Gå videre til hovedindholdet

Mere kinesisk nytår: Egg-fried ris med sprøde grøntsager i peanutbutter-sauce


I anledning af det kinesiske nytår, der løber over hele 15 dage (noget jeg synes vi godt kunne lære noget af - især med den alt for korte arbejdsgiver-jule-og-nytårs-"ferie" vi har haft i år) kommer her endnu en kinesisk opskrift. Denne gang er det super nemme og lækre egg fried rice med masser af grøntsager.

Faktisk er det ren restemad: Man kan bruge de grøntsager man har til at ligge i køleskabet og ikke kan få sig selv til at smide ud før om et par dage, når de er blevet gamle og slatne, og hvis man så oveni har en rest ris, tager det ikke mange minutter at smække denne ret sammen. Jeg er vild med peanutbutter og har derfor lavet peanutbutter-dressing til, men retten kan også fint spises med soya eller sød chilisauce.

Ris stegt med æg og sprøde grøntsager i peanutbuttersauce
(4 pers.)
3 dl kogte ris
2 + 2 spsk olie
2 gulerødder
1 broccoli
1 rød peber
Et bundt forårsløg
2 æg
Salt

Hvis du ikke ligger inde med en rest kogt ris, så kog risen efter anvisningerne på pakken. Imens kan du snitte grøntsagerne: Den røde peber og gulerødderne skæres i tynde stave (julienne), forårsløgene skæres i tynde skiver og broccolien deles i små bukketer. Olien varmes i en stor pande eller wok, og grøntsagerne steges ved høj varme i 3-4 minutter. Giv dem et drys salt. Grøntsagerne skal endelig ikke blive bløde, bare sprøde og møre. Grøntsagerne tages af panden og over i en skål og sættes til siden. Så er det risens tur til at få samme omgang: Lidt mere olie varmes på panden, og risen varmes godt igennem ved relativt høj varme. Rør i risen ind i mellem, så den ikke brænder på. Æggene slås ud i en skål og røres let sammen. Når du efter et par minutter er tilfreds med risen, skubber du risen lidt ind til siden og hælder de sammenpiskede æg på panden. Rør rundt i dem, så de bliver til scrambled eggs. Når æggene er næsten faste men stadig lidt snaskede, blandes de godt ind i risen og grøntsagerne blandes heri. Det hele varmes igennem et minuts tid. Serveres med peanutbuttersaucen.og saltede peanuts, soyasauce og sød eller stærk chilisauce

Peanutbuttersauce
3 generøse spsk peanutbutter, smooth eller chunky
2 tsk soya
½ spsk sesamolie
1 spsk sukker
2 spsk risvinseddike
1 spsk
Salt

Alle ingredienserne røres godt sammen. Smag til med salt og sukker.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)