wat) og boghvede-pandekager (Injera) (4 prs)

Grøntsags-ragout (Atakilt wat)
1 spsk olie
2 fed hvidløg, presset
3-4 gulerødder, i halve og i 1 cm store skiver 
½ spidskål, fint snittet
3-4 kartofler, i 1 cm store tern
1 tsk spidskommen
1 tsk gurkemeje
½ tsk kardemomme
½ tsk kanel
½ tsk stødt nellike
½ tsk chipotle chili
Salt og peber
Evt. persille

Olien varmes i en pande og det pressede hvidløg tilsættes og steges ved middelvarme et par minutter. Tilsæt alle krydderierne på nær salt og peber og steg med 1 minuts tid. Herefter tilsættes kartofler, gulerødder, kål og ½ tsk salt, og der røres godt rundt, så krydderierne dækker grøntsagerne. Læg låg (eller et stykke stanniol, hvis du ikke har låg til panden) over grøntsagerne. Grøntsagerne skal stege ved middelvarme til de er mørre, i ca. 25-30 minutter. Rør rundt ind i mellem. Der skal ikke tilsættes vand eller anden væde; det sørger de gode grøntsager selv for. Smag til med salt & peber og drys evt. med frisk persille. Server med Injera-pandekager.


Etiopiske pandekager (Injera)
2 dl boghvedemel
2 dl hvedemel
1 spsk sukker
1 tsk salt
10 g gær
2,5 dl lunkent vand

Opløs gæren i det lillefinger-lunkne vand i en skål. I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser, og vandet hældes heri under omrøring. Rør rundt til der ikke er flere klumper. Læg et rent klæde over og lad pandekagedejen hæve mindst ½ time og gerne en time ved stuetemperatur. Herefter skulle dejen gerne være hævet og fuld af bobler.

Dejen skal ikke slås ned, men bruges som den er. En slip-let pande varmes op og ca. 3/4 dl dej hældes herpå. Pandekagen skal steges ved medium varme og gerne overdækkes med et låg. Pandekagen skal ikke vendes, men er færdig, når oversiden er fast og undersiden har taget lidt farve. Steg al dejen på denne måde.

Server med chili sauce (eller med ketchup og spejlæg for et biksemads-twist)


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt